این اقدام پس از آن صورت گرفت که وزارت بهداشت در هفته جاری، از صدور مجوز اضطراری مصرف این واکسن خبر داد اما برخی کارشناسان درخواست کردند اطلاعات علمی مربوط به آن در دسترس عموم قرار بگیرد. ما نیز با دکتر «اصغر عبدلی» فناور واکسن ایرانی کووبرکت گفتوگویی داشتهایم و پاسخهای او به برخی سوالات و ابهامات را دریافت کردهایم، البته بخشی از این گزارش نیز مستند به توضیحات دکتر عبدلی در گفتوگوی دوساعته با مجموعه ایمونولوژی کشور است.
روند دریافت مجوز اضطراری مصرف چگونه بوده است؟
قطعا برای خود ما بسیار مهم است که بتوانیم برای کسب اعتبار جهانی و داشتن توان رقابت با شرکتهای خارجی، مجوز سازمان بهداشت جهانی را اخذ کنیم. این امر نیازمند ارسال همه اطلاعات از جمله نتایج مرحله پیشبالینی، بالینی و دستگاهها و تجهیزات تولید واکسن به WHO است که در حال تکمیل آنها هستیم.
استانداردهای فاز بالینی رعایت شده است؟
همه استانداردهای جهانی را لحاظ کردهایم و آزمایشها روی حیوانات مختلف از جمله موش، خرگوش، خوکچه و میمون انجام شده است. درباره میزان دوز تزریقی واکسن به حیوانات هم، طبق استانداردهای جهانی، همه حالتهای بین یک تا 10 میکروگرم تست شده و در نهایت میزان 5 میکروگرم به عنوان موثرترین میزان انتخاب شده است.
نظرتان درباره نقدهای مطرحشده به نسخه اولیه مقاله فاز حیوانی چیست؟
مقاله علمی منتشرشده، نسخه پیشنویس (پریپرینت) است و فلسفه انتشارش این است که نتایج حاصله در معرض دید عموم قرار بگیرد تا نقدهایشان را مطرح کنند. ما دست همه منتقدان را میبوسیم و از نظرات آنها برای تکمیل و اصلاح این مقاله علمی استفاده خواهیم کرد. ضمن آنکه هماکنون از 10 نشریه معتبر بینالمللی برای انتشار مقاله مرحله پیشبالینی کووبرکت، دعوتنامه دریافت کردهایم.
موضع شما نسبت به افراط و تفریط در برخی اظهارنظرها چیست؟
شخصا معتقدم اینکه برخی از دوستان ما در شرکت دارویی برکت، در دفاع یکجانبه از واکسن حرفهای غیرعلمی میزنند، کار درستی نمیکنند. این حق همه مردم و متخصصان است که نقد کنند، با همین نقدهاست که می توانیم رشد کنیم.
استفاده از برکت به عنوان دوز دوم سایر واکسنها را امکانپذیر میدانید؟
نظر من این است که نباید کووبرکت را به عنوان دوز دوم دیگر واکسنها استفاده کنیم، دلیلش هم این است که هنوز نتایج قطعی هیچ واکسنی مشخص نشده و ممکن است در صورت انجام این کار، عوارض احتمالی واکسنهای خارجی به نام واکسن کووبرکت نوشته شود. اگر این نتایج مشخص شد، قطعا با واکسیناسیون ترکیبی موافقم. ازنظر علمی، در همه واکسیناسیونهای جهان که در آن از استراتژی میکس واکسنها استفاده شده، نتیجه حاصله بهتر از حالت معمول بودهاست و اتفاقا این واکسنها کاستیهای هم را پوشش دادهاند.
درصد اثربخشی کووبرکت چقدر است؟
شرکتهای خارجی برای سنجش میزان اثربخشی واکسن، درصدی از افراد داوطلب را بررسی میکنند اما ما این کار را در همه افراد شرکتکننده در فاز یک و دو انجام دادهایم و اثربخشی بالای 80 درصد بوده است. این اثربخشی برای واکسن بهارات 83 درصد، برای سینوفارم 80 درصد و برای سینوواک 60 درصد بوده است اما دقت داشته باشیم که حتی سینوواک با اثربخشی 60 درصد، به طور کامل زنجیره انتقال ویروس را قطع کرده است.
2323