خوشحالم و مقداری هم متاسفم، خوشحالم که وزارت راه و شهرسازی، وزیر و دولت محترم بعد از تجربه همه روشهای نادرست در ساخت مسکن ملی به رغم تذاکرات متعدد، و اتلاف زمان زیاد بلاخره به اصول یاد شده برای ساخت مسکن ملی مندرج در مقاله اینجانب رسیدند و متاسفم که کمی در نتیجه گیری و برداشت از مقاله خرداد بنده اشتباه شده است !

در تاریخ ٣١ خرداد ١٤٠٠ مقاله ای درباره اشتباهات موجود در ساخت مسکن ملی در طول سالیان گذشته در کشور نوشتم، تحت عنوان "بزرگترین اشتباه در ساخت مسکن ملی" و نکاتی که حاصل سالها تدریس، تحقیق و فعالیت مهندسی بود را در طبق اخلاص تقدیم کردم. توصیه می کنم حتما فرصت داشتید بدقت مطالعه بفرمایید. عین مقاله را در پائین قرار می دهم:

‏بزرگترین اشتباه در ساخت مسکن ملی

در این مقاله به ٥ اصل اساسی و اشتباهاتی که گریبان گیر موضوع مسکن ملی بود به اختصار اشاره کرده بودم، دو بند آن بشرح ذیل می باشد:

١- بلند مرتبه سازی غلط است و باید مسکن ملی در قالب کوتاه مرتبه سازی در شرایطی که در مقاله آورده‌ام دنبال شود

۲- از مشارکت « محدود » مالکین استفاده شود

حال چند روزی هست که بعد از ماه ها یعنی از خرداد ۱۴۰۰ که مقاله منتشر شده است، آقای وزیر بلاخره تن به این اصل داده و فرمودند زمین به مردم برای ساخت خانه‌های ویلایی داده می شود. اصل خبر:

واگذاری زمین به مردم برای ساخت خانه‌های ویلایی

البته باید خدمت جناب وزیر عرض کنم منظور بنده از کوتاه مرتبه سازی دلایل فنی، اقتصادی، اجرایی و ... داشت نه اینکه زمین بدهیم مردم ویلا بسازند ! این بناها باید با دقت فراوان در قالب طرحهای ملی بر اساس ضوابط مهندسی طراحی و با نظارت کامل فنی عمرانی ساخته شوند و گرنه در یک زلزله متوسط کل این ساخت و ساز ها و سرمایه های مردمی و ملی در چند ثانیه به تله‌ایی از خاک تبدیل خواهد شد، همانطور که با شناخت از مصالح، طراحی و روند ساخت تمامی پروژه های مسکن های مهر و ملی قبلی بخصوص در بلند مرتبه ها شاهد فاجعه ملی بعد از هر زلزله به ضرس قاطع خواهیم بود !

آقای وزیر، در ضمن بنده عرض کردم «مشارکت محدود» در امر ساخت توسط مالک، که مالک در فرآیند ساخت و تصمیمات محلی دخیل باشد که مشوقی برای او باشد و نه اینکه متولی ساخت کم کم و مرحله‌ای ویلای! خود به گونه‌ای که در اظهاراتتان فرموده‌اید باشد، این فرمایش شما همان الونک سازی و بطور یقین مسکن ملی و پایدار نخواهد بود. بنده جای شما بودم فردی را که مقاله را خوانده و حال یا فهمیده و یا اینکه نفهمیده است که دومی درستر بنظر می رسد و به شما گزارش اشتباه داده است را توبیخ می کردم. اما راه موفقیت مسکن های ملی همانهایی است که در مقاله اول ذکر کرده‌ام.

استاد نمونه کشور، در مهندسی سازه، زلزله و مدیریت بحران، بنیانگذار مقاوم سازی و مدیریت بحران در ایران و موسس انجمن زبدگان شهر در کشور

۶۵۶۵