تاریخ انتشار: ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۳:۰۳

 مغز انسان حدود ۲۰ وات انرژی مصرف میکند اما اگر بخواهیم همین کار را با هوش مصنوعی انجام دهیم، ۱ مگاوات انرژی صرف میشود؛ پس  مصرف انرژی هوش مصنوعی به مراتب بالاست و ۵۰ هزار برابر انرژی بیشتری مصرف میکند.

بحث هوش مصنوعی که آینده زندگی همه کشورها را تغییر خواهد داد، نیاز زیادی به برق دارد، برآوردها نشان میدهد تا ۲۰۵۰ انسانها فکر کردن و تحلیل و آنالیزها را به هوش مصنوعی می سپرند چرا که جهان به سمتی میرود که برای توسعه بیشتر باید آنالیزها و تحلیل داده های بزرگتری صورت بگیرد.

 مغز انسان حدود ۲۰ وات انرژی مصرف میکند اما اگر بخواهیم همین کار را با هوش مصنوعی انجام دهیم، ۱ مگاوات انرژی صرف میشود؛ پس می بینیم که  مصرف انرژی هوش مصنوعی به مراتب بالاست و ۵۰ هزار برابر انرژی بیشتری مصرف میکند. اگر مشکل برق ایران حل نشود، این نگرانی وجود دارد که آینده را به باد بدهیم چرا که در آینده کشورهایی که از نظر تأمین انرژی جلوتر هستند، میتوانند از منظر به کارگیری هوش مصنوعی نیز کار را به دست بگیرند و این نگرانی جدی وجود دارد که ایران به خاطر مشکلات تأمین انرژی و در صورتی که چالش های این حوزه برطرف نشود، برای همیشه از قطار توسعه جهانی پیاده شود.

ماجرای برق و کسری آن جدید نیست، بلکه وقتی جامعه متوجه آن شد که خاموشی به بخش خانگی رسید؛ و گرنه این مشکالت از قبل وجود داشت و کارشناسان حدود ۱۰ سال پیش به هشدار را میدادند.

ما دچار ناترازی ترکیبی هستیم و اینطور نیست که فقط در تابستان ناترازی برق و در زمستان ناترازی گاز داشته باشیم، بلکه در زمستان هم کسری برق و در تابستان هم کسری گاز داریم.

خودمان کالای ارزشمند برق را تبدیل به یک کالای بی ارزش کرده ایم ،سهم پول برق در اجاره مغازه ها و اصناف یک درصد و کمتر از یک درصد است و در این صورت، هیچ انگیزهای برای افزایش بهره وری در مصرف آن وجود ندارد.

 متأسفانه هنوز به ادامه این مسیر اشتباه اصرار داریم، وزارت نیرو تعرفه های جدید برق را اعلام کرد، بر این اساس تعرفه برق کشاورزی تنها ۷ درصد افزایش داشته، یعنی نسبت به تورم ۴۰درصدی کشور، ۳۳ درصد تعرفه برق کشاورزی ارزان شده است.

 اگر قیمت تمام شده هر کیلووات ساعت برق را با توجه به تمامی ابعاد آن از هزینه سوخت و هزینه های واقعی اقتصادی و اجتماعی اتخاذ کنیم به رقم ۱۰هزار تومان میرسیم که البته بخشی از تولید گران برق به خاطر دولتی بودن آن است، اگر تمامی ابعاد تأمین ، انتقال و توزیع برق خصوصی شود، این رقم به ۵۰۰۰ تومان هم قابل کاهش است اما در حال حاضر هر کیلووات ساعت برق به طور متوسط به مشترکان ۵۰۰ تومان عرضه میشود.

ما برای حل مشکل برق، باید اجازه دهیم بازار برق شکل بگیرد و این بازار برق با دکان قیمتگذاری برق که هم اکنونن وجود دارد، متفاوت است.میتوانیم در یک بازه ۵ ساله از صنعت برق دولت زدایی کنیم و دولت به کارهای حاکمیتی و سیاستگذاری و نظارت خود بازگردد و کارها را بخش خصوصی سامان دهد.

متاسفانه مصرف برق در بخش غیر مولد نسبت به بخش مولد پیشی گرفته و مصرف برق و غیر بهینه بودن آن مثل یک چاه ویل عمل می کند که ته ندارد و در مسابقه تولید و مصرف، همیشه تولید بازنده است.

رئیس اتحادیه انجمن های انرژی ایران

21212

منبع: خبرآنلاین