مدیرکل میراث‌فرهنگی لرستان، گفت: در پی ارزیابی‌های اولیه، شورای بین‌المللی بناها و محوطه‌ها (ایکوموس) با ثبت جهانی دره خرم‌آباد موافقت کرد.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین از لرستان، عطا حسن پور با اعلام این خبر ضمن تبریک به ملت شریف ایران و به‌ویژه مردم عزیز لرستان اعلام کرد: در گزارش شماره ۱۷۴۴ ارائه شده توسط «ایکوموس» یا همان «نهاد مشورتی وابسته به سازمان بین‌المللی یونسکو»، نتیجه ارزیابی اولیه پرونده ثبت جهانی دره خرم‌آباد اعلام شد.

وی افزود: در این راستا در این گزارش از منظر کارشناسی «ایکوموس»، دره خرم‌آباد با محوریت غارهای پیش از تاریخ واجد ارزش جهانی شناخته شده و ثبت آن به کمیته میراث جهانی توصیه شده است.

وی گفت: علاوه بر تأیید ارزش جهانی برجسته دره خرم‌آباد و غارهای پیش از تاریخ آن و توصیه آنها برای ثبت در میراث جهانی، پیشنهاد شده پس از تکمیل پژوهش‌های باستان شناختی و میان رشته‌ای تپه «فلک‌الافلاک» و انتشار نتایج آنها، این مجموعه تاریخی مجدداً مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

حسن‌پور اظهار داشت: چهل و هفتمین اجلاس کمیته میراث جهانی اواسط تیرماه سال جاری در مقر سازمان یونسکو در کشور فرانسه برگزار خواهد شد و پرونده دره خرم‌آباد به‌عنوان بیست و نهمین اثر ایران در فهرست میراث جهانی مطرح خواهد شد.

ثبت جهانی دره تاریخی خرم‌آباد از مهم‌ترین پروژه‌های حوزه میراث‌فرهنگی و گردشگری لرستان محسوب می‌شود، شهری که آثار تاریخی و طبیعی زیادی را دل خود جای‌داده است.

لرستان بیش از پنج هزار اثر تاریخی دارد که از این تعداد بیشتر از ۲ هزار و ۶۰۰ اثر تاریخی ثبت ملی شده‌اند، جایگاه لرستان آنجا بیشتر آشکار می‌شود که بدانیم این استان رتبه دوم ثبت آثار تاریخی ملی را دارد؛ اما همچنان در حوزه ثبت جهانی آثار تاریخی توفیقی نداشته است.

اهمیت ثبت جهانی خرم‌آباد از جنبه‌های مختلف قابل‌بررسی است؛ اما نهایی‌شدن این امر می‌تواند شاه‌کلید توسعه مرکز لرستان در حوزه گردشگری باشد.

ایکوموس (ICOMOS) مخفف "International Council on Monuments and Sites" یا به فارسی "شورای بین‌المللی بناها و محوطه‌ها" است، یک سازمان غیردولتی بین‌المللی است که در سال 1965 تأسیس شد و در زمینه حفاظت از میراث فرهنگی، معماری، باستان‌شناسی، شهرهای تاریخی و مناظر فرهنگی فعالیت می‌کند.

وظایف اصلی ایکوموس، ارزیابی آثار پیشنهادی برای فهرست میراث جهانی یونسکو، تدوین استانداردها و دستورالعمل‌ها برای حفاظت و مرمت آثار تاریخی، ارائه مشاوره تخصصی به یونسکو، برگزاری همایش‌ها و کارگاه‌های علمی، همکاری با متخصصان، معماران، باستان‌شناسان، و مورخان هنر در سراسر جهان می‌باشد.

ایران هم یکی از اعضای ایکوموس است و "ایکوموس ایران" به‌عنوان شاخه ملی آن فعالیت دارد، که متخصصان میراث فرهنگی کشور را در خود جای داده و در معرفی و حفاظت آثار تاریخی ایران نقش دارد.

48

منبع: خبرآنلاین