به گزارش خبرآنلاين، طرح اصلاح روند «سوال از رئيسجمهور در مجلس» هفته گذشته در دستور کار مجلس بود که دو فوريت آن در جلسه يکشنبه تصويب شد اما کلياتش در جلسه روز چهارشنبه رد شد! طراحان معتقد بودد که رويکرد هيات رئيسه در عدم اعلام اسم کامل اين طرح و بيتوجهي نمايندگان به موضوع در دستور سبب شد تا کلياتش مصوب نشود. از اين رو بار ديگر آن را در دستور کار امروز مجلس قرار دادند.
علي مطهري نماينده تهران که ميگفت هدف از اين طرح آن است که سوال از رئيسجمهور آثار عملي بيشتري داشته باشد، تاکيد کرد که اين طرح ربطي به احمدينژاد ندارد. وي با اشاره به جريان راي بالاي نمايندگان به دو فوريت اين طرح و رد کليات آن در جلسه گذشته مجلس، ادامه داد: از اين رو با تغييراتي غير اساسي، بار ديگر همان طرح قبلي را با قيد دو فوريت ارائه دادهايم و اميدواريم قبل از پايان عمر مجلس هشتم به تصويب برسد. چرا که نمايندگان اين مجلس در جريان کاستيهاي آييننامه داخلي مجلس در خصوص طرح سوال از رئيسجمهور هستند.
او طرح سوال از رئيسجمهور را نشانگر ظرفيت بالاي دموکراسي در نظام جمهوري اسلامي خواند و افزود: اما نمايندگان نميتوانستند پاسخ اظهارات رئيسجمهور را در آن جلسه بدهند و ناچار به ارائه تذکراتي پس از خروج وي بودند. اما اگر اين روند اصلاح شود، سوال از رئيسجمهور جديتر خواهد شد و رئيسجمهور ديگر نميتواند به شوخي به اين مساله بپردازد.
به گفته مطهري، در طرح کنوني، هم زمان طرح سوال نمايندگان افزايش يافته است هم تعداد نمايندگان سوال کننده که ميتوانند نطق کنند بيشتر شده است. همچنين امکان راي گيري پس از اظهارات رئيسجمهور به آيين نامه اضافه شده است که اگر دو سوم نمايندگان راي منفي بدهند، اين سوال به قوه قضاييه ارجاع ميشود. چنانچه اين روند شش بار تکرار شود و يک سوم نماينگان هم موافق استيضاح باشند، مي توان او را استيضاح کرد.
جواد جهانگيرزاده نماينده اروميه هم از موافقان اين طرح بود که يادآورشد احمدينژاد در پاسخ به سوال نمايندگان گفته بود که «چرا به جاي وظايفم از اختياراتم سوال ميکنيد؟». به گفته وي، پاسخهاي رئيس جمهور مورد وهن مجلس بوده است و از اين رو اصلاح آييننامه داخلي مجلس براي دفاع از جايگاه مجلس و تاکيد بر قانون اساسي که به نمايندگان اجازه طرح سوال از رئيسجمهور را ميدهد الزامي است.
وي افزود: اگر بنا باشد مجلس قانون بنويسد و ديگران اجرا نکنند، اين به ضرر جايگاه مجلس، قانونگرايي در کشور، و حتي نظام است.
اين نماينده اصولگراي مجس هشتم که به مجلس نهم نيز راه يافته است در واکنش به مخالفت برخي نمايندگان حامي دولت که اين طرح را فاقد حجت شرعي خوانده و آن را مايه وهن مجلس ناميدند، افزود: آقايان من در مجلس بعد هستم ولي شما هنوز معلوم نيست که در مجلس باشيد يا نه! بنابراين بهتر است از اين فرصتي که داريد براي صيانت از جايگاه مجلس استفاه کنيد. مضاف بر اينکه شما چطور تشخيص داديد که راي دادن به اين طرح، حجت شرعي ندارد؟ من که فقيه نيستم اما شما چگونه به اين نتيجه رسيديد؟
غلامرضا مصباحي مقدم هم از طراحان اصلاح روند طرح سوال از رئيسجمهور بود که در سخناني اظهار داشت: منطق فوريت اين طرح آن است که در دوره هشتم متوجه ضعفهاي آيين نامه مجلس براي سوال از رئيسجمهور شدهايم و مي توانيم آن را رفع کنيم.
وي در واکنش به نمايندگان حامي دولت که مخالف اين طرح بوده و ميگفتند که چون سطح آراي نمايندگان از رئيسجمهور کمتر است پس نميتوانند از او سوال کرده و استيضاحش کنند، افزود: مگر هر کسي که راي بيشتري براي ورود به مجلس ميآورد، نمايندهتر از ديگران است که ميگوييد نمايندگان با آراي کمتر از رئيسجمهور نميتوانند او را استيضاح کنند؟
نهايتا براي اين طرح راي گيري شد و نمايندگان بار ديگر دو فوريت طرح اصلاح روند طرح سوال از رئيسجمهور را مصوب کردند. اين طرح روز چهارشنبه بار ديگر در دستور کار مجلس قرار خواهد گرفت.
/2929