به گزارش واشنگتن‌پست، نتانیاهو با حمله به نشست رهبران حماس در قطر قمار بزرگی کرده است، زیرا اگرچه در صورت برد به تحقق چشم‌انداز پیروزی تمام‌عیار بر این گروه نزدیک‌تر می‌شد، اما اکنون به نظر می‌رسد اقدام او نتیجه عکس داده است. با این حال، نتانیاهو همچنان موضع تهاجمی خود را حفظ کرده است.

به گزارش خبرآنلاین، حماس روز جمعه ۱۲ سپتامبر در بیانیه‌ای رسمی اعلام کرد که رهبران این گروه از حمله روز سه‌شنبه اسرائیل جان سالم به در برده‌اند و گفت که خلیل الحیه، رهبر موقت این گروه در مراسم خاکسپاری پسرش که در این حمله جان باخت، شرکت کرده است.

بنا بر گزارش یورونیوز از واشنگتن‌پست، سران حماس در جلسه روز سه‌شنبه برای بررسی پیشنهاد دولت دونالد رئیس‌جمهوری آمریکا برای آتش‌بس در غزه و آزادی گروگان‌ها گردهم آمده بودند و حمله اسرائیل عملا این تلاش را مسدود کرد.

محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، نخست‌وزیر قطر روز جمعه در شورای امنیت سازمان ملل ضمن محکوم‌کردن این حمله گفت: «تندروهایی که امروز بر اسرائیل حکومت می‌کنند هیچ اهمیتی به گروگان‌ها نمی‌دهند، در غیر این صورت، چگونه می‌توان زمان این حمله را توجیه کرد؟»

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل روز شنبه در پاسخ به این اظهارات نخست‌وزیر قطر در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «رهبران تروریست حماس که در قطر زندگی می‌کنند، هیچ اهمیتی برای مردم غزه قائل نیستند. آن‌ها همه تلاش‌ها برای دستیابی به آتش‌بس را مسدود کرده‌اند تا جنگ را بی‌پایان ادامه دهند.»

او افزود: «از میان برداشتن آن‌ها به معنای حذف اصلی‌ترین مانع در مسیر آزادی گروگان‌های ما و پایان جنگ خواهد بود.»

نتانیاهو پیش‌تر نیز طی پیامی ویدیویی تهدید کرده بود «قطر و کشورهایی که به تروریست‌ها پناه می‌دهند، یا آن‌ها را به عدالت بسپارند و یا اخراجشان کنند، چون اگر این کار را انجام ندهند، ما انجام می‌دهیم.»

به گزارش واشنگتن‌پست، اگرچه حمله روز سه‌شنبه برای نتانیاهو شکست محسوب می‌شود، اما هیچ نشانی از قصد عقب‌نشینی یا توقف جنگ از سوی رهبر اسرائیل دیده نمی‌شود. همچنین با توجه به این که ائتلاف تندروی او همچنان از وی قاطعانه حمایت می‌کنند، رهبری نتانیاهو با هیچ تهدیدی روبرو نیست.

خشم ترامپ و سفر روبیو به بیت‌المقدس

وال‌استریت ژورنال روز سه‌شنبه از تماس تلفنی پرتنش میان دونالد ترامپ و بنیامین نتانیاهو در پی حمله اسرائیل به دوحه خبر داد.

بنابر این گزارش، دونالد ترامپ به جای این که از طریق اسرائیل از این حمله مطلع شود، از سوی ارتش آمریکا از آن اطلاع پیدا کرده بود و از این بابت بسیار عصبانی بود. او همچنین از این که این حمله در قلمروی کشور متحد آمریکا که در مذاکرات پایان جنگ غزه نقش اساسی ایفا می‌کند اتفاق افتاده است، خشمگین بوده و به بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل گفته است که این حمله «عاقلانه» نبوده است.

ترامپ در شبکه اجتماعی تروت سوشال نوشت: «بمباران یک‌جانبه داخل قطر، کشوری مستقل و متحد نزدیک آمریکا که در میانجی‌گری برای دستیابی به صلح همراه با ما بسیار سخت تلاش می‌کند و خطرها را شجاعانه به جان می‌خرد، در راستای پیشبرد اهداف اسرائیل یا آمریکا نیست.»

او همچنین به قطر اطمینان داد که چنین اتفاقی دیگر تکرار نخواهد شد. او با این حال از اتخاذ اقداماتی برای توقف نتانیاهو و یا مجازات اسرائیل در قبال این حمله سخنی بر زبان نیاورد.

از سوی دیگر، به گزارش اکسیوس، اسرائیل قصد دارد در واکنش به اقدامات چند کشور غربی از جمله فرانسه، بریتانیا و کانادا مبنی بر به رسمیت شناختن کشور فلسطین، بخش‌هایی از کرانه باختری را به سرزمین خود الحاق کند.

مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا روز شنبه برای دیدار با بنیامین نتانیاهو عازم بیت‌المقدس (اورشلیم) شد و به گزارش این وبسایت خبری، قرار است در این سفر درباره این اقدام با نتانیاهو گفتگو کند.

به گفته دو مقام اسرائیلی، روبیو در جلسات خصوصی گفته است که با الحاق کرانه باختری به اسرائیل مخالفتی ندارد و دولت ترامپ نیز مانع این اقدام نخواهد شد.

بخش عمده جامعه بین‌المللی کرانه باختری را سرزمین اشغالی می‌داند و هرگونه الحاق اسرائیل را غیرقانونی و تحریک‌آمیز تلقی خواهد کرد. امارات عربی متحده هشدار داده که الحاق کرانه باختری به‌شدت به معاهده صلح امارات-اسرائیل و پیمان ابراهیم لطمه خواهد زد و امیدهای دونالد ترامپ برای گسترش این توافقات را تضعیف خواهد کرد.

 روبیو پیش از ترک آمریکا گفت قرار است با دولت اسرائیل درباره واکنش این کشور به موج پیش‌بینی‌شده به رسمیت شناختن کشور فلسطین گفتگو کند و افزود: «به اروپایی‌ها گفتیم واکنشی متقابل در راه خواهد بود.»

اسرائیل همچنین با گسترش عملیات در غزه به سوی اشغال کامل شهر غزه پیش می‌رود و ارتش خواستار تخلیه کامل حدود یک میلیون نفر از این منطقه شده است.

گاییل تالشیر، استاد علوم‌ سیاسی در دانشگاه عبری اورشلیم گفت: «دولت نتانیاهو مصمم به ادامه عملیات نظامی در غزه است.»

او افزود که اسرائیل درخواست‌های سازمان ملل، اتحادیه اروپا و شمار فزاینده‌ای از کشورهای غربی برای توقف جنگ را نادیده گرفته است و این کشورها قصد دارند در شورای امنیت سازمان ملل، فلسطین را به عنوان یک کشور به رسمیت بشناسند.

خانم تالشیر گفت: «تنها ترامپ می‌تواند این مسیر را تغییر دهد و به اسرائیل بگوید، دیگر بس است.»

امید نتانیاهو به ترسیم «تصویر پیروزی»

به گزارش واشنگتن‌پست، اعضای راست‌گرای افراطی دولت ائتلافی اسرائیل تهدید کردند که اگر گسترش عملیات نظامی اسرائیل در نوار غزه پیش نرود، دولت نتانیاهو را ساقط کنند. این درحالی است که بسیاری از فرماندهان نظامی و بخش بزرگی از افکار عمومی اسرائیل مخالف این عملیات هستند.

بنابر این گزارش، عملیات موفق در قطر و کشته‌شدن سران حماس می‌توانست تا حدودی رضایت این تندروها را جلب کند و این امر طبق محاسبات نخست‌وزیر اسرائیل حتی به حذف مقامات مذاکره‌کننده حماس می‌ارزید. از سوی دیگر نتانیاهو در صورت کامیابی در این حمله فرصتی برای اعلام نابودی کامل حماس می‌یافت.

هارل خورو، کارشناس امور عربی در دانشگاه تل‌آویو گفت: «این موضوع بیشتر جنبه نمادین دارد به نتانیاهو اجازه می‌دهد در مقطعی بگوید، ما پیروز شدیم، همه‌شان را کشتیم.»

به گفته این تحلیل‌گر، اگرچه اسرائیل از آغاز جنگ توانایی حمله به رهبران حماس را داشت، اما نمی‌خواست حین مذاکرات قطر را تحریک کند.

قطر تاکنون در دو توافق آتش‌بس به عنوان میانجی نقش ایفا کرده که به آزادی ۱۴۸ گروگان، شامل پیکر هشت گروگان کشته‌شده، منجر شده است. این درحالی است که اسرائیل خود به تنهایی تنها توانسته‌ است هشت گروگان را زنده آزاد کند و پیکر ۵۱ گروگان دیگر را بازگرداند.

آقای خورو گفت: «اسرائیل با این حمله به جهان اعلام کرد که از مذاکرات دست کشیده است. آن‌ها تصمیم گرفتند کانال با قطر را بسوزانند.»

آینده سیاسی نتانیاهو

به گزارش واشنگتن‌پست، شکست اسرائیل در حمله به دوحه تعداد بیشتری از اسرائیلی را از نخست‌وزیر دور خواهد کرد. بنابر نظرسنجی‌های انجام شده، در حال حاضر، بیش از دو سوم اسرائیلی‌ها خواهان پایان جنگ و توافق برای بازگرداندن گروگان‌ها هستند. با این حال، مخالفت‌های گسترده با دولت ماه‌هاست که در جریان است و تاثیر بسیار اندکی بر تصمیمات نتانیاهو داشته است.

یوحنا پلسنر، رئیس موسسه دموکراسی اسرائیل در بیت‌المقدس (اورشلیم) گفت: « آینده سیاسی نتانیاهو در کوتاه‌مدت به افکار عمومی اسرائیل وابسته نیست. بقای سیاسی او به ائتلاف حاکم بستگی دارد، که بسیاری از آنان حمایت کامل خود را از این اقدام ترور ابراز کرده‌اند.

315 315