بیش از سه سال پیش، یعنی در 15 ژانویه 2010، دانشمندان سازمان فضایی ناسا هشدار دادند که ممکن است در سال 2013، کره زمین تحت تأثیر توفانهایی قرار گیرد که قدرت تخریبی آن، دست کم بیش از 20 برابر توفان مخرب کاترینا خواهد بود. توفانهایی که ریشه در فعل و انفعالات سطح خورشید داشته و از چنان توان تخریبکنندهای برخوردار است که میتواند پرونده زندگی در کره زمین را مختومه اعلام کند. هشداری که نگارنده در سوم تیرماه 1389 آن را در تارنمای مهار بیابانزایی انعکاس داد.
اینک که به سال موعود ناسا - 2013 - رسیده و ماه هشتم میلادی را سپری میکنیم، خبر خوش این است که هنوز از آن توفانهای مهیب و پیشبینیهای مرگبار خبری نیست. رخدادی که سبب شد تا بسیاری از تحلیلگران که این روندها را پیگیری میکنند، بر این باور راسختر شده و احتمال دهند که دانشمندان ناسا دچار خطای محاسباتی شده باشند.
اما خبر بد این است که روز گذشته، ناسا مجدداً آژیر قرمز را کشید و هشدار داد که نه تنها باید منتظر توفانهای بزرگ، مخرب و مارپیچی باشیم، بلکه امکان تشدید آتشسوزی در رویشگاههای جنگلی شمال ایالات متحده آمریکا هم بیش از پیش قوت گرفته است.
منتها این بار ظاهراً بر خلاف پیشبینی قبلی، به جای آن که دلیل اصلی این فرآیندها را به خورشید نسبت دهد، ریشه در تغییرات اقلیمی و فشارهای انسانی میداند. شناسهای که به نحوی شاید نوعی مرمت پیشبینی تند و نگران کنندهی قبلی این سازمان تلقی شود.
به هر حال از آنجا که در همین ماه گذشته، پژوهشگران ناسا یک هشدار جدی دیگر در مورد آغاز دوره شدید خشکسالی در چند کشور جهان، از جمله ایران را مطرح کردند که بازتابهای گستردهای هم در محافل رسانهای، دانشگاهی و حتی سیاسی داخلی داشت، به نظر میرسد با تحلیل و واکاوی رخدادهای چهار ماه آینده در کره زمین، دامنهی حساسیت و راستی آزمایی گزارشهای منتشر شده توسط این نهاد، میتواند محکی جدی بخورد.
منابعی برای مطالعه بیشتر:
- Black hole clocks fastest wind ever recorded by NASA
- NASA sounds the alarm on fire risks of climate change - CNET
- NASA's red alert on fire risk and climate change
پی نوشت: