به تازگی اعلام شده به دلیل افت سطح بهداشت در خانواده‌ها، شپش در مدارس شمال تهران شایع شده است.

زهرا تالانی: هر سال با آغاز سال تحصیلی، مواردی از شیوع شپش در مدارس گزارش می شود. در همین باره با بهنوش آرام سر رئیس اداره سلامت و تندرستی آموزش و پرورش شهر تهران گفت وگویی را انجام دادیم.وی معتقد است که این بیماری کاملا عادی است و نباید خانواده ها را نگران کرد چون به راحتی امکان درمان آن وجود دارد و تنها مدارس عامل شیوع آن نیستند.


به تازگی اعلام شده که در شمال تهران مواردی از شپش دیده شده است، آیا این مورد در مدارس تهران هم وجود دارد؟

پدیکلوزیس یا همان شپش یک بیماری است که در تمام دنیا وجود دارد و حتی شاید باورتان نشود که در فرانسه مردم با این بیماری زندگی می کنند، بنابراین امکان ریشه کن کردن آن وجود ندارد و اگر کشوری این ادعا را کند دروغ است. این یک بیماری پوستی است که باید نسبت به آن آموزش داد تا درمان شود. در مدارس ما هم در دو دوره این بیماری گزارش می شود، پاییز و فرودین.


این دو دوره به خاطر تغییر فصل است؟
نه. در پاییز به خاطر اینکه تازه مدارس باز شده و دانش آموزان از سفرهای تابستانی و مکان های عمومی که امکان این بیماری وجود دارد به مدرسه می آیند و در فردودین هم دقیقا به خاطر سفرهای نوروزی است.


اما گفته می شود که شیوع شپش در مدارس به خاطر کمبود مربی بهداشت است.
آموزش های لازم به معلمان و مربیان داده شده است. ما در این زمینه مشکلی نداریم. شاید در مدارس استان ها مشکل کمبود مربی بهداشت بیشتر دیده می شود.


به نظر نمی رسد که این آموزش ها فایده داشته؛ چون دوباره شپش شایع شده. 
ما برای مربیان بهداشت آموزش هایی داریم اما نکته مهم این است که خانواده دانش آموز هم باید درمان شوند. درواقع نگاه ما در مورد طرح مبارزه با پدیکلوزیس سر، آموزشی است، به این معنی که مربیان بهداشت و معلمان در دوره های آموزش های ضمن خدمت شرکت می کنند. البته ما دو دوره هم طرح اغبال گری داریم.


بیشتر گزارش هایی که از این بیماری پوستی در مدارس گزارش می شود در مدارس شمال تهران است. چرا این گونه است؟
اول اینکه توجه داشته باشید که پدیکلوزیس سر به عنوان بیماری محسوب نمی شود. اما اینکه چرا در آن مناطق بیشتر است شاید چون بیشتر به سفر می روند، این جامعیت ندارد که بخواهیم به طور قطعی نظر بدهیم. شپش سر در هر طبقه اجتماعى و اقتصادى مى تواند دیده شود.


الان شیوه درمان به چه صورت است؟
دیگر مانند گذشته موی سر کوتاه نمی کنند تا در روحیه دانش آموزان تاثیر بگذارد، دوبار درمان به فاصله 7 تا 10 روز لازم است .اما باید تمام خانواده درمان شوند. همچنین وقتی که یک مورد شپش در کلاس دیده شد، تمام دانش آموزان همان کلاس باید بررسی شوند.


برخی معتقدند که وجود شپش در مدارس نشان از ضعف فرهنگی و کمبود بهداشت در مدارس است. 

اصلا قبول ندارم که این بیماری به خاطر ضعف فرهنگی است. شپش یا پدیکلوزیس مانند موخوره است که به طور طبیعی وجود دارد و درمان هم می شود. قطعا مردم مطلع هستند و نباید با اینگونه جوسازی جامعه را ملتهب کرد، چون اولین قدم در شناسایی این بیماری عیب ندانستن آن توسط مردم است تا خانواده ‌ها‌ به راحتی بتوانند به موقع بیماری را درمان کنند.


شما مدرسه را در انتقال این بیماری مقصر نمی دانید اما بسیاری از والدین معتقدند که محیط غیر بهداشتی مدارس عامل این بیماری در فرزندشان می شود.
اگر دانش آموزی مبتلا به شپش شد، والدین باید بدانند که بدترین اتفاق عالم برای او رخ نداده است و بلافاصله برای درمان او اقدام کنند چون شپش در 30 ثانیه منتقل می شود و اگر برای مدتی بدون درمان بماند می تواند مشکلاتی برای سلامتی فرد و دیگران ایجاد کند. این بیماری از هرکجا می تواند منتقل شود. ممکن است این بیماری حتی از مهمانی به دانش ‌آموزان منتقل شود، بنابراین خانواده ‌ها در صورت مشاهده علایم آن در اسرع وقت به مربی مدرسه اطلاع داده و یا به مراکز درمانی مراجعه کنند.

47232

منبع: خبرآنلاین