قاسم محب علی، مدیر کل اسبق خاورمیانۀ وزارت خارجۀ کشورمان در گفتگویی با سرویس بین الملل خبرگزاری خبرآنلاین با موضوع "آسیب شناسی سیاست خارجی و داخلی عربستان سعودی و تأثیر رویکرد جدید خاورمیانه ای آمریکا بر آن" گفت: ایران باید با عربستان به عنوان متروپولیتن جهان اسلام(اهل سنت) و جهان عرب به تفاهم برسد. چون در غیر این صورت باید هزینۀ تغییرات بزرگی را بپردازد.
این کارشناس جهان عرب در پاسخ به سوالی پیرامون "هزینۀ این تغییرات" گفت: تغییرات در عربستان می تواند پیامدهایی داشته باشد. تصور می کنید چرا در عراق میزان و حجم حملات تروریستی افزایش یافته است؟ بی ثباتی در یک کشور بی ثباتی در سایر کشورها را بیشتر می کند. عربستان با پولی که دارد می تواند سایر کشورها را هم به ورطۀ ناامنی ببرد و آن را در افغانستان، پاکستان عراق و سوریه ادامه دار کند. در واقع عربستان تلاش خواهد کرد در حوزه های منافع مشترک با ایران ناامنی ایجاد کند. چون توانایی مالی و پشتوانۀ مذهبی دارد، قادر به انجام این کارها خواهد بود. از این رو در صورت عدم تفاهم باید هزینۀ این تغییرات را ما بپردازیم.
محب علی در پاسخ به این سوال که" چه کسانی از این وضعیت منتفع می شوند؟" افزود: در این میان آمریکایی ها از این وضعیت سود می برند و به جای اینکه مستقیم با آنها برخورد کنند، هزینۀ آن را از جیب ما پرداخت می کنند. لذا ایران باید خود را از این بازی خارج کند. عربستان باید احساس کند اگر قرار بر رخ دادن تغییر در کشورش است، این تغییری نخواهد بود که ایران خواهان وقوع آنست و یا خواهان پر کردن نقش عربستان در آنست. ایران و عربستان به عنوان دو قدرت منطقه ای، اسلامی و نژادی باید منافع یکدیگر را به رسمیت بشناسند. این مسئله نیازمند سیاستی داهیانه، مدبرانه و زیرکانه است.
محب علی افزود: سیاست منطقه ای ایران در این چهارچوب بسیار مهم است. اگر ایران بتواند با چند قدرت منطقه ای(اعم از ترکیه و عربستان) به یک تفاهم برسد و به سایر کشورها بفهماند که قصد تضعیف دیگران را ندارد، این مسئله کمک می کند که حکومت های مورد نظر از بازی ایران هراسی و تهدید ایران(با استفاده و نزدیکی با آمریکا) دورتر شده و در واقع ایران می تواند بازی آنها را به هم بزند. قطعاً بازی عربستان با این سیاست به هم می خورد. چراغ زنبوری عربستان با این سیاست خاموش می شود و اگر بتوانیم مذاکرات با غرب را پیش ببریم قطعاً این رویکرد جواب می دهد.
مشروح گفتگو با قاسم محبعلی را به زودی در صفحۀ بین الملل خبرآنلاین میخوانید
5252