آیت الله جوادی آملی امروز در مراسم گرامیداشت هفته پژوهش با محوریت موضوع علم دینی سخنرانی کرد.

به گزارش خبرآنلاین به نقل از پایگاه اطلاع رسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی در این مراسم، آیت الله جوادی آملی طی سخنانی به نکات زیر اشاره کرد:

*بررسی موضوع وجود یا عدم وجود علم دینی در صلاحیت هیچ کدام از شاخه های علم نبوده و درصلاحیت فلسفه قرار دارد. فلسفه به دلیل اینکه در مورد اصل وجود جهان فکر می کند، می تواند به این سوال پاسخ دهد که آیا علم دینی است و یا نه؟. اگر فلسفه الحادی بود و به مبدا و معاد اعتقاد نداشت، علمی هم که از این فلسفه نشات می گیرد الحادی است. اما اگر فلسفه الهی بود و به مبدا و معاد اعتقاد داشت، علمی که از این فلسفه استخراج می شود هم الهی خواهد بود.

* فلسفه در ابتدای ورود به موضوع علم دینی و یا غیر دینی هیچ موضعی در این باره ندارد و هنگامی که بعد از پیمودن طریق عقل به این نتیجه رسید که عالم محل ظهور فعل الهی است، به این نتیجه می رسد که اصلا علم غیر الهی وجود ندارد. فلسفه الهی عالم را چیزی جز خدا، افعال، آثار و احکام ذات مقدس ربوبی نمی داند و به این دلیل همه شاخه های علم مانند کشاورزی، زمین شناسی و ... دینی هستند. اگر این نگاه در همه ما حاکم شود، حتما به این نتیجه می رسیم که علم غیر دینی اصلا وجود ندارد.

* اگر در اصول فقه گفته می شود علم فقه به دلیل آن که در مورد فعل، قول و تقریر معصوم صحبت می کند، علمی دینی است؛ آیا نباید گفت زمین شناسی برآمده از فلسفه الهی به اعتبار این که زمین را عرصه فعل الهی می داند؛ هم علمی دینی است؟.

* هرگونه برنامه ریزی علمی برای اداره بهتر جامعه در همه ابعاد آن با توجه به بعد الهی انسان حرکتی دینی و الهی است. خداوند متعال آبادکردن زمین را با استفاده از مبانی علمی به عنوان یک عبادت از انسان مطالبه کرده است. در منطق اسلام، انسان حیوان ناطق نیست بلکه طبق فرموده حضرت امام زین العابدین ع انسان «حی متاله حمید» است. از منظر امام سجاد «ع» انسان باید شکرگزار باشد تا شایسته مقام انسانیت باشد. عقل انسان در کنار نقل، ابزار او برای شناختن معارف وحی است. خداوند متعال علم را از طریق وحی و به صورت شهودی به انسان معصوم«ع» اعطا فرموده و عقل و نقل ابزار رسیدن به اعماق معارف وحی هستند. فیلسوف، حکیم، متکلم، فقیه و... همه شاگردان علوم انبای و ائمه«ع» هستند.

* بعد از انقلاب اسلامی به عنوان تنها انقلاب برآمده از معارف الهی در قرن حاضر و به برکت تلاش های علما و خون شهدا امروز باید برای کل جهان بشریت برنامه ریزی علمی و فرهنگی داشته باشیم. * نقشه جامع علمی و فرهنگی برخلاف برنامه های اقتصادی و... محدود به مرزهای جغرافیایی کشور نخواهد بود.

/6262

منبع: خبرآنلاین