بهنوش خرمروز: ساینسنیوز در یک خبر جالب از دنیای زیر آب، نوعی خرگوش دریایی را توصیف کرده که رنگدانههای جلبکهایی را که میخورد، به یک مولکول سمی تبدیل میکند. این خرگوش دریایی از ماده سمی به دست آمده برای دفع شکارچیان احتمالی استفاده میکند. این اولین بار است که موجودی پیدا شده که رنگدانه غذایش را به یک ماده سمی تبدیل میکند.
انگار هر چه به روز آغاز کنفرانس شرکت رایانهای اپل نزدیکتر میشویم، توجه رسانهها بیشتر و بیشتر به محصولات، وعدهها و قابلیتهای این شرکت جلب میشود. حتی سایسنترال که اغلب از سلامت و پزشکی مینویسد، دیروز در اولین عناوین خود به سراغ غول دنیای رایانه، اپل، رفته و در مورد تلویزیونهایی که این شرکت به زودی ارائه خواهد کرد، گزارشی منتشر کرده است. چنان که لایوساینس هم نوشته، تلویزیونهای آینده اپل به اندازه یک تلویزیون فعلی خواهند بود و امکان وای- فای و حافظه داخلی هم خواهند داشت. یک تلویزون تمام عیار که همه امکانات را برای استفاده از برنامههای تلویزیونی و اینترنت خواهد داشت.
لایوساینس همچنین در مورد خطر تازه کشف شدهای که از طریق مرورگرها، رایانه شما را تهدید میکند، نوشته است. اغلب مرورگرهای جدید از نوارهایی استفاده میکنند که به کاربر اجازه میدهد چندین سایت را در یک صفحه و در نوارهای قرار گرفته در کنار هم باز کند. از آنجایی که اغلب ما این نوارها را باز نگه میداریم (احتمالا چون راحتتر است)، برنامههای خاص میتوانند روی نواری که باز مانده، سایتی را باز کنند که ما اصلا نمیخواهیم باز شود و بدین ترتیب امنیت رایانه ما با مشکل مواجه میشود. به این روش، تبجکینگ یا تبنپینگ گفته میشود. .
اعداد ثابت جورواجور معادلههای فیزیک را به خاطر دارید؟ البته فیزیک همیشه پر از این ثابتها بوده و همیشه هم تصور بر این بوده که این ثابتها دقیق و درست هستند. حالا نیوساینتیست گزارشی از بررسی طیفهای رادیویی یک ابر گازی بسیار دور منتشر کرده که نشان میدهد به احتمال زیاد و در آیندهای نه چندان دور، نیاز به بازنگری در مورد کل اعداد ثابت فیزیک ذرات خواهیم داشت. دنیای علم است دیگر!
در بین عناوین اول خبرهای علمی دیروز، یک خبر دیگر هم مربوط به دریا داریم. اما مربوط به سالها پیش. مدت زیادی است که دانشمندان میدانند در پایان آخرین عصر یخبندان زمین، میزان دیاکسید کربن موجود در جو به طور ناگهانی تا 50 درصد افزایش یافت. اما این که این همه دیاکسید کربن ناگهان از کجا آمد، معمایی بود که تازه حل شده است. بر اساس گزارش نیوساینتیست، عصر یخبندان باعث شده بوده که چرخه اقیانوسی بسیار کند شود. اما با گرمتر شدن هوا و ذوب شدن یخها، ناگهان حجم عظیمی از دیاکسید کربن از دل اقیانوسها آزاد شده است. ظاهرا نمونهای از آب غنی از دیاکسید کربن در رسوبات اعماق اقیانوسی کشف شده است که این نظریه را اثبات میکند.
مذهب انسانها، همیشه یکی از عوامل تاثیرگذار در زندگی آنها و تصمیمگیریهای مهم زندگیشان مانند ازدواج بوده است. به طوری که در غالب مذاهب، افراد با کسی ازدواج میکنند که هم مذهب خودشان باشد. بدین ترتیب، بسیاری از اطلاعات ژنتیکی در بین افراد پیرو یک مذهب باقی میمانند. شاید در بین یهودیان بیشتر از همه این پدیده را بتوان دید. چنان که نیچر و نیوساینتیست دیروز منتشر نمودهاند، یهودیان سراسر جهان، فاکتورهای ژنتیکی مشابهی دارند که با فاکتورهای ژنتیکی اجدادشان در 2500 سال پیش مطابقت دارد. به نظر میرسد این یافته جالب به نوعی منحصر به فرد است.
خوشبختانه این روزها اغلب خبرهای دنیای پزشکی، خبرهای خوب و امیدوارکننده هستند. اینبار به عنوان آخرین خبر امروز، از ساینسدیلی خبری امیدوارکننده در مورد کودکان مبتلا به سندرم داون داریم. سندرم داون یک اختلال ژنتیکی است و اغلب تصور میشود که اختلالات ژنتیکی غیرقابل درمان یا حتی غیرقابل دستکاری به سمت بهبود هستند. اما یافته جدید محققین نشان میدهد که اگر مادر در طول دوران بارداری به میزان بیشتری از ماده کولین (از زیرموادی که در ویتامینهای بی یافت میشود) مصرف نماید، کودک پس از تولد عملکرد بهتری خواهد داشت. همچنین مصرف این ماده باعث جلوگیری از اختلالات وابسته به سیستم عصبی از جمله آلزایمر میشود. ماده کولین بیشتر در زرده تخممرغ، جگر، آجیل و سبزیجاتی چون گلکلم و کلم بروکلی یافت میشود.