به گزارش خبرآنلاین بر اساس منابع تاریخی مسلمانان در اندلس توانستند پایه های تمدنی درخشان و ریشه دار را پی ریزی کنند و در زمینه های علمی، فکری و فلسفی به پیشرفتهای چشمگیری دست یابند.
در نتیجه بسیاری از علمای شرق را به خود جذب کردند و بسیاری از دانشمندان بزرگ را پرورش دادند که هر کدام از آنها آثار بسیار ارزنده علمی و فلسفی و ادبی پدید آورده اند. این تمدن چنان گسترده و درخشان بوده که بسیاری از علمای اندلس و شمال افریقا، درباره تاریخ اندلس و تمدن آن کتابهایی با ارزش تالیف کرده اند. کتاب های ارزنده معروفترین این مورخان دانشمند عبارتند از:
1- المقری: نفح الطیب فی غصن الاندلس الرطیب
2- ابن خلدون: العبر و دیوان المبتداء والخبر
3- ابن قوطیه: تاریخ افتتاح الاندلس
4- ضبی: بغیه المتلس فی تاریخ الاندلس
5- ابن بسام: الذخیرة فی محاسن اهل الجزیرة
6- سلاوی: الاستقصاء لاخبار دول المغرب الاقصی
7- ابن عذاری: البیان المغرب فی اخبار المغرب
8- مراکشی: المعجب فی تلخیص اخبار المغرب
9- مؤلف ناشناخته: اخبار مجموعة فی فتح الاندلس.
زندگی اجتماعی و تمدن مسلمانان در اندلس، با فراز و نشیب های فراوان همراه بوده است. گاهی گرم و پر رونق و قوی بوده و زمانی پراکنده و کمرنگ و ضعیف؛ و سرانجام، در اثر ضعف مسلمین به دلائل گوناگون فرهنگی و سیاسی، آفتاب اسلام در اندلس غروب کرد.
این حادثه اسفبار، در فکر و روح و نفوس مسلمانان، آثاری تلخ از خود برجای گذاشت که هنوز هم پس از گذشت قرنها، تلخی و اندوه این شکست، از ذهن مسلمانان زایل نگشته است.
امروز اندلس و اسپانیا، قطعه ای از قاره اروپا است، لذا عده ای از مورخان غربی و مستشرقان اروپایی نیز درباره آن کتابهایی نوشته اند و مطالب قابل توجه ارائه کرده اند.بسیاری از آنها در مورد حکومت اسلامی اندلس، بخوبی داوری کرده و منصفانه اعتراف نموده اند که مسلمانان در پیشرفت تمدن اروپایی سهم داشته اند و تمدن اسلامی اندلس، پلی برای انتقال تمدن و زمینه ساز نهضت فکری اروپا بوده است.
در گزارش های آینده خبرآنلاین قصد دارد تا بر اساس منابع تاریخی قسمتهایی از زندگی مسلمانان و جلوه هایی از این تمدن اسلامی را معرفی کند.
/6262