به گزارش خبرگزاری خبر آنلاین از کیش ، دره تاریخی خرمآباد بعنوان یکی از کهنترین زیستگاههای انسانی جهان واقع در زاگرس در چهلوهفتمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو به میزبانی پاریس، بهعنوان بیست ونهمین اثر جهانی ایران به ثبت رسید که این رویداد بزرگ و کم نظیر نه تنها افتخاری بزرگ برای میراث فرهنگی کشور رقم زد بلکه افقهای جدیدی برای توسعه و ارتقای گردشگری، اقتصادی و فرهنگی لرستان گشود که مطمئنا خروجی ثبت این آثار در میراث جهانی یونسکو نتیجه زحمات شبانه روزی و ارزشمند یک تیم پرتلاش و توا نمند آنهم طی دو دهه گذشته می باشد که بدون تردید افتخاری بس بزرگ برای ایران و ایرانی و استان باستانی لرستان که باعث شگفتی های بسیار بزرگی در سطح جهان گردید.
مهمترین دلیل ثبت جهانی غارهای پارینه سنگی خرم آباد حاصل قریب به دو دهه فعالیت باستان شناختی دکتر بهروز بازگیر و همکارانشان است که با از سرگیری پژوهشهای پارینه سنگی پس از فرانک هول و کنت فلنری در دهه ۱۹۶۰ میلادی و مارسل آت در سالهای ۲۰۰۶ و۲۰۰۷ میلادی است ،هرچند که فرانک هول و کنت فلنری در دوران خود از بینظیرترین محققان باستان شناسی بوده و نتایج تحقیقاتی شان در آن زمان بی بدیل و ارزشمند است اما دکتر بازگیر با استفاده از تکنولوژی های مدرن و به کارگیری صاحب نام ترین باستان شنا سان و متخصصین علوم میان رشته ای جهان از جمله پروفسور اودلد کربونل ( ریس هیات کاوش محوطه میراث جهانی آتاپوترکا اسپانیا) پرفسور مارسل ات ( از نام آشناترین متخصصین پارینه سنگی جدید و تعدادی دیگر از متخصصان معروف جهان توانستند با انتشار هه ها مقاله در معتبرترین مجلات علمی دنیا جایگاهی خاص و جهانی برای محوطههای پارینه سنگی خرم آباد طرح ریزی کردند.در ادامه خلاصه کوتاه و حرفهای از رزومه مردی بنام دکتر بهروز بازگیر که بیش از دو دهه از عمرش را صرف ثبت جهانی غارهای خرم آباد نمود با هم مرور می کنیم
دکتر بهروز بازگیر باستانشناس متخصص در دوره پارینهسنگی و عضو هیئت علمی پژوهشهای بینالمللی،دکتر بهروز بازگیر، متولد ۱۳۵۸ در خرمآباد، دارای دکترای باستانشناسی از دانشگاه Rovira I Virgili اسپانیا با درجه عالی Cum Laude است. وی پژوهشگری برجسته در حوزه پارینهسنگی غرب آسیا و عضو پروژههای بینالمللی در اسپانیا، ارمنستان، و هندوستان است. بازگیر با کاوش و انتشار نتایج حاصل از محوطههای پارینهسنگی دره خرمآباد، از جمله غار کلدر، از پیشگامان شناسایی زادگاههای اولیه انسان هوشمند (Homo sapiens) در غرب آسیا بهشمار میرود.
وی همچنین عضو مدعو هیئت تحریریه نشریات علمی، برگزارکننده کارگاههای تخصصی در ایران و اروپا، و داور علمی ایکوموس برای پرونده ثبت جهانی آثار لرستان است. از مهمترین فعالیتهای او میتوان به انتشار دهها مقاله در مجلات بینالمللی مانند Scientific Reports و Journal of Human Evolution اشاره کرد.
در میان چهرههای علمی معاصر ایران در حوزه باستانشناسی، دکتر بهروز بازگیر جایگاهی ممتاز و بیبدیل دارد؛ نه فقط به سبب دانش نظری عمیق و پژوهشهای بینالمللی در زمینه پارینهسنگی، بلکه بهواسطۀ تلاشهای میدانی بیوقفهاش برای کشف، مستندسازی، و معرفی علمی یکی از کهنترین زیستگاههای انسان هوشمند در غرب آسیا: دره خرمآباد و غار کلدر.
کاوشهای دکتر بازگیر در غارهای گیلوران، کلدر، قمری و پناهگاه صخرهای گرارجنه در لرستان، با همکاری پژوهشگرانی از مؤسسات بینالمللی همچون Atapuerca (اسپانیا)، Liege (بلژیک) و Max Planck (آلمان)، منجر به انتشار مجموعهای از مقالات علمی در مجلات معتبر جهانی نظیر Scientific Reports و Journal of Human Evolution شدهاند. این مطالعات، جایگاه لرستان را بهعنوان یکی از نخستین زادگاههای انسان هوشمند در غرب قاره آسیا تثبیت کرده و گامی مؤثر در مسیر ثبت جهانی این محوطهها برداشتهاند.
علاوه برآن، نقش فعال دکتر بازگیر در آمادهسازی پرونده ثبت جهانی دره خرمآباد تحت نظارت ایکوموس و یونسکو، نشان از تعهد او به پاسداشت میراث فرهنگی و بسط افقهای علمی ایران در سطوح بینالمللی دارد. حضور مستمر وی در پروژههای میدانی، تربیت دانشجویان، برگزاری کارگاههای تخصصی، و تعامل مؤثر با دانشگاهها و پژوهشگاههای معتبر جهانی، نه تنها سرمایهای بیقیمت برای جامعه علمی کشور است، بلکه الگویی الهامبخش برای نسل جوان پژوهشگران ایرانی نیز به شمار میآید.
با توجه به این دستاوردها، اعطای نشان افتخار ملی به دکتر بهروز بازگیر، نه صرفاً تجلیل از یک پژوهشگر برجسته، بلکه تأیید نمادینی بر اهمیت پاسداری از هویت فرهنگی، تاریخی و علمی این سرزمین است.
در جهانی که با تهدید مستمر تخریب میراث انسانی مواجه است، زحمات این باستان شناس مطرح ایران نمونهای درخشان از مسئولیت علمی، تعهد فرهنگی، و تلاش برای نگارش دقیق روایت حضور انسان در این سرزمین کهن است.
48