به گزارش خبرآنلاین،متخصصان معمولا روی انواع غذاهایی تمرکز میکنند که برای سلامت مفیدند، اما سرعت بلعیدن نیز به همان اندازه اهمیت دارد. خوردن خیلی سریع خطراتی دارد: به گیر کردن غذا در گلو یا مجاری گوارشی فکر کنید یا احتمال پرخوری، قبل از اینکه مغزتان به شما دستور توقف دهد، چون مغز برای ارسال پیام سیری به کمی زمان نیاز دارد. (همچنین سریع غذا خوردن ممکن است باعث رنجش همراهان کندتر شما یا فردی شود که برای پختن غذای شما وقت گذاشته است.)
راه نو آنلاین در خبری نوشت: اینجا چند نکته از متخصصان درباره چگونگی کاهش سرعت و اتخاذ رویکردی آگاهانهتر هنگام صرف غذا ارائه شده است.
چقدر سریع، خیلی سریع محسوب میشود؟
اگر از آن دسته افرادی هستید که صبحانه، ناهار یا شام را در کمتر از ۲۰ تا ۳۰ دقیقه میل میکنید، خیلی سریع غذا میخورید.
لزلی هاینبرگ، از مرکز سلامت رفتاری در کلینیک کلیولند، میگوید: «حدود ۲۰ دقیقه طول میکشد تا معده از طریق مجموعهای از سیگنالهای هورمونی به مغز اطلاع دهد که سیر شده است. بنابراین وقتی افراد سریع غذا میخورند، ممکن است این سیگنالها را از دست بدهند و خیلی آسان بیش از حد سیری غذا بخورند.»
چرا نباید سریع غذا خورد؟
هاینبرگ افزود: «افرادی که سریع غذا میخورند، احتمالا هوای بیشتری میبلعند که ممکن است منجر به نفخ یا سوء هاضمه شود. نجویدن کامل غذا نیز هضم را با مشکل مواجه میکند، به این معنی که فرد تمام مواد مغذی را از غذای خود دریافت نخواهد کرد. تکههای نجویده غذا همچنین ممکن است در مری گیر کنند.»
برخی مطالعات قبلی نشان دادهاند که خطر چاقی در افرادی که سریع غذا میخورند، بیشتر و در میان آنان که آهسته غذا میخورند، کمتر است.
چگونه هنگام غذا خوردن سرعت را کم کنیم؟
برای شروع، تلویزیون را خاموش کنید و تلفن خود را کنار بگذارید.
هاینبرگ معتقد است: «وقتی افراد هنگام تماشای تلویزیون غذا میخورند، معمولا تا زمان پخش آگهی بازرگانی یا پایان برنامه به خوردن ادامه میدهند. در این حالت، فرد کمتر به سیگنالهای بدن خود که نشاندهنده سیری است، توجه میکند.»
او افزود: «وقتی حین غذا خوردن کارهای دیگری انجام میدهیم، با آگاهی کمتری غذا میخوریم و این، اغلب باعث میشود بیشتر غذا بخوریم.»
هاینبرگ در ادامه تاکید کرد که وقتی افراد منحصرا روی غذا خوردن تمرکز میکنند، معمولا بیشتر از غذا لذت میبرند و کمتر غذا میخورند.
او همچنین اذعان کرد که سریع غذا خوردن اغلب عادتی ریشهدار است، اما این را هم گفت که تغییر ممکن است.
هاینبرگ پیشنهادهایی دارد، از جمله استفاده از دست غیرغالب یا دست غیرمسلط (دستی که فرد به طور طبیعی کمتر از آن برای انجام فعالیتهای روزمره استفاده میکند) برای غذا خوردن، امتحان کردن ظروفی که معمولا از آنها استفاده نمیکنید مانند چوب غذاخوری یا وقفه عمدی برای نوشیدن آب وقتی بشقابتان تا حدی خالی است.
اگر زندگی پرمشغلهای دارید، ممکن است خوردن ناهار در یک جلسه کاری یا خوراکی مختصر هنگام انجام کارهایتان بیرون از منزل اجتنابناپذیر باشد. اما سارا بری، محقق ارشد شرکت تغذیهای بریتانیایی ZOE، میگوید که در صورت امکان، به طعم و حس غذا توجه داشته باشید.. او افزود: «اگر کاملا حضور ذهن نداشته باشیم (تمرکز کامل و آگاهانه بر فرآیند غذا خوردن)، بهراحتی ممکن است سریعتر غذا بخوریم و متوجه نشویم که چهقدر خوردهایم.»
غذا را بجوید
هلن مککارتی، روانشناس بالینی انجمن روانشناسی بریتانیا هم میگوید: «یکی از کارهای ساده این است که تعداد لقمهها را با کوچکتر کردن آنها، افزایش دهید. همچنین اگر هر لقمه را کمی بیشتر بجوید، سرعت غذا خوردنتان کمتر میشود.»
او ادامه داد: «نوع غذایی که میخورید نیز تفاوت ایجاد میکند. خوردن سریع غذاهای فوقفرآوری شده یا فستفودها بسیار آسانتر است، زیرا معمولا بافت نرمتر و نیاز به جویدن کمتری دارند. از طرفی، خوردن سبزیجات و پروتئین با همان سرعت غذاهای فرآوریشده، دشوار است.»
برخی از بیماران مککارتی همچنین گزارش دادند که پس از کاستن از سرعت خوردن، یک اثر جانبی ناخواسته را تجربه کردند.
او به زنی اشاره کرد که اغلب عصرها یک بسته چیپس سیبزمینی میخورد. مککارتی به او توصیه کرد که سرعت خوردنش را کم کند و چیپسها را دانهدانه، بدون عجله و با تمرکز بخورد، بیمارش به او گفت: «مثل این بود که دهانم پر از مواد شیمیایی چسبناک شده است!»
۲۲۳۲۱۷