همان طور که پیشتر اشاره کرده بودم، چند روز گذشته را در اعتراض به عملیات حفاری و برداشت سنگ آهن از پیکر یکی از راهبردیترین کوههای خاوری کشور در دیار کرمان بودم و خود را به همراه بیش از 1300 علاقه مند به طبیعت کوهشاه به روستای باغ فخرویه و تلخه چار رسانده تا بر سرکوهستیزان فریاد برآوریم: نابودی طبیعت؛ جنایت است جنایت ...
آمده بودیم تا در زیستگاه پلنگ نادر ایرانی، به رؤسای ثروتمند معدن کاو بگوییم: معدن و کار نمیخوایم؛ گرگ و پلنگ را میخوایم.
تصاویر، البته گویای ماجرا هست که چگونه این هموطنان طبیعت دوست وطن که خود را از اغلب 31 استان کشور به کوهشاه رسانده بودند، در برابر لودرها قدعلم کرده و فریاد زدند: توپ، تانک فشفشه؛ معدنکاو باید گم بشه! آنها با هم تکرار میکردند: نه معدن میخواهیم و نه آهن؛ آلاله میخواهیم و آویشن!
و خبر خوش این که به دستور استاندار و برای بررسی دقیقتر موضوع، دستور موقت توقف عملیات حفاری معدن در کوه شاه در روز گذشته صادر شد.
دستاورد بزرگی که برای سومین بار، پس از ماجرای نوشهر و زنجان، ثابت کرد: ما میتوانیم؛ نکتهای که در شامگاه 21 شهریور 1392، نگارنده طی سخنرانیاش در همان مراسم با اطمینان وقوعش را به آن مردم پاکنهاد و طبیعت دوست در روستاهای باغ فخروئیه، برکنار، بیدان، تلخه چار، باغ حسن و دیگر هموطنانی که حتی از مازندران خود را به پیشگاه کوه شاه رسانده بودند، نوید داد.
در این میان، بی شک قرائت نخستین پیام معصومه ابتکار، معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست، در دومین روز کاریاش خطاب به حاضرین در بارگاه کوه شاه - که توسط مژگان جمشیدی قرائت شد - نقش بزرگی در افزایش امید و ارادهی مردم دوستدار طبیعت داشت.
با هم متن این پیام را میخوانیم و در عین حال، آرزو میکنیم تا دولتمردان و مدیران محلی در استان کرمان دریابند که هر خراش وارد شده بر کوهشاه به معنی کاهش میزان آبدهی مهمترین رودخانه استان، هلیل رود خواهد بود؛ رودخانهای که اگر نباشد و با کیفیتش کاسته گردد، نه فقط منطقه از زیباترین بزرگترین پردیس گردوی کشور محروم خواهد شد؛ بلکه بدون تردید، آثار نامیمونش با نابودی مزارع در اطراف جازموریان و افزایش محسوس خسارت بر دهها هزار کشاورز منطقه جیرفت، تکمیل میشود.
باسمه تعالی
متن پیام دکتر معصومه ابتکار معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست
به کوهنوردان و طبیعت دوستان حامی کوه شاه کرمان
حرکتهای مدنی و نهادهای غیردولتی قوه محرکه و عامل انگیزش جوامع به شمار می آیند. در موضوعات مهم توسعه مانند محیطزیست نیز که مشارکت مردم راهگشا و تعیین کننده است، نقش این نهادها بسیار ارزشمند بوده و کارآمدی به سزایی دارد. مطلع شدم که قرار است روز 21 شهریور ماه، جمعی از دلسوزان طبیعت در واکنش به تخریب های صورت گرفته در عرصه های طبیعی و ارتفاعات کوه شاه کرمان (بافت)، اجتماع و نگرانی خود را نسبت به معدن کاوی و جاده سازی در ارتفاعات بیش از 3000 متری پنجمین قله بلند ایران و ریشه کنی درختان ممنوع القطع منطقه در همنوایی با مردم محلی اعلام دارند. ناگفته پیداست که امروز هیچ یک از ایرانیان عاشق و نگران طبیعت و محیط زیست مخالفتی با توسعه ندارند اما آنچه در سال های اخیر در جریان طرح های اجرایی و عمرانی در محاق قرار گرفت فقدان نگرش توسعه پایدار و عدم رعایت ملاحظات زیست محیطی در اجرای طرح ها بود. اکنون امید است در دولت تدبیر و امید و با رویکردی که رییس جمهور محترم به مقوله محیط زیست در برنامه هایشان داشتند، توسعه کشور به تدریج در مسیر پایداری قدم بردارد، اگرچه کار در این عرصه با توجه به کاستی ها و تخریب های صورت گرفته بسیار سخت و دشوار است و به راحتی امکان پذیر نیست.
البته آنچه در این افق راهگشا خواهد بود مشارکت متخصصان، صاحبنظران و تشکل های زیست محیطی و اتخاذ راهبردهای اساسی و عملی برای تحقق توسعه پایدار در کشور است. در این میان تشکل های زیست محیطی و رسانه ها بیش از هر زمان دیگری می توانند در جهت اطلاع رسانی سازنده و ایجاد حساسیت در جامعه نسبت به محیط زیست، نقش آفرین باشند تا در آینده نزدیک شاهد روزی باشیم که مطالبات زیست محیطی به مطالبات عمومی جامعه تبدیل شود.
امیدوارم با عزم و جدیت شما فعالان محیط زیست و نیت خیر و قانون مدارانه شما عزیزان بتوانیم گام هایی اساسی برای حفظ طبیعت کشورمان برداریم.
سازمان حفاظت محیط زیست دست همه شما دیده بانان طبیعت ایران را به گرمی می فشارد و از ارائه راهکارهای اساسی برای تحقق توسعه پایدار استقبال میکند.
برای همگی شما آرزوی توفیق و سلامت و تلاش هرچه بیشتر دارم.
معصومه ابتکار
21 شهریور 1392
برای مطالعه بیشتر:
- اینک کوه شاه؛ پهنهی بی قانونی!
- نماینده مردم بافت در مجلس شورای اسلامی: به هر قیمتی نمی توان معدن کوه شاه را استخراج کرد/ به نظر این همه آدم احترام بگذارید