دوازدهم مرداد ماه 1392 برای نخستین بار طی گزارشی تصویری از ساخت جاده‌ای خبر دادم که می‌توانست توان بوم‌شناختی و ماهیت اکولوژیکی یکی از ارزشمندترین مناطق حفاظت شده کشور در خراسان شمالی را خدشه دار کند، اینک خبر رسیده است که رییس جدید سازمان حفاظت محیط زیست خود وارد ماجرا شده و درخواست توقف احداث جاده را خطاب به فرمانده نیروی انتظامی صادر کرده است. نوشتار پیش رو، شرح این پیروزی جدید برای دوستداران طبیعت ایران است ...

    منطقه‌ی حفاظت شده گلول و سرانی که گلیل و سرانی هم خوانده می‌شود، یکی از زیباترین و ارزشمندترین بوم‌سازگان‌های کشور در جوار مرز ترکمنستان است که دارای گسترده‌ترین و متراکم‌ترین و دیرینه‌ترین رویشگاه درختان اُرس بوده و افزون بر آن، زیستگاه خالص‌ترین قوچ اوریال هم هست. در عین حال، به دلیل بکر بودن نسبی منطقه، تاکنون چندین پایه از کهن‌سال‌ترین درختان ایران در این منطقه شناسایی شده که برخی از آنها حتی به عنوان یک اثر طبیعی ملّی به ثبت هم رسیده و بیش از ده میلیون دلار هم ارزش دارند. با این وجود، در سکوت مسئولین وقت سازمان حفاظت محیط زیست، این عرصه می‌رفت تا قربانی ساخت یک جاده مرزی در قالب طرح کنترل و انسداد مرزهای شرقی کشور شود. به نحوی که صدها اصله از درختان اُرس متأسفانه در طی عملیات راهسازی ریشه‌کن شده و بلافاصله در محل دفن گردیده‌اند تا دیده نشوند!

    اینک اما معصومه ابتکار در طی نامه‌ای به سرتیپ پاسدار، احمدی مقدم - فرمانده نیروی انتظامی کل کشور - یادآور شده که در ساخت این جاده هیچ نوع مجوزی از سازمان حفاظت محیط زیست اخذ نگردیده و باید ادامه احداث آن متوقف شود. او همچنین در این نامه که به تاریخ 24 شهریور 1392 صادر شده است، ضمن اشاره به ارزش‌های منحصر به فرد این منطقه، تأیید کرده که متأسفانه تاکنون تخریبی وسیع در اراضی جنگلی گلول و سرانی در اثر عملیات راهسازی ایجاد شده است.
    نگارنده به یاد دارد که وقتی برای نخستین بار در تاریخ 20 تیرماه سال جاری پس از ملاقات با دکتر محمدرضا عارف، این موضوع را به صورت تلفنی با حسین آبسالان - مدیرکل محیط زیست استان خراسان شمالی - مطرح کردم، ایشان به صراحت همه چیز را تکذیب کرده و گفتند که اصلاً نگران نباشید و این جاده حتی یک درخت اُرس را هم قطع نخواهد کرد! اما تصاویری که بعداً از این ماجرای تلخ دیده و منتشر کردم و نیز برخی دیگر از رسانه‌ها چون سبزپرس و دیده‌بان محیط زیست و حیات وحش ایران هم منتشر کردند، آشکارا نشان می‌داد که در خوشبینانه‌ترین شکل ممکن، آقای مدیرکل نیاز شدید و سریع به تغییر درجه عینک خود دارد! ندارد؟
    به هر حال، سلسله اقداماتی که معصومه ابتکار در همین یک هفته‌ی آغاز ورودش به پردیسان انجام داده، نشان می‌دهد که اصرار اغلب فعالان و کارشناسان محیط زیست برای ورود او به کابینه یازدهم، بی دلیل نبوده است.
    این پیروزی مجدد را به همه‌ی دوستداران طبیعت ایران، به ویژه کارشناس شجاع اداره کل محیط زیست استان خراسان شمالی، آقای اسکندر گردمردی که جانانه در پای توقف ساخت این جاده ایستاد و حتی تا مرز استعفا و اخراج هم پیش رفت، تبریک می‌گویم. باشد که استمرار یابد شنیدن چنین خبرهای خوشی برای آنهایی که طبیعت وطن‌شان را دوست دارند.

    در همین باره:
    -  نامه معصومه ابتکار: تخریب جنگل‌های اُرس گلول و سرانی خلاف قوانین جاری کشور است.

    - ده ها هکتار از جنگل‌های گلول و سرانی ویران شد

منبع: خبرآنلاین