تاریخ انتشار: ۲۹ دی ۱۳۹۲ - ۰۹:۰۱

هدایت الله بهبودی در مطلب تازه خود در وبلاگ نخبگان خبرآنلاین درباره تنشهای موجود در حوزه فرهنگ و تفاوت اصول‌گرایی و اصول‌پنداری نوشته است.

این پژوهشگر تاریخ معاصر در آغاز مطلبش نوشته است:
«بخش قابل توجهی از تعارضات و تنش‌هایی که در حوزه فرهنگ وجود دارد ناشی از نشناختن مرزهای کشیده شده بین اصل‌ها و بدل‌ها است؛ ناشی از ناآگاهی از فاصله ارزش‌ها و عادت‌ها است؛ ناشی از ندانستن تفاوت میان باورها و پندارها است. بی‌اطلاعی از محدوده هر یک از این دوایر متباین و تمیز ندادن اینها به عنوان دو مرز جدا از یکدیگر معمولاً منجر به برخورد دو تلقی متفاوت از یک امر می‌گردد. این برخوردها در نفْس خود برای جامعه‌ای که میل به دانستن، اندیشیدن و تعالی دارد بسیار مفید است و وجود آن یک حُسن اجتماعی به شمار می‌رود. اما این برخوردها گاه تبدیل به قُبح اجتماعی می‌شوند و انجامی تنش‌زا دارند که معمولاً ناشی از تحمیل نظر به جای تحمل آن است...
به گفتاری دیگر برخوردها در حوزه فرهنگ - چه قابل تحسین باشند و چه قابل تقبیح - ناشی از دو موضوع «اصول‌گرایی» و «اصول‌پنداری» است. اصول‌گرایی به مفهوم باور به محکمات و هر آنچه که به مبانی الهی دین باز می‌گردد و اصول‌پنداری به معنای پذیرش عرف و آدابی که گذشت زمان بر دین بار کرده است. بگویید اصل در برابر بدل، ارزش در مقابل عادت، و باور روبروی پندار.»
این عضو وبلاگ نخبگان خبرآنلاین در ادامه مطلبش می‌نویسد:
«ما حکومتی تشکیل داده‌ایم؛ با یک دنیا جسارت. ما پایمان را از محدوده کلمات کتاب‌ها به اجتماع گذاشته‌ایم. به درون زمان افتاده‌ایم. زمان با لشکر بزرگی از مقتضیات خود به مرز ما یورش آورده است. اطراف‌مان پر است از بدل‌ها، عادت‌ها و پندارها... ما در دوره‌ای به سر نمی‌بریم که فرصت اشتباه داشته باشیم. باید مرز اصول‌گرایی و اصول‌پنداری را بشناسیم و قوای خودمان را از آن طرف به این سو بکشانیم؛ جایی که اصل‌ها، ارزش‌ها و باورها روییده‌اند. اگر تنش‌ها و تعارضات فرهنگی - آنجا که جنبه قبح اجتماعی پیدا می‌کند - ما را معطل کند موریانه زمان بیشتر از این پیکره اصول ما را خواهد جوید. همه آنانی که به تنش‌ها دامن می‌زنند و به آن عمق می‌دهند آن سوی مرز ایستاده‌اند؛ در کنار پندارها، بدل‌ها و عادت‌ها و به همان اندازه کوتاه.»
برای خواندن متن کامل این مطلب، لطفا اینجا را کلیک کنید.

منبع: خبرآنلاین