گاف این دفعه تلویزیون، اساسی است؛ چون اصل پانزدهم قانون اساسی صراحت دارد که "زبان و خط رسمی و مشترک مردم ایران، فارسی است. اسناد و مکاتبات و متون رسمی و کتب درسی باید با این زبان و خط باشد ولی استفاده از زبان های محلی و قومی در مطبوعات و رسانه های گروهی و تدریس ادبیات آن ها در مدارس، در کنار زبان فارسی آزاد است." ولیکن شبکه ی هر ایرانی، پنجشنبه شب گذشته، در برنامهای تبلیغاتی که درواقع گزارش آگهی بود برای ترویج مصرف چای از یک نام تجاری خاص؛ زیر عنوان "قرعه کشی جایزه ویژه جشنواره پاییزه"، گاف اساسی داد!
ظاهرا دست اندرکاران این برنامهی تبلیغاتی، با اعداد ریاضی هفت و هشت، مشکل داشتند.
یکی از مجریان انجام مراسم قرعه کشی، به تصریح گفت؛ برای این که ابهامی نباشد، ما روی هر یک از گوی های قرعه کشی، هم اعداد را به فارسی نوشتهایم و هم به انگلیسی!
بلی! ظاهرا دست اندرکاران این برنامهی تبلیغاتی، با اعداد ریاضی هفت و هشت، مشکل اساسی داشتند؛ چرا که از بین اعداد یک تا نه، فقط اعداد هفت و هشت است که اگر به فارسی نوشتهشود، ممکن است که نه! حتما اشتباه میشود ولیکن راهکار رفع هرگونه ابهام، به یقین، این نیست که اعداد را روی گوی های قرعه کشی، علاوه بر فارسی، انگلیسی هم نوشت؛ بلکه کافی بود یا با علامت خط تیره زیر اعداد هفت و هشت، این دو عدد از هم قابل تمییز و تشخیص باشند (البته به نحوی که با گذاشتن علامت خط تیره، بالا و پایین گوی و به عبارتی بهتر، عدد هفت و هشت، مشخص شود) و یا این که در نقطهی مقابل روی گوی که مثلا عدد هفت را به عدد نوشتهبودند، می توانستند به حروف فارسی هم بنویسند؛ همین!
در این صورت، هم به مفاد اصل پانزدهم قانون اساسی، اساسی احترام و اهتمام قائل شدهبودند؛ و هم بی خبری شورای نظارت بر صداوسیما، مهم نبود؛ و هم خواب زمستانی فرهنگستان زبان و ادب فارسی، اگر عمیق تر هم بشود، اهمیتی ندارد.
ضمنا دست اندرکاران این برنامهی تبلیغاتی، انگار با "صفر" هم مشکل داشتند.
راستی! آیا صفر جزو ارقام است یا عدد محسوب میشود!؟!
امید است مسوولان نظارت بر پخش شبکه ی اول سراسری تلویزیون نیز خود را با موضوع چگونگی و کیفیت دورههای آموزشی ضمن خدمت زبان و ادبیات فارسی، مرتبط بدانند.