بهنوش خرمروز: به نظر میرسد یکی از عواملی که باعث مشکلات ناشی از خاکستر آتشفشان ایسلند در اروپا شده است، تغییرات الگوهای آب و هوایی باشد. هوای مملو از خاکستر قطب شمال دارد به طرف اروپا میوزد، چون که یک سیستم آب و هوایی پرفشار، جلوی بادهای غربی معمول را گرفته است و این مسئله امروزه خیلی زیاد شده است. در واقع شواهد نشان میدهد که گرمایش زمین باعث شده که این گونه جریانهای هوایی با فراوانی و طول مدت بیشتری دچار وقفه بشوند.
بر اساس گزارش نیوساینتیست، کریستف کاسو از مرکز مطالعه و توسعه آموزش در محاسبات علمی اروپا، واقع در فرانسه، به اتفاق همکارانش مدلی از جریان هوا ساخته است که نشان میدهد گرمایش زمین باعث بالا رفتن میزان وقفه در جریانهای هوایی تابستانی اروپا بشود.
وقتی فعالیت خورشیدی کم باشد، این در خود تشدید شدن با گذر از اقیانوس اطلس به سمت شرق میرود و باعث ایجاد وقفه در بادهای اروپا میشود. به نظر میرسد دلیل این پدیده به فعالیت خورشیدی برمیگردد. بدین ترتیب که فعالیت خورشیدی روی بادهای سطوح بالای استراتوسفر اثر میگذارد و این تاثیر به لایه تروپوسفر منتقل میشود، یعنی به خاستگاه جریان جت استریم.
مایک لاکوود از دانشگاه ریدینگ انگلستان توضیح میدهد که فعالیت خورشیدی به مدت 300 تا 400 سال بالا میرود و بعد طی 100 سال دوباره کاهش مییابد و ما الان درست در زمانی هستیم که فعالیت خورشیدی از نقطه اوج خود شروع به پایین آمدن کرده است. در نتیجه، طی قرن آینده جریانهای هوایی اروپا با وقفههای بیشتری روبهرو خواهند شد.
به علاوه، گرمایش زمین هم به این مشکل میافزاید. بر اساس توضیحات ژولیت هانت، دانشمند آب و هوا در دانشگاه لندن، وقتی لایه تروپوسفر گرمتر بشود، آمیختگی هوایی به طور عمودی سادهتر و برعکس، آمیختگی هوایی به طور افقی مشکلتر میشود. بنابراین، احتمال وقفه در جریانهای هوایی معمول بالا میرود. همچنین، فقدان آمیختگی هوایی به طور افقی، خود باعث میشود که سیستمهای آب و هوایی بیشتر در یک منطقه باقی بمانند.
چنان که مطالعات هانت نشان میدهد، این مسئله در تابستان حادتر میشود و یک وقفه در جریان هوا بر روی اروپا، ممکن است 20 روز یا بیشتر طول بکشد.