شیمیدرمانی و دیگر روشهای درمان سرطان عوارض جانبی مختلفی ازجمله ریزش مو، تهوع، استفراغ، رنگپریدگی، کمخونی، اسهال، یبوست، ایجاد بثورات پوستی و اختلال خواب به همراه دارد.
یکی از مهمترین عوارض شیمیدرمانی، ایجاد اختلال در جوانههای چشایی و حس بویایی است که نتیجه آن کاهش درک طعم و بوی غذا و افت اشتهاست.
کاهش اشتها توان بدن را برای مقابله با بیماری کاهش میدهد. این عارضه علاوه بر کاهش اشتها، کاهش وزن، افسردگی و سوءتغذیه را به دنبال دارد.
مطالعات جدید نشان میدهد بزاق و شیر حاوی یک پروتئین زیستی فعال به نام لاکتوفرین است که میتواند اختلال بویایی و چشایی را درمان کند.
این مطالعه نشان میدهد با مصرف روزانه مکمل لاکتوفرین میتوان پروتئینهای بزاق بیماران را به نحوی تغییر داد که دچار اختلال چشایی و بویایی نشوند و از عطروطعم غذا لذت ببرند. همچنین این مکمل دارویی با کاهش «استرس اکسیداتیو» دیگر عوارض شیمیدرمانی ازجمله عفونتهای دهانی را کاهش دهد.
استرس اکسیداتیو به فقدان تعادل میان تولید رادیکالهای آزاد و دفاعهای آنتیاکسیدانی گفته میشود.
به گزارش ایرنا، فرایند اکسیداسیون هنگامی صورت میگیرد که بدنما اکسیژن را میسوزاند (یا فرآوری میکند) و سلولهایما این اکسیژن را که از طریق تنفس وارد بدن میشود، به انرژی تبدیل میکنند. این فرایند همچنین باعث تولید رادیکالهای آزاد نیز میشود - که با مولکولهای موجود در سلولها واکنش نشان میدهند و این واکنش به ایجاد استرس و آسیب دیدن سلولهای اطراف، میتوکندری، و دیانای (ژنهایمان) منجر میشود.
هنگامی که میزان رادیکالهای آزادِ تولید شده از میزان فرایندهای ترمیمیشان بیشتر میشوند، مشکل بروز میکند. این همان مشکلی است که آن را استرس اکسیداتیو مینامیم.
نتایج این مطالعه در نشریه Food & Function منتشر شده است.
5656