بهنوش خرمروز: وقتی مغز آسیب میبیند، به سلولهای مغزی آسیب میرسد. اما به نظر میرسد که برخی از سلولهای مغزی از آسیب در امان میمانند. ظاهرا برخی از سلولها میتوانند در برابر آسیب وارده از خود محافظت کنند. اما چهطور؟
به گزارش نیوساینتیست، جک ملور از دانشگاه بریستول انگلستان، برای بررسی پاسخ این سوال، برشهایی از هیپوکامپ مغز موش را در شرایط کمبود اکسیژن قرار داد. کمبود اکسیژن موقعیتی است که در اغلب آسیبهای مغزی، سلولها با آن مواجه میشوند.
بر اساس یافتههای مولر، سلولهای عصبی هیپوکامپ مغز به روش متفاوتی در برابر آسیبهای مغزی از خود دفاع میکنند. آنها وقتی با کمبود اکسیژن مواجه میشوند، گیرندههای ناقل عصبی (نوروترانسمیتر) خاصی به نام اسید گلوتامیک را از سطح خود حذف میکنند. بدین ترتیب، حساسیت آنها در برابر مواد شیمیایی کمتر میشود. در آسیبهای مغزی، اسید گلوتامیک در مغز جریان مییابد.
البته هنوز مشخص نیست که آیا این یافته جدید میتواند به یافتن درمانی برای آسیبهای مغزی منجر شود یا نه. مسئله اصلی این است که وجود این گیرندهها روی سطح سلولهای عصبی مغز برای کارکرد طبیعی مغز ضروری است.
مولر در اینباره میگوید: «با این حال اگر بتوانیم راهی پیدا کنیم که از آن طریق سلولهای عصبی آسیبپذیر را به حذف گیرندههای اسید گلوتامیک از سطح وادار کنیم، ممکن است بتوانیم در موارد آسیب مغزی بخشی از سلولهای مغزی را نجات بدهیم. »
53272