تاریخ انتشار: ۲۳ آذر ۱۳۹۱ - ۰۸:۵۷

آتش سوزی در مدرسه انقلاب اسلامی شین آباد پیرانشهر، موجب مرگ یک دانش آموز و سوختگی 27 تن دیگر شد. اما مقصر چه کسی بود؟

امید کریمی: صبح چهارشنبه، 15 آذر 91، ساعت 8:40. بخاری نفتی کلاس چهارم دبستان مدرسه انقلاب اسلامی پیرانشهر، شعله ور شد. پیش از آن کمی دود می کرده است. خانم معلم از 36 دانش آموز خواست بی سر و صدا سر جایشان بنشینند تا او کمک بیاورد. سپس سراغ معلم کلاس دیگری رفت و از او خواست کمک کند. آقا معلم، دانش آموزانش را از کلاس خارج کرد و به کمک خانم معلم آمد، خدمتکار مدرسه هم آمد، آنها تلاش کردند بخاری را از کلاس خارج کنند، اما تکان های بخاری، موجب شد نفت از مخزن بیرون بریزد و آتش تمام بخاری را بگیرد. دانش آموزان هراسان شدند، همگی گوشه ای از کلاس رفتند، راهی برای فرار نبود؛ بخاری جلوی در از دست سرایدار مدرسه افتاد و راه خروج اصلی بسته شد. از سوی دیگر پنجره ها هم برای در امان ماندن از سرقت دولایه نرده داشتند، غافل از اینکه ممکن است روزی این نرده ها، کلاس را زندان می کنند. تا کمک برسد، 28 دانش آموز سوختند، هم پوست و هم ریه هایشان آسیب دید؛ از 8 تا 60 درصد. چهار روز بعد، یکی از انها در بیمارستان سینای تبریز به دلیل تنفس گازهای داغ، فوت کرد. (اینجا، اینجا، اینجا، و اینجا)

اما تمام ماجرا همین بود. وقتی تصاویر هولناکی از حادثه، منتشر شد (اینجا). روایت های مختلفی برای آن ذکر شد. روایت هایی که از یک بخاری استاندارد شروع شد و بعد به جاهای باریکتر رسید؛ استعفا و استیضاح وزیر. هرچند وزیر استعفا نداد، اما ابتدا پیام همدردی داد و سپس از اظهار نظر درباره حادثه خودداری کرد. (اینجا)

مسوولان بیمارستان های امام خمینی ارومیه و سینای تبریز اعلام کردند دانش آموزانی که در بیمارستان مانده اند از 30 تا 60 درصد سوختگی دارند و حال 12 نفر وخیم است. ضمن اینکه مشکلات تنفسی هم دارند (اینجا). در عین حال رییس سازمان نوسازی مدارس اعلام کرد بخاری نفتی کاملا استاندارد بوده است. اما گزارش سازمان آتش نشانی نشان داد مقصر اصلی حادثه نشت نفت از بخاری و خام سوزی بوده است. یعنی استاندارد بی استاندارد. (اینجا) همچنین سازمان استاندارد هم یک هفته پس از ماجرا گفت به آموزش و پرورش بابت این بخاری ها هشدار داده است. (اینجا) ضمن اینکه شرکت ارج هم گفت سالهاست بخاری تولید نمی کند.

اما نماینده های مختلف مجلس از وزیر خواستند یا استعفا دهد و یا استیضاحش کنند. (اینجا) یکی از نماینده های استان آذربایجان غربی هم گفت که بودجه نوسازی خرج شام و افطاری شده است (اینجا)

حاجی بابایی به مجلس رفت تا در این باره توضیح دهد. پیش از توضیحات وزیر، علی لاریجانیف رییس مجلس خواستار پیگیری و پیدا شدن مقصر حادثه شد. (اینجا)

وزیر آموزش و پرورش که همراه با معاون عمرانی خود به مجلس رفته بود، روایتی از حادثه ارائه کردند. حاجی بابایی، تلویحا معلم کلاس را مقصر دانست (این فایل صوتی را بشنوید) و بخاری ارج هم از زبان مرتضی رییسی، معاون وزیر و رییس سازمان نوسازی مقصر اعلام شد. نماینده پیرانشهر هم خواستار عذرخواهی و استعفای وزیر شد. (اینجا) وزیر اما فقط عذرخواهی کرد، آن هم تا قیامت (این فایل صوتی را بشنوید)

البته روایت دانش آموزان از حادثه هم تقریبا معلم را مقصر نشان داد (این فیلم را ببینید)

اما درحالی که وزیر گفته بود دانش اموزان به زودی به اجتماع بر می گردند، سیران یگانه در بیمارستان سینای تبریز جان سپرد (اینجا، اینجا و اینجا)

در همان حین، کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس آموزش و پرورش را موظف کرد تمام هزینه درمانی دانش آموزان و حتی تمام جراحی زیبایی آنها را هم عهده دارد شود. (اینجا) وزیر بهداشت هم دستور داد که هزینه ای از دانش آموزان تا درمان کامل گرفته نشود. (اینجا)

اما پس از مرگ سیران یگانه و اعلام وخیم بودن حال 12 دانش آموز استیضاح وزیر کلید خورد؛ ابتدا با 15 امضا و سپس امضاها به 35 رسید. (اینجا و اینجا) هرچند حاجی بابایی گفت اگر لازم باشد استعفا می دهد، اما دانشجویان جنبش عدالت خواهی برای اینکه او فراموش نکند بخاری نفتی چه بلایی سر دانش آموزان آورده است، بخاری نفتی برایش فرستادند (اینجا و اینجا)

نخستین واکنش دولتی به احتمال استیضاح وزیر آموزش و پرورش را محمدرضا میرتاج‌الدینی، معاون رییس جمهور داشت و گفت که استیضاح وزیر برای هر مشکلی، وزارتخانه‌ها را بی​ثبات می​کند (اینجا) و البته محمدرضا باهنر، نایب رییس مجلس هم پیشنهاد داد تحقیق و تفحص از آموزش و پرورش جایگزین استیضاح وزیر شود.

اما واقعا مقصر این حادثه کیست؟ حادثه ای که برای نخستین بار نیست که اتفاق می افتد و احتمالا آخرین هم نخواهد بود؟ (اینجا، اینجا و اینجا) و آیا جان و زندگی چند کودک آنقدر ارزش ندارد که برای آن تجمع و اعتراض کرد و یقه دراند؟ (اینجا)

4747

منبع: خبرآنلاین

برچسب‌ها