بهنوش خرمروز: خیلی وقتها ما در تصمیمگیریهایمان، دانسته و حتی گاهی ندانسته از شهود خود استفاده میکنیم. خیلی وقتها در چنین مواردی شاید حتی نتوانیم دلیل رفتار خود را توضیح بدهیم. نیوساینتیست دیروز در یک اقدام متفاوت، بر اساس یک کتاب تازه منتشر شده، به شش شهود رایج در بین انسانها اشاره کرده است که بهتر است به هیچ عنوان رویشان حساب باز نکنید!
1. کوری ناشی از بیتوجهی، ندیده گرفتن مواردی که بسیار ساده و جلوی چشممان هستند
2. این باور که خاطرههایمان خیلی بیشتر از آنچه واقعا هستند، قابل اعتمادند.
3. تمایل به این که فرض کنیم اگر کسی اعتماد به نفس خوبی دارد، حتما اهل رقابت هم هست.
4. توهم دانش، در حقیقت ما همیشه خیلی کمتر از آن چه خودمان خیال میکنیم، میدانیم.
5. این تصور که وقتی دو اتفاق نزدیک به هم روی میدهند، حتما یک ربطی باید به هم داشته باشند.
و در نهایت 6. این تصور که ما هر چه بیشتر تمرین شناختی داشته باشیم، انسانهای باهوشتری در آینده خواهیم بود. جالب اینجاست که بر اساس این گزارش، تغییر در به کارگیری این شهودها در تصمیمگیریهای روزمره زندگی باعث میشود که حتی مسیر زندگی برخی از افراد تغییر کند.
تا چه حدی میتوانید رفتار آینده خودتان را در یک مسئله خاص پیشبینی کنید، البته پیشبینی درست و دقیق! روش تصویربرداری ام.آر.آی عملکردی، نوعی از تصویربرداری مغزی است که میتواند بر اساس میزان جریان خون در قسمتهای مختلف مغز، فعالیتی که فرد در زمان تصویربرداری بدان مشغول است را نشان بدهد. اما آنچه جدید است، استفاده از این نوع تصویربرداری برا ی پیشبینی رفتار افراد در آینده است. بر اساس گزارش دیروز پاپساینس در این مورد، تصویربرداری ام.آر.آی عملکردی حتی خیلی خیلی بهتر از خود افراد میتواند حدس بزند که آنها در موقعیتهای متفاوت چه رفتاری از خود نشان خواهند داد.
شاید برایتان جالب باشد که یکی از نمونههای مطالعاتی این پژوهش را بدانید. پژوهشران به افراد مختلف یک برنامه تبلیغاتی در مورد فواید استفاده از یک کرم ضد آفتاب را نشان دادند و فعالیتهای مغز آنها را بررسی و ثبت کردند. سپس برای این که مطمئن شوند که افراد به این کرم ضد آفتاب دسترسی دارند، به هر کدام از آنها یک کرم داده شد. به علاوه از همه آنها خواستند که پیشبینی کنند تا چه حد از این کرم استفاده خواهند کرد. یک هفته بعد، رفتاری که واقعا اتفاق افتاده بود، پیشبینیهای خود افراد و نتایج ام.آر.آی عملکردی مغز آنها مقایسه شدند. خب افراد تا 50 درصد توانسته بودند رفتار خود را به درستی پیشبنی کنند. اما تصاویر ام.آر.آی عملکردی تا 75 درصد پیشبینی نزدیک به واقعیت داشت. خیلی بیشتر از پیشبینیهای خود افراد!
قریب به دو ماه است که انواع و اقسام خبرها، از علمی و سیاسی گرفته تا زیستمحیطی و اجتماعی در مورد فاجعه نفتی خلیج مکزیک خوانده و شنیده میشود. به ندرت برخی از این خبرها خوشایند یا شاید امیدوارکننده بودهاند اما اغلب خبرهای بد و ناخوشایندی بودهاند، خصوصا که اغلب این خبرها به نوعی مفهوم هشدار را با خود به همراه داشتهاند. نیوساینتیست دیروز در آخرین خبر خود در این زمینه، در مورد مبحث جدیدی از خطرهای حاصل از این فاجعه نوشته است: تاثیرات مخرب کوتاه مدت و بلندمدت مواجهه با نفت و مواد سازنده آن بر سلامت جسمانی و روانی انسانها. بر اساس این گزارش، مواجهه با نفت باعث تحریک گلو و چشمها میشود. پوست را قرمز میکند و سردرد به همراه میآورد. همچنین مادهای که برای پاکسازی آبهای خلیج از نفت خام مورد استفاده قرار گرفته است، باعث تحریک پوست، گلو و چشم میشود. اما داستان به همین سادگی هم نیست. ظاهرا نفت خام موادی دارد که میتواند روی دی.ان.ای انسانها تاثیر بگذارد. بدترین قسمت ماجرا این است که این مواد ممکن است سالها در اعماق اقیانوسها بمانند و بعد به خطوط ساحلی برسند. متاسفانه امروز اطلاعات ما در مورد تاثیرات بلندمدت چنین فاجعهای بر روی انسانها بسیار بسیار اندک است.
در بین خبرهای فضایی دیروز، خبری در مورد کشور چین جلب توجه میکند. بله درست است چین روی زمین خودمان قرار گرفته، اما یک برنامه ملی فضایی دارد که بر اساس گزارش دیروز اسپیس، برای پیوستن به پروژه ایستگاه فضایی بینالمللی ناسا دعوت نشده است. بر اساس این گزارش، این تصمیم ناسا برخلاف توصیه روسیه بوده است. با این که ناسا همیشه میگوید که پذیرای اعضای جدید است، اما سخنگوی آنها صراحتا اعلام کرده که فعلا دعوت از برنامه چین در دستور کار قرار ندارد. باید دید دلیل این تصمیم چیست. شما چی فکر میکنید؟