بهنوش خرمروز: فیلم پارک ژوراسیک را به خاطر دارید؟ خب، واقعا به نظر میرسد پیشرفت علم آنقدر سریع هست که به زودی فیلمهای علمی- تخیلی را پشت سر میگذارد. نه نه، البته هنوز کسی قرار نیست دایناسورها را زنده کند، اما مسئولین باغ وحش سندیگو با موسسه پژوهشی اسکریپز قررادادی بستهاند تا با استفاده از سلولهای بنیادی، موجودات در خطر انقراض یا شاید حتی منقرض شده را به زندگی برگردانند. بر اساس گزارش دیروز نیوساینتیست در این زمینه، این کار با گرفتن سلولهای یخزده از بدن حیوان مرده و بازبرنامهریزی این سلولها برای تولید اسپرم و تخمک انجام میشود به طوری که بتوان از نو، نوزادان این حیوانات را خلق کرد. حتی میتوان طی این فرایند، تنوع ژنتیکی هم به وجود آورد! اما چهطور این کار امکانپذیر است؟ دانشمندان با مهندسی ویروسها، 4 ژن انسانی را منتقل میکنند. این 4 ژن میتوانند با بازبرنامهریزی، سلولهای بدن موجود بزرگسال را به حالت سلولهای بنیادی جنینی دربیاورند. البته تا به عمل درآمدن این پروژه، هنوز زمان زیادی باقی مانده است.
فضاپیمای کاسینی ناسا که ماموریتش گردش اطراف سیاره زحل است، مرتب عکسهای متفاوتی از این سیاره و قمرهایش مخابره میکند. ما انسانها دست کم در حال حاضر توانایی مشاهده اینگونه منظرهها را از نزدیک نداریم. به همین دلیل همه عکسهای کاسینی به نوعی اعجابآور و زیبا تلقی میشوند. پاپساینس دیروز آخرین اثر هنری کاسینی را منتشر کرده است.
در این تصویر، یکی از قمرهای زحل به نام دیون را به طور واضح جلوی تصویر مات قمر دیگر زحل به نام تیتان میبینید. تیتان همان قمر زحل است که توجه دانشمندان را به خود جلب کرده است. بسیاری معتقدند که تیتان دارد مراحلی مشابه مراحل اولیه شکلگیری حیات بر روی زمین را میگذراند. ممکن است در اعماق این قمر، در حال حاضر گونه تازهای از حیات در حال شکلگیری باشد!
برگردیم به زمین خودمان! چهقدر در مورد نیروی جاذبه زمین میدانید؟ یا بهتر بپرسم، تصورتان از نیروی جاذبه زمین چیست؟ فکر میکنید فراگیر و یکسان است یا همانطور که نقشه جدید جاذبه زمین میگوید، خیلی هم در مناطق مختلف متفاوت است؟ ماهواره جی.او.سی.ای، تنها برای بررسی نیروی جاذبه زمین، در مداری بسیار خطرناک در فاصله بسیار کمی با زمین حرکت میکرد، آنقدر نزدیک که خطر سقوط آن وجود داشت! بر اساس گزارش دیروز پاپساینس، این ماهواره دو ماه اطلاعات کاملی از زمین را جمعآوری کرد و نتیجه، اولین نقشه نیروی جاذبه زمین بود. همانطور که در تصویر میبینید، مناطق مختلف زمین به میزان بسیار متفاوتی نیروی جاذبه دارند. اما این نقشه به چه دردی میخورد؟ خب، استفاده از این نقشه فهم ساختار درونی قسمتهای متفاوت زمین را سادهتر میکند. همچنین به اندازهگیری عوامل مهم تغییرات آب و هوایی زمین مثل جریانهای اقیانوسی، حرکت یخها و تغییرات سطح اقیانوسها کمک میکند.
در پایان سری هم به دنیای فناوری بزنیم. تکنولوژیریویو دیروز در اولین عناوین خبری خود به نرمافزار جدیدی اشاره کرده است که باعث میشود رایانهها در حالت خواب یا همان استندبای، به فعالیت خود ادامه بدهند. استفاده از این نرمافزار خصوصا در شبکههای کارهای اداری، باعث صرفهجویی در مصرف انرژی تا حد 60 درصد میشود. برنامه به این صورت است که یک کپی مجازی از سیستمعامل موجود روی هر رایانه به همراه برنامههای آن روی سروری در مکانی دیگر میرود. بدین ترتیب این نرمافزار جدید که اسلیپسرور (SleepServer) نامیده شده، دستورهای لازم را اجرا میکند، درحالی که رایانه اصلی در حال خواب است و در نتیجه انرژی چندانی هم مصرف نمیکند.