بهنوش خرمروز: زمانی جستجو میان شبدرها برای پیدا کردن شبدرهای چهار پر، به نوعی تلاش برای شکار شانس تلقی میشد. اما حالا به لطف پیشرفت دانستههای ژنتیکی، میتوانید هر قدر دلتان میخواهد شبدر چهار پر داشته باشید. بر اساس گزارش دیروز نیوساینتیست، به طور معمول به ازای هر 10هزار شبدر سه پر، یک شبدر چهار پر وجود دارد. همچنین برخی شبدرهای نادرتر وجود دارند که الگوهای رنگی متفاوتی دارند. اما مطالعات نشان میدهند که در گذشته، شبدرها چهار پر یا حتی بیشتر داشتهاند تا این که صاحب ژنی شدند که این ویژگی را در آنها بازداری مینمود. اما بر اساس بررسیهای محققین دو دانشگاه جورجیای آتن و اوکلاهما، شبدرهای چهار پر بر اساس یک جهش ژنی، صاحب نسخه متفاوتی از این ژن میشوند که این بازداری را ندارد. همچنین آنها توانستهاند ژنهای مربوط به طرحهای قرمز و طرحهای چپ و راستی را پیدا کنند. به نظر میرسد این شبدرها حتی از نظر مواد غذایی هم با هم متفاوتند.
ببینیم در دنیای فناوری چه میگذرد. خب، باز هم ژاپنیها و باز هم روباتهای شگفتانگیزشان. این بار اما روبات فقط نقش یک واسطه را بازی میکند. بگذارید از اول شروع کنم. چه قدر با برنامههای رایانهای و فضاهای مجازی کار کردهاید که تصاویری از اشیا و اجرام سهبعدی به شما نشان میدهند. چند بار تا به حال حس کردهاید که باید شی سهبعدی را لمس میکردید و دیدن کافی نیست. فکر کنم طراحان خوب این حس را درک میکنند و بارها آن را تجربه کردهاند. خب، بر اساس گزارش دیروز پاپساینس، روبات هیرو 3 این مشکل را برطرف میکند، فقط کافی است انگشتانتان را به او بسپارید! هیرو 3 با 15 موتور مستقل، امکان لمس اشیایی که روی نمایشگر نمایش داده میشوند را برای کاربر فراهم میآورد. فوقالعاده است نه؟ وقتی به این فکر کنید که این ابداع، گام اول چه ابداعات دیگری در آینده میتواند باشد، فوقالعادهتر هم میشود!
دنیای علم هر روز در حال تغییر است، خاصیت علم همین است. گزارش دیگر ساینسدیلی دیروز هم، به تغییر تصور دانشمندان در مورد منشا کربن موجود بر روی ماه پرداخته است. نمونههای جدیدی که آپولو 17 از سطح ماه جمعآوری کرده، مقادیری گرافیت را بر روی ماه نشان میدهد. گرافیت همان ماده کربنی نرم موجود در مغز مداد است. بررسی گرافیت یافت شده روی ماه، عمر آن را 3.8 میلیارد سال تخمین میزند، یعنی مربوط به همان زمانی که ماه به شدت هدف برخورد اجرام آسمانی بوده است. تا پیش از این دانشمندان تصور میکردند کربن موجود روی ماه از بادهای خورشیدی آمده است، اما حالا به نظر میرسد یادگاری سنگهای آسمانی است که میلیاردها سال پیش با ماه برخورد داشتهاند.
مدتی است به سراغ خبرهای فاجعه نفتی خلیج مکزیک نرفتهایم. متاسفانه باید بگویم این فاجعه با ابعاد گسترده همچنان اکوسیستم طبیعی منطقه و زندگی موجودات را تهدید میکند. رویترز دیروز با گزارشی در مورد توفان الکس، از کند شدن عملیات جمعآوری نفت خام به دلیل بدی شرایط آب و هوایی خبر داده است. به علاوه بادهای سهمگین این توفان مقادیر بیشتری از آبهای آلوده را به ساحل میبرد و باعث انتشار نفت و همچنین مواد شیمیایی به کار رفته برای مهار لکه نفتی در ساحل میشود. فاجعه نفتی خلیج مکزیک هفتاد و سومین روز خود را پشت سر گذاشت و هنوز خبرهای امیدوارکنندهای از این منطقه به گوش نمیرسد.