آیت‌الله جوادی آملی

فلسفه، دانش را اسلامی می‌کند و برای اینکه علوم اسلامی تولید شود باید دانشمندان مسلمان شوند و بالطبع جامعه هم اسلامی خواهد شد.

دین جهان‌بینی خاص و فلسفه جهان‌بینی آزاد دارد، فلسفه در آغاز پیدایش سکولار است و نه الحادی و نه الهی است در صورتی که گروه دیگر یا ملحدانه‌اند یا موحدانه و تنها علمی که حدوثا سکولار و بقائا توحیدی است، فلسفه است.

بسیاری از مبادی و مبانی علوم را فلسفه اثبات کرده است همچون قانون علیت که در دانش فلسفه اثبات می‌شود که اگر این قانون حذف شود راه فکر هم بسته می‌شود و حتی اجازه شک کردن هم وجود ندارد. اگر قانون علیت به صورت دقیق تبیین شود؛ علوم موحدانه تولید می شود، چرا که به طبیعت با نگاه مخلوقانه نگریسته می‌شود.

موضوع مبادی و مبانی بسیاری از علوم در فلسفه اثبات می‌شود بنابراین فلسفه رئیس علوم و فیلسوف شیخ‌الرئیس است و فلسفه همه علوم را اسلامی و الهی کرده است.

فیلسوف علوم را اسلامی می‌کند، گاهی نگاه به اشیاء نگاه به آیات خداوندی است که این نگاه فیلسوفانه است و به دنبالش علمی به نام طبیعت‌شناسی نداریم بلکه مخلوق‌شناسی است که رابطه اشیاء و خداوند را تبیین می‌کند. همانگونه در تفسیر قرآن گفته می‌شود خدا چنین گفت در دانشگاه هم گفته می‌شود خدا چنین خلق کرد؛ پس علم سکولار نداریم و ریاست همه علوم در الهی و ملحدانه کردن به عهده فلسفه است.

هر گاه رابطه فلسفه و دین کمرنگ شده برخی از فقها همچون علامه حلی، شهید اول در تشیع و ابن رشد از برادران اهل سنت به تحکیم فلسفه برخاستند.

کد خبر 100178

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =