اعضا شورای جدید صلح افغانستان اعلام کردند، آزادی شخصیتهای برجسته طالبان که در گوانتانامو به سر می برند و حذف نام مقامات این گروه از لیست سیاه سازمان ملل باعث یک جهش در آغاز مذاکرات اتمام جنگ 9 ساله افغانستان خواهد بود.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) اعضای شورای صلح، با برگزاری اولین جلسه کاری امروز(چهارشنبه) اعلام نمودند، نشان دادن حسن نیت توسط آمریکا و جامعه بینالملل میبایست به آغاز مذاکرات صلح در مکانی بیطرف نظیر عربستان صعودی، ترکمستان، مصر و یا ترکیه بیانجامد.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، میزان اقدامات برای حل مسائل سیاسی به دلیل کاهش پشتیبانی همگانی جنگ در غرب، در افغانستان به کندی دنبال میشود. تلاشهای مجدد برای صلح با افزایش 30 هزار نیروی کمکی در افغانستان و با نفوذ در مناطق تحت تصرف شبهنظامیان انجام میپذیرد.
بسیاری از رهبران ارتش و دیپلمات درصدد حمایت از اقدامات صلح جویانه بر آمدهاند. با این حال آنان در این مورد دچار شک و شبهه هستند که آیا شبه نظامیان حاضر به خلع سلاح، پذیرش قانون اساسی افغانستان و گسستن روابط با القاعده و سایر شبکههای تروریستی هستند یا خیر.
زنان و اقلیتهای قومی که توسط طالبان سرکوب شدهاند در مورد هرگونه قرارداد با شبهنظامیان ابراز نگرانی کردهاند. اکثر اعضای طالبان جزو پشتونها، بزرگترین گروه قومی افغانستان، هستند.
اقلیتهایی نظیر تاجیکها، ازبکها و هزاره احتمالا در برخورد با توافقات کرزای که خود پشتون است با شورشیان آرام نخواهند نشست.
در عین حال استفان دی مستورا، فرستاده ارشد سازمان ملل در افغانستان اعلام کرد، تمامی احزاب از جمله طالبان از این امر آگاهند که اغتشاشات از طریق ارتش قابل حل نیست.
او پیشبینی کرد در ماههای آینده شاهد خشونت بیشتری خواهیم بود، زیرا هر دو طرف طالبان و نیروهای بینالملل بیشترین فشار را نسبت به یکدیگر اعمال خواهند نمود تا طی مذاکرات از جایگاه بالاتری برخوردار باشند.
در راستای برقراری صلح، حامد کرزای رئیس جمهور افغانستان اخیرا به ایجاد شورای 68 نفره برای جهت دهی به مذاکرات رسمی با شبه نظامیان مسلح اقدام کرده است.
کرزای این هفته تصریح کرد: دولت وی برای مدتی به مذاکره با طالبان پرداخته است.
وی این مذاکرات را به عنوان ارتباطات شخصی غیر رسمی و نه ارتباط رسمی با رهبری طالبان مطرح کرد.
کرزای افزود، این اتفاق هنوز عملا محقق نشده و ما امیدواریم در اسرع وقت به وقوع بپیوندد.
ارسلا رحمانی، عضو شورای صلح و معاون وزیر آموزش در رژیم سابق طالبان در این خصوص بیان کرد، روز سهشنبه بحثهای انجام شده در این راستا بودند که آمریکا یا سازمان ملل مسیر ایمن برای عبور نمایندگان شبه نظامیان برای ملاقات در جایی خارج از افغانستان و پاکستان را تضمین کنند تا درباره راههای مذاکره با دولت مذاکره شود.
رحمانی با تاکید بر اینکه سخنان وی از طرف کل شورا نیست اظهار کرد، کشورهای بی طرف برای انجام مذاکرات شامل عربستان سعودی، ترکیه، ترکمنستان و مصر هستند.
عضو دیگر شورای صلح که به دلیل اهمیت و حساسیت موضوع بدون اظهار نام گفت، در صورت اعمال چنین تدابیری طالبان انعطاف بیشتری از خود نشان خواهد داد.
رحمانی در این خصوص افزود، زمانی که این اعتماد به وجود آید، فرآیندهای سیاسی میتوانند امکان پیشرفت داشته باشند.
طالبان عموما شورای صلح را رد کرده و آن را ابتکار آمریکا برای ادامه حضور نیروهای خارجی در افغانستان خوانده است.
پی جی کراولی سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت، آمریکا تغییرات در لیست سیاه سازمان ملل را در نظر گرفته، اما مساله آزادی زندانیان گوانتانامو به مساله صلح افغانستان نامرتبط است.
کراولی روز دوشنبه اعلام کرد، ما به طور مستمر در حال ارزیابی تغییرات در لیست سیاه سازمان ملل هستیم و در طول سال تغییراتی را انجام دادهایم. این احتمال قطعا وجود دارد زیرا همانطور که مطلعید ما حول موضوعات در ارتباط و همکاری با سازمان ملل و سایر اعضای شورای امنیت سازمان ملل مشغول به کار هستیم.
رحمانی و سایر اعضای شورای صلح همچنین تصریح کردند، پاکستان باید زندانیان افغانستان را آزاد نماید یا به افغانستان انتقال دهد. از جمله این زندانیان ملا عبدالغنی برادر، رهبر شماره دو طالبان است. برادر در فوریه و در یک حمله با همکاری سیا دستگیر شد.
برخی تحلیلگران معتقدند، این اقدام با همکاری پاکستان به منظور تضمین حضور خویش در میز مذاکرات صورت یافت.
رحمانی همچنین اضافه کرد، برادر یکی از 31 فرد دستگیر شده در پاکستان بود زیرا آنها مایل به مذاکره در خصوص صلح بودند.
وی تصریح کرد: ما نمیدانیم آنها در کجا بسر میبرند. آنها ممکن است در زندانی در پاکستان و یا در مهمانخانهای آسوده به سر برند.
یوسف رضا گیلانی، نخست وزیر پاکستان زمانی که در خصوص مذاکرات صلح با طالبان در روز سهشنبه مورد سوال قرار گرفت در پی کاستن دغدغهها در مورد نقش کشورش بر آمد و نقش پاکستان در این فرآیند را یادآوری نمود.
گیلانی افزود: توجه کنید! هیچ اتفاقی بدون ما امکان پذیر نیست، زیرا ما بخشی از راهحل هستیم. ما بخشی از مساله هستیم.
نظر شما