فهرست نویسی حدود 8000 نسخه کتابخانه مجلس که در طول 80 سال فعالیت فهرست نویسان این کتابخانه جامانده بود، مراحل پایانی را میگذراند.
ناصر گلباز از تدوین نسخههای جامانده کتابخانه مجلس خبر داد و گفت: طی حدود 70- 80 سال گذشته نسخههای خطی کتابخانه مجلس به روشهای مختلف فهرستنویسی شده و ما در قالب یک گروه پژوهشی، هماکنون علاوه بر حدود 8000 نسخه خطی جامانده، مشغول یکدستسازی آنها هستیم.
وی افزود: این فهرستها سابق بر این 45 مجلد بود که پس از بازبینی قرار است در 15 مجلد چاپ شود و تاکنون 12 مجلد هم چاپ شده است.
مسئول پروژه بازبینی نسخههای فهرستنویسی شده کتابخانه مجلس همچنین درباره نسخههای جاافتاده، گفت: مابین جلدهای 2 تا 28 حدود 8000 نسخه جامانده و فهرستنویسی نشده است که در بازبینی مجدد متوجه این مسئله شدیم.
گلباز ابراز امیدواری کرد سه مجلد دیگر این فهرستها تا پایان سال جاری و توسط کتابخانه مجلس چاپ شود.
طی 50 سال گذشته فهرستهای نسخ خطی موجود در کتابخانه مجلس شورای اسلامی توسط حدود 8 گروه از فهرست نویسها نوشته شده و در دوره فعلی و طی کمتر از دو سال اخیر، این روند با بهرهگیری از فهرستنگاران جوانتر تسریع شده است.
نایاب بودن فهرستها، چندگونه بودن روشهاى فهرستنویسى، قدیمى بودن روش و نداشتن نمایههاى یکسان و متنوع و اینکه هم اکنون 4000 نسخه خطی در حال فهرستنویسى است از جمله دلایلی است که موجب شده تمامى فهرستهای نسخ خطی کتابخانه مجلس مجدداً به دست ویرایش سپرده و در یک ساختار واحد چاپ شوند.
این نسخ عمدتاً در گروههایی به سرپرستی فهرست نگاران برجستهای مانند عبدالحسین حائری یزدی، دانش پژوه، ایرج افشار، علینقی و احمد منزوی و نیز صدرایی خویی فهرست نویسی شده است.
ناصر گلباز همچنین از آغاز کار تهیه فهرست نسخههای خطی حوزههای علوم و فنون برای مرکز پژوهشی میراث مکتوب خبر داد و گفت: نسخ بسیار زیادی در این حوزهها که زمینههایی مانند ریاضی، نجوم، طب، نجاری، فلاحت، شمشیرزنی و نیز علوم نظری را دربرمیگیرد، وجود دارد که مشغول فهرستنویسی آنها هستیم.
نظر شما