این روزها قدم زدن در خیابان ها و تنفس هوای پاک دیگر دارد به افسانه ای تبدیل می شود مگر تنها قدیمی ها آن را به یاد می آورند که (( یادش بخیر چه هوای خوبی )).

از زمانی که خوردرو وارد ایران شد مدت زمان زیادی نمی گذرد و در این زمان فرصت های زیادی برای پیشرفت و ایجاد زمینه های ساخت و تولید خودروهایی با کیفیت بالا را داشته ایم و این در حالیست که دنیا هر روز در صنعت خودرو سازی به افق های جدیدی می رسد و به کیفیت ها و استانداردهای زیادی دست میابند و باعلم به اینکه آلودگی زیست محیطی ساخت خودرو مشکلات و بیماریها و هزینه های جبران ناپذیری در جوامع ایجاد می کند، استاندارد سازی یکی از اصول این صنعت به شمار می رود که متاسفانه کمتر در ایران و در بین خودروهای داخلی دیده میشود و بیشترین چیزی که سازندگان و خریداران خودرو در ایران در نظر می گیرند قیمت است.

این روزها قدم زدن در خیابان ها و تنفس هوای پاک دیگر دارد به افسانه ای تبدیل می شود مگر تنها قدیمی ها آن را به یاد می آورند که (( یادش بخیر چه هوای خوبی )).

این روزها با سهمیه بندی شدن بنزین فکر استفاده از گاز یا همان سوخت پاک که کیمیا شده و ساعتهای طولانی باید در صف رسیدن به آن باید ایستاد و عمر تلف کرد به اذهان خطور کرد که این طرح هم نتوانست مصرف سوخت را کاهش دهد، شاید گاز سوخت پاک و جایگزین مناسبی برای بنزین باشد اما تا زمانی که مصرف سوخت خودروها به استاندارد نرسد چه فایدهای خواهد داشت.

استانداردهای زیست محیطی شامل یورو 1 ، یورو 2 ، یورو 3 ، یورو 4 و یورو 5 است که در ایران و بین تولیدات داخلی به این یورو ها ظلم شده و در کمتر خودرویی رعایت شده است چه بسا دقت در رعایت استاندارهای زیست محیطی می تواند در کاهش مصرف سوخت و کاهش آلایندگی و ایجاد گازهای خطرناک جلوگیری کند.

تعیین و اخذ عوارض بر مبنای میزان مصرف سوخت و آلایندگی از تولید کننده داخلی و وارد کننده بخشی از بند 7 ماده 2 قانون توسعه حمل و نقل عمومی  است و نشان دهنده این مطلب است که با افزایش میزان مصرف سوخت و آلایندگی خودروها میزان عوارضی که اخذ می شود افزایش می یابد در نتیجه تولید کنندگان با افزایش قیمت خودرو سعی می کنند کسری بودجه خود را از جیب مصرف کننده جبران کنند که این خود به مردم بار مالی بیشتری را تحمیل میکند.

البته یکی دیگر از مشکلات در زمینه زیست محیطی همین سوخت است که بسیار آلوده کنندست و همین خود تا زمانی که به درستی پالایش و پاک نشود مشکل بزرگی باقی خواهد ماند.

به گفته جلالی قائم مقام ناوگان ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت کشور طرح کاهش سوخت خودرو توسط تولید کنندگان در دست تدوین است و طی یک پروسه زمان بندی شده خودروسازان باید مصرف سوخت تولیدات خود را به استانداردهای جهانی برسانند و استاندارهای یورو را در زمینه کاهش آلایندگی زیست محیطی به تولیدات خود اضافه کنند و بر اساس بند 7 ماده 2 قانون توسعه در صورتی که نتوانند محصولات خود را استاندارد سازی کنند با جریمه نقدی روبرو خواهند شد و در بخشی دیگر جلوی تولید خودرو گرفته خواهد شد که از این نمونه می توان به نیسان پاترول اشاره کرد که به تاریخ پیوست.

البته همه خودروهایی که در ایران تولید می شوند نیاز به بازنگری در نوع تولید به سبب پر مصرف بودن دارند کما اینکه کم مصرف ترین خودروی تولید داخل 9.5 لیتر در 100 کیلومتر می سوزاند که این رقم در مقایسه با انواع خارجی آن بسیار زیاد است اما با نگاهی به مصرف سایر خودروها شاید بتوان گفت این خودرو یک معجزه است.

آمار بر اساس اعلام وزارت نفت

نوع خودرو

مصرف در 100 کیلومتر لیتر

تیپ

پزو 206

9.8

1400

پزو

10

RD

پراید

10.2

هاچ بک

پراید

10.12

انژکتوری ساژم

پی کی

10.9

----

وانت پیکان

10.7

----

وانت پیکان

10.3

موتور OHV

وانت نیسان

15.3

Z 24

وانت نیسان

1701

Z 24F

مزدا دو کابین

11.1

انژکتوری

مزدا تک کابین

10.7

انژکتوری

موسو

16.2

----

 

البته هستند خودروهایی که کمتر بنزین می سوزانند و قدری امید به رسیدن به هوای پاک و استاندرد مصرف در آنها دیده می شود و می توان امیدوار به استاندارد شدن آنها در آینده ای نه چندان دور از دسترس بود. البته این خودروها شاید از بعضی همسانان خود بیشتر بسوزانند ولی کم مصرف تر شناخته شده اند.

 

آمار بر اساس اعلام وزارت نفت

نوع خودرو

مصرف در 100 کیلومتر لیتر

تیپ

پراید

9.85

141

مزدا

9.8

323

ریو

9.5

----

پزو 206

9.4

1600

تندر 90 ایران خودرو

7.4

1600

تندر 90 پارس خودرو

6.9

1600

 

سهمیه بندی سوخت می توانست دلیلی بر این باشد که مردم و در واقع خریداران خودرو زودتر به فکر استفاده از خودرویی باشند که کمتر سوخت بسوزاند و در واقع هزینه کمتری را برای آنها به همراه داشته باشد ولی هنوز این باور در این مردم ایجاد نشده است .

جلالی پایین بودن قیمت بنزین را علت تمایل نداشتن مردم به دقت در مصرف سوخت می داند و می گوید چون سوخت با قیمت پایین و در سطح وسیع در اختیار مردم است این انگیزه را در آنها بوجود نمی آورد که به سمت استفاده از خودروهایی با مصرف کمتر سوق دهد در حالی که کمتر شدن سوخت هم به صرفه خانواده هاست و هم به چرخه اقتصادی کمک می کند و از همه مهم تر میزان آلاینده های زیست محیطی را کاهش داده در نتیجه زندگی سالم تری خواهیم داشت.

قائم مقام ناوگان ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت کشور اضافه کرد: در حال حاضر استاندارد مصرف در خودروهای داخلی بسیار بالاست  در حالی که این مقدار در خودروهای خارجی 5  تا 6 لیتر در 100 کیلومتر تعیین می شود. وی خاطرنشان کرد: رسیدن به اهداف تعیین شده هزینه هایی را در بر دارد و باید با پرداخت هزینه و با مناسب کردن سوخت و استاندارد سازی خودروها به سمت کاهش مصرف حرکت کنیم.

 اما یکی راه حل های کاهش سوخت حرکت به سمت استفاده از خودروهای برقی است که با توجه به ظرفیت شرکت های خودرو سازی داخلی این کار به سبب ارائه خدمات پس از فروش با مشکل مواجه می شود و عملا قابل دسترس نیست.

خودمانیم ما که همین الان هم در قسمت خدمات پس از فروش مشکل داریم پس ((سری را که درد نمی کند دستمال نمی بندند)) ما به همین خودروهای ملی هم قانعیم فقط اگر قیمت آنها با افزایش قیمت بنزین بالا نرود و میزان مصرف بنزین آنها کاهش پیدا کند.

کد خبر 103156

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 2
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۱۲:۰۷ - ۱۳۸۹/۰۹/۰۲
    0 0
    بنزين نامطلوب توليد شده در کشور علت آلودگي بيش از حد است.
  • عسل IR ۱۰:۳۲ - ۱۳۸۹/۱۰/۲۷
    0 0
    خییییییییییییییییییییییییییییلی عالیییییییییییییییییییییییییییی