211 نماینده مجلس اگرچه در نخستین بیانیه خود برای اعلام حمایت از نامزدی احمدینژاد، نامی از فراکسیون اصولگرایان بردند اما این فراکسیون بالاخره در فاصله سه روزه تا برگزاری انتخابات موضع انتخاباتی خود در اعلام حمایت از نامزدی دوباره رئیسجمهور را اعلام کرد و اعلام حمایت این فراکسیون در حالی که برخی حامیان اولیه احمدینژاد همچون جامعه اسلامی مهندسین و جبهه پیروان خط امام و رهبری در انتقاد از اظهارات اخیر وی نسبت به برخی مسئولان نظام بیانیههایی صادر کردند، تعیینکننده بود، چرا که نشان میداد موضع نمایندگان اصولگرای مجلس نسبت به احمدینژاد تغییر نکرده است.
محمدحسین فرهنگی نماینده تبریز و یکی از اعضای شورای مرکزی فراکسیون اصولگرایان که معتقد است بیانیههای جبهه پیروان و جامعه مهندسین نیز نسبت به احمدینژاد تغییر نکرده است. به عبارت دیگر گویا حامیان احمدینژاد، میان انتقاد از او به دلیل انتساب نسبتهایی به پسران هاشمی و ناطق نوری با حمایت از او در انتخابات آتی نوعی تفکیک قائل شدهاند.
آنچه در پی میآید مشروح گفتوگو با این نماینده حامی احمدینژاد است.
به نظر شما برگزاری مناظرههای انتخاباتی نامزدها در صدا و سیما چه تأثیری بر پایگاه و سبد آرای آقای احمدینژاد داشته است؟
کسانی که تا پیش از برگزاری این برنامهها برای شرکت در انتخابات تصمیم نگرفته بودند در حال حاضر مشغول تصمیمگیری هستند. به نظر من این مناظرهها و مباحثی که در آن مطرح شد، نه تنها پایگاه آرای پیشین احمدینژاد را تثبیت کرد بلکه به گسترش دامنه آرای وی نیز منجر شد. به عبارت دیگر احمدینژاد توانست امواج دیگری از جامعه را نیز با خود همراه کند. البته این مناظرهها همین خاصیت را در مورد دیگر کاندیداها هم داشت اما سرعت افزایش پایگاه رأی آنها به اندازه احمدینژاد نیست.
در کنار دیدگاه شما مبنی بر افزایش پایگاه آرای احمدینژاد در نتیجه این مناظرهها، برخی نیز معتقدند که نوع مطالب مطرح شده از سوی ایشان و لحن کلامشان منجر به کاهش سقف آرای وی شده است.
نه این تعبیر درستی نیست. استقبالهای مردمی از سفرهای چند روز اخیر آقای احمدینژاد که به طور غیررسمی و بدون اطلاعرسانی قبلی انجام میشود، شاهد صحت گفتههای من است. نه تنها در شهرستانها بلکه مصلای تهران نیز شاهد حمایت جدی و شدید مردم از احمدینژاد هستیم. به نظر من آقای احمدینژاد در این مناظرهها با هر کاندیدایی متناسب با رفتار او عمل کرده است. کسانی که از هر وسیلهای برای تخریب ایشان استفاده میکردند با واکنش متقابل او مواجه شدند و کسانی که با مواضع کارشناسی وارد مسئله انتخابات شدند نیز شاهد طرح مباحث و ادبیات کارشناسی وی بودند. البته هر کدام از این مناظرهها نقاط ضعف و قوتی داشت که مردم، نسبت به اعلام رأیشان به هریک از کاندیداها تصمیمگیری میکنند و نه به شکل موردی. احساس من این است که احمدینژاد در مجموع نه تنها پایگاه رأی قبلی خود را حفظ کرده است بلکه توانسته پایگاه جدیدی نیز برای خود بیابد.
منظورتان این است که آقای احمدینژاد آرای خاموش را به صحنه کشاندهاند؟
بله، کسانی که قصد شرکت در انتخابات را نداشتند، پس از مشاهده این مناظرهها هم مجاب شدند که در انتخابات شرکت کنند و رأیشان را به سبد احمدینژاد خواهند ریخت. البته عملکرد خوب دولت نهم نیز پیشاپیش زمینه را برای مشارکت حداکثری مردم فراهم کرده بود.
در مناظره آقایان موسوی و احمدینژاد اگرچه میرحسین موسوی در ابتدا تأکید کرد که به عملکرد دولتهای آقایان خاتمی و هاشمی کاری ندارد و سخنگوی آنها نیست، اما آقای احمدینژاد بارها در سخنانشان به دولتهای گذشته اشاره کردند و خودشان را در مقابل سه دولت گذشته قلمداد کردند. دست آخر هم اتهاماتی را به فرزندان هاشمی و ناطقنوری نسبت دادند. به نظر شما چرا این مناظره به این سمت پیش رفت؟
چون آقای موسوی پیش از این مناظرهها بارها از تریبونهای عمومی و در مصاحبههایش حملات تندی را علیه دولت نهم مطرح کرده بود. آقای احمدینژاد هم در مناظرهاش با ایشان مستقیماً پایگاه و حامیان موسوی را هدف قرار داد. صرفنظر از اینکه موارد مطرح شده در این مناظره چقدر قابل استناد است، میتوان گفت که احمدینژاد ایراداتش را نسبت به جبهه مقابل خود که موسوی نماینده آنهاست، بیان کرد.
اما به استناد انتقاداتی که بعداً مطرح شد، ایشان مواردی را مطرح کردند که تاکنون در قوه قضائیه پیگیری نشده و چه بسا اصلاً پروندهای در آنجا وجود نداشته است.
این را دیگر باید از قوه قضائیه پرسیدکه چرا این موارد را تاکنون پیگیری نکرده است. باید از مسئولان این دستگاه پرسیدکه چرا وقتی املاک با ارزشی به شکل غیرقانونی به برخی افراد واگذار شده، به عنوان مدعیالعموم وارد عرصه نشده و نسبت به تعدی به اموال بیتالمال سکوت کرده است.
آقای احمدینژاد که نسبت به این مسائل وقوف کامل داشتهاند چرا آنها را اکنون و در آستانه انتخابات مطرح میکنند؟ چرا در طول 4 سال گذشته که در رأس قوه مجریه حضور داشتند این مسائل را پیگیری نکردند که در حال حاضر شائبه انتخاباتی بودن پیدا نکند؟
این را از خودشان بپرسید. من نمیدانم که ایشان طی این چهار سال این موارد را پیگیری کردهاند یا نه و آیا مواردی را به قوه قضائیه ارجاع دادهاند و این دستگاه آنها را پیگیری کرده است یا نه؟! به نظر میرسد که شما هم با من مناظره میکنید، نه مصاحبه؟!
به نظر شما سخنان آقای احمدینژاد و اعلام اسامی کسانی که به گفته خودشان جرمشان در قوهقضائیه به اثبات نرسیده است، چه نسبتی با فرمان هشت مادهای مقام معظم رهبری دارد؟
آنچه که این روزها مطرح میشود، فرمان هشت مادهای امام به آقای موسوی است که حتماً نقصی در عملکردشان داشتهاند که مستوجب این فرمان بودند.
اما در فرمان هشت مادهای رهبری آمده است که تا پیش از اثبات جرم اشخاص برای حفظ حرمت آنها، نباید نامشان مطرح شود ولی آقای احمدینژاد این مسئله را رعایت نکردند؟
همانطور که گفتم ایشان صرفاً مطالبی را نسبت به جبهه مقابل و حامیان آقای موسوی مطرح کردند. خود این آقایان رسانه دارند و طی روزهای گذشته واکنش نشان دادهاند. بنده در این مورد نظر خاصی ندارم. به طور کلی این مسائل، حاشیهای هستند و نباید چندان به آن پرداخت. رسانهها هم بهتر است به اصل موضوع انتخابات بپردازند نه اینگونه حاشیهها.
آقای احمدینژاد در دو مناظرهشان با آقایان موسوی و کروبی اصرار داشتند که نرخ تورم 15 درصد است اما بالاخره در مناظره با رضایی پذیرفتند که نرخ تورم 25 درصد است. به نظر شما چه شد که ایشان این مسئله را پذیرفتند؟
همانطور که آقای احمدینژاد گفتند پایین آمدن قدرت خرید مردم در ایران به نسبت بسیاری از کشورها کمتر بوده است. چون در اغلب کشورها مردم مجبور شدهاند که الگوی خریدشان را تغییر دهند و حتی برای کاهش هزینههای دولت، کره مجبور به انحلال 4 وزارتخانه خود شده است.
آنچه که آقای احمدینژاد در مناظره با آقای رضایی مطرح کرد، چیزی متفاوت از دو مناظره گذشته نبود. ایشان نرخ تورم نقطه به نقطه را 15درصد ارزیابی میکردند. اما موسوی و کروبی در غیاب ایشان چندین بار اعلام کردند که نه چنین است و چنان است. در حالی که آقای احمدینژاد تورم 25 درصدی را انکار نکرده بودند، میانگین نرخ تورم در دولت خودشان در مقایسه با دولتهای گذشته را مطرح کردند. نقطه مشترک آقایان موسوی و رضایی در تأکیدشان بر تورم 25 درصدی بود. آقایان رضایی و احمدینژاد نیز به جز این موضوع در دیگر موارد توافقنظر داشتند.
موضوع انحلال شوراهای هجدهگانه تخصصی هم یکی از موضوعات مورد مناقشه در مناظره نامزدهای ریاست جمهوری دهم بود. شما که خودتان نماینده مجلس هفتم بودید در جریان مصوبه این مجلس مبنی بر ابقا این شوراها هستید. به نظر شما چرا دولت این شوراها را علیرغم مصوبه مجلس ابقا نمیکند؟
من همان موقع در مجلس هفتم هم گفتم که شوراهای تخصصی، مجموعههایی برای هماهنگی در قوه مجریه هستند و نباید مانع از مراحل تصمیمگیری و تصمیمسازی در دولت شوند. من بر خلاف آقایان موسوی و کروبی که معتقد بودند این شوراها میتوانند به موانعی برای دولت تبدیل شده و بر سر راه تصمیمات دولت سنگاندازی کنند، معتقدم که این شوراها صرفاً نقش تسریعکننده در تصمیمات دولت دارند.
نگفتید که چرا دولت مصوبه مجلس را اجرا نکرد و این شوراها ابقا نشدند؟
چرا، دولت مصوبه مجلس را اجرا کرد. آقای احمدینژاد در مناظره با رضایی اعلام کردند که شورای پول و اعتبار در کمیسیون اقتصادی دولت تشکیل جلسه میدهد.
اما آقای مصباحی مقدم که عضو این شورا هستند تاکنون چندین بار اعلام کردهاند که جلسات این شورا برگزار نمیشود؟
اتفاقاً من اخیراً از ایشان سؤال کردم و گفتند که جلسات این شورا برگزار میشود. البته اینکه کیفیت برگزاری این جلسات چگونه است و هر چند وقت یک بار تشکیل میشود را من نمیدانم. یک بار دیگر تأکید میکنم که شوراهای تخصصی در عرض دولت نیستند بلکه در طول آن و برای همکاری با دولت هستند.
اخیراً جامعه اسلامی مهندسین و جبهه پیروان خط امام و رهبری در بیانیههایی نسبت به اتهامات آقای احمدینژاد به آقایان هاشمی و ناطق نوری انتقاد کردهاند. آیا این به منزله تغییر موضع این تشکلهاست که پیش از این حمایتشان را از احمدینژاد اعلام کرده بودند؟
آقای احمدینژاد از ابتدا هم گفتند که به عنوان یک کاندیدای مستقل وارد عرصه میشوند نه یک کاندیدای حزبی، بنابراین حمایت یا عدم حمایت احزاب از نامزدهایشان در پایگاه ایشان اثرگذار نخواهد بود. مهم مردم هستند که در سطح استانها نه تنها رأیشان به آقای احمدینژاد کم نشده است بلکه بیشتر هم شده است.
اما بالاخره احزاب هم دارای پایگاه و رأی مردمی هستند، این را قبول ندارید؟
موضع احزاب حامی آقای احمدینژاد تغییر نکرده است. کما اینکه فراکسیون اصولگرایان همچنان بر موضع خود باقی است. اطلاعات ما نشان میدهد که جامعه مهندسین و جبهه پیروان همچنان نیز از حامیان آقای احمدینژاد هستند. جامعه روحانیت هم که از ابتدا موضع سکوت اختیار کرده بود. آقایان هاشمی و ناطق نوری هم از ابتدا از حامیان احمدینژاد نبودند که حالا با سخنان ایشان موضعشان تغییر کند.
میزان مشارکت مردم در انتخابات آتی را چگونه ارزیابی میکنید؟
به نظر من میزان مشارکت خیلی زیاد خواهد بود و یکی از پرنشاطترین و جدیترین انتخابات پس از انقلاب را خواهیم داشت. اما نمیتوانم رقم دقیقی را برای میزان مشارکت مردم اعلام کنم.
ارزیابی شما از میزان آرای احمدینژاد چیست؟
براساس شرایط امروز، رأی قاطع مردم به احمدینژاد خواهد بود و ایشان در همان دور اول پیروز خواهند شد مگر آنکه طی روزهای آینده اتفاقی بیفتد.
مثلاً چه اتفاقی؟
منظورم این نبود که اتفاقی خواهد افتاد. اگر فضا مثل همین روزها ادامه یابد، آقای احمدینژاد بیشترین رأی را میآورد.
نظر شما