خاطرات شفاهی مانند استخوان‌بندی بدن انسان است، اگر از شاهدان عینی، شرح وقایع و حوادث را نداشته باشیم، در واقع آن استخوان‌بندی را نخواهیم داشت.

مدیر مرکز مطالعات ادب و پایداری گفت: دفتر تاریخ شفاهی پنج عنوان کتاب جدید با موضوع ‪ ۱۳‬آبان، ترور شاه، قیام دانشجویان تبریز، خاطرات نوفل لوشاتو و فرهنگنامه واژه‌های رژیم پهلوی را بزودی منتشر می‌کند.

مرتضی سرهنگی روز یکشنبه در مراسم رونمایی از نخستین نشریه الکترونیکی تاریخ شفاهی افزود: نگارش تاریخ شفاهی در همه‌ کشورهایی که جنگ یا انقلاب را تجربه کرده‌اند، دیده می‌شود. به عنوان مثال کشور بوسنی سه سال جنگ کرد و اکنون انجمن حفظ دستاوردهای جنگ بوسنی را دارد. همچنین بعد از جنگ جهانی دوم، ثبت تاریخ شفاهی از آمریکا شروع شد و آثار زیادی در این زمینه نوشتند.

مدیر مرکز مطالعات و تحقیقات فرهنگ ادبیات پایداری حوزه هنری با بیان این‌که امروز در طلایی‌ترین دوران تاریخ شفاهی انقلاب قرار داریم، گفت: شاید در خوشبینانه‌ترین شرایط، ما برای جمع‌آوری خاطرات شفاهی جنگ و انقلاب 10 سال فرصت داشته باشیم که این زمان در تاریخ‌نگاری یعنی دو هفته که بسیار کم است.

به گفته‌ی او، این خاطرات مانند استخوان‌بندی بدن انسان است، اگر از شاهدان عینی، شرح وقایع و حوادث را نداشته باشیم، در واقع آن استخوان‌بندی را نخواهیم داشت و در این صورت این وقایع مانند خمیری فرو می‌ریزند. به عبارتی خاطرات نقش استخوان بندی تاریخ معاصر را ایفا می کنند.

سرهنگی در ادامه گفت: هفته‌نامه‌ الکترونیک تاریخ شفاهی برای ما یک انتخاب است و انتخاب دو زبان عربی و انگلیسی انتخاب دیگری است که ارتباط ما را با دنیای بیرون گسترده‌تر می‌کند تا این هفته‌نامه در برابر تصویر سیاهی که از ایران در دنیا ساخته شده است، برای کسانی که می‌خواهند جلو پای‌شان را بهتر ببینند، چراغ کوچکی باشد.

او اظهار کرد: مهم نیست ما چه چیزی یاد گرفتیم؛ مهم این است که چه چیزی یاد می‌گیریم؛ مجله الکترونیکی یکی از روزنامه‌هایی است که ما می‌توانیم آن‌چه را یاد گرفته‌ایم، از طریق آن به دیگران انتقال دهیم.

بنابر گزارش، حجت‌الاسلام سعید فخر زاده، مسئول دفتر تاریخ شفاهی نیز گفت: در بررسی تاریخ، منابع اصلی، منابع مکتوب هستند اما منابع شفاهی نیز به عنوان تکمیل‌کننده بسیار مهم هستند.

وی افزود: امروزه در جوامع پیشرفته تاریخ شفاهی مورد توجه زیادی قرار گرفته است و به آن اهتمام ویژه‌ای می‌شود.

فخرزاده خاطر نشان کرد: انقلاب اسلامی یک اتفاق مردمی و خود جوش بود و نهاد خاصی برای ثبت وقایع آن حضور نداشت که این موضوع اهمیت منابع شفاهی را افزایش می‌دهد.

وی افزود: بخش تاریخ شفاهی انقلاب در حوزه هنری از سال ‪ ۷۲‬آغاز به کار کرد. تا به حال این نهاد ‪ ۸۰۰‬مصاحبه یعنی حدود شش هزار ساعت گفت و گو را انجام داده است. حجت‌الاسلام فخرزاده، هدف از راه اندازی سایت ادبیات شفاهی را بسترسازی برای شناخت عمومی درباره تاریخ معاصر عنوان کرد.

کد خبر 106575

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین