به گزارش خبرآنلاین، «میرداماد» نوشته علی اوجبی که به تازگی منتشر شده، ضمن معرفی میرداماد و شرایط اجتماعی و سیاسی عصر او به بررسی آراء و اندیشهها و آثار میرداماد نیز پرداخته است.
میرداماد، از دانشمندان حوزههای فلسفه، کلام و فقه در عصر صفوی و از هم معاصران شیخ بهائی است.
نویسنده درباره چرایی نگارش این کتاب میگوید که در سال 1376، کتابی خطی از میرداماد به نام «تقویم الایمان» به همراه شرح آن به نام «کشف الحقائق»، تألیف میر سید احمد علوی و به انضمام حواشی ملاعلی نوری را تصحیح و در اختیار دوستداران فلسفه و حکمت قرار داد. تا آن زمان تنها یک کتاب از میرداماد به نام «القبسات» به شیوه انتقادی تصحیح و چاپ شده بود. انتشار تقویم الایمان باعث شد تا زوایای بیشتری از دیدگاههای این فیلسوف یمانی روشن شود. مؤلف در مقدمه این کتاب مقدمهای نسبتاً مفصل درباره احوال و آرای میرداماد نگاشت که از دیدگاه پژوهشگران این حوزه کافی نبود و لازم شد کتابی مستقل در این باب نوشته شود.
کتاب حاضر از شش فصل «دور نمایی از فضای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی عصر میرداماد، از تولد تا حضور، میرداماد از نگاه دیگران (میر سید احمدی علوی، ملاصدرا، نامههای ملاصدرا به میرداماد، عبدالرزاق لاهیجی، زلالی خوانساری)، آراء و اندیشههای فلسفی (نظام فکری میرداماد، حدوث دهری، مسئلهی بداء، مسئله جبر و اختیار، اصالت ماهیت، مقولات عشر، نظریه وحدت حمل، پیدایش کثرت از وحدت، اقلیم هشتم، مراتب هستی، نقش تمثیلی حروف و اعداد)، دیگر ویژگیهای میرداماد (نثر و شیوهی نگارش، طهارت، صفای باطنی و کمالات روحی، جامعیت، حضور سیاسی و قریحهی شعر سرایی)، آثار و نوشتهها (کتابها، رسالهها، شروح، حواشی و تعلیقات، نامهها و مکاتبات و اجازهها و تفریظها)
این کتاب نمایههایی در زمینههای آیات، روایات، اشعار، کسان، گروهها، جایها، کتابها، منابع و مآخذ نیز دارد.
میر برهانالدین محمدباقر استرآبادی معروف به میرداماد، معلم ثالث و متخلص به اشراق، فیلسوف، متکلم و فقیه برجسته دوره صفویه و از ارکان مکتب فلسفی اصفهان است. مهمترین شاگرد او ملاصدرا بودهاست.
میرداماد فرزند میر شمسالدین محمد استرآبادی مشهور به داماد و از سادات حسینی گرگان است. محمد استرآبادی با دختر علی بن عبد العالی معروف به محقق کرکی ازدواج نمود و به همین خاطر او را داماد نامیدند. میرداماد این لقب را از پدر خود به ارث بردهاست.
میرداماد تحصیلات خود در علوم عقلی و نقلی را به ترتیب در شهرهای مشهد، قزوین، کاشان و اصفهان تکمیل نمودهاست. میرداماد در سال ۱۰۴۱ هجری قمری در نجف وفات نمود و همانجا مدفون گشت.
نظر شما