انتخابات پارلمانی مصر همانگونه که پیشبینی می شد در میان التهاب بسیار شدیدی آغاز شد و تا آنجا پیش رفت که در همان ساعات اولیه به خون آلوده شد. این درحالی است که پیش بینی می شود حزب حاکم در این انتخابات به پیروزی برسد.
به گزارش منابع خبری حساسیت بالای حاکم براین انتخابات و فضای شدیدا امنیتی پدید آمده از سوی مقامات دولتی و امنیتی این کشور تنش هایی را ناشی شد که در خلال آنها دو نفر از جمله فرزند یکی از نامزدهای مستقل حاضر در انتخابات کشته شدند.
این درحالی است که مردم مصر از ساعات اولیه روز یکشبنه با ناامیدی کامل از انتقال قدرت و ایجاد تغییرات در شرایط این کشور به پای صندوق های رای رفتند تا با حمایت از نامزدهای مستقل که عمده آنها به اخوان المسلمین تعلق دارند تلاش خود را در این زمینه انجام داده باشند.
بر اساس گزارشها و اخبار منتشر شده از ساعات اولیه آغاز انتخابات پارلمانی مصر درگیریهایی بین هواداران احزاب مخالف و حزب حاکم این کشور به وجود آمد. رسانههای دولتی مصر اعلام کردند که در پی درگیری بین هواداران یکی از نامزدهای انتخابات پارلمانی مصر با هواداران یکی از نامزدهای مستقل در مرکز اخذ رای المطریه واقع در قاهره پسر این نامزد مستقل کشته شد.
عمرو سید محمد، پسر محمد ابوعمرو یکی از نامزدهای مستقل این انتخابات روز یکشنبه در بیمارستان المطریه جان خود را از دست داد. وی که شنبهشب قصد نصب پوسترهای تبلیغاتی پدرش را داشت با طرفداران رقبای پدرش درگیر مشاجره لفظی شد و مورد اصابت چاقو قرار گرفت که صبح امروز در بیمارستان المطریه جان باخت.
اعتراضات هم زمان با رای گیری
شبکه الجزیره نیز ساعاتی پس از آغاز رای گیری از درگیری بین پلیس و طرفداران نامزدها در منطقه سمنود و کفرالزیات خبر داد. این شبکه همچنین تاکید کرد: در برخی از مراکز اخذ رای، نمایندگان حزب حاکم مورد حمله قرار گرفتهاند.
یکی از نمایندگان نیز در گفتوگو با خبرگزاری رویترز در استان السویس اظهار داشت: نامزدهای اخوانالمسلمین و حزب لیبرال و نامزدهای مستقل در برابر بخشداری این منطقه تحصن کردند. وی در ادامه افزود: این اقدام در اعتراض به ممانعت از ورود نمایندگان آنها به مراکز اخذ رای صورت گرفت.
تحصنکنندگان با سر دادن شعارهایی علیه وزارت کشور مصر این وزارتخانه را به ممانعت از ورود نمایندگانشان به مناطق اخذ رای با هدف تقلب در انتخابات متهم کردند.
همچنین در شهرک بیلا در مجاورت شهر المنصوره به دنبال درگیری بین هواداران نامزدها یک تن به ضرب گلوله زخمی شد. یک منبع امنیتی مصر در استان کفرالدوار اعلام کرد: مرکز اخذ رای در منطقه کومالبرکه بعد از اقدام برخی از نامزدهای حزب حاکم مبنی بر شکستن 9 صندوق اخذ رای بسته شد.
با این حال حبیب العادلی، وزیر کشور مصر نیز اعلام کرد: نیروهای امنیتی این کشور با بیطرفی، امنیت انتخابات را تامین میکنند. وی در ادامه افزود: آنها باید شرایطی را ایجاد کنند که رای دهندگان بتوانند آراء خود را به راحتی و بدون مداخله ستادهای انتخاباتی در صندوقهای رای بیاندازند. العادلی همچنین تاکید کرد: نیروهای امنیتی تا زمان اعلام نتایج نهایی به فعالیتهای خود ادامه میدهند.
محدودیت های رسانه ای
از سوی دیگر احمد فتحی سرور، رئیس مجلس شعب مصر نیز اعلام کرد: مخالفت این کشور با نظارت بینالمللی بر انتخابات پارلمانی بیانگر آن است که مصر حاکمیت خود را حفظ میکند و رسانههای این کشور بیطرف عمل میکنند. وی در ادامه افزود: این رسانهها برای پیگیری روند انتخابات در سایه گزارشهای نهادهای جامعه مدنی مصر کافی هستند. این در حالی است که در آستانه انتخابات پارلمانی این کشور بسیاری از شبکههای ماهوارهای و مراکز اخذ رای از فعالیت منع شدند.
در اقدامی بیسابقه دادگاهی واقع در غرب اسکندریه در شمال مصر چندی پیش حکم دو سال زندان را برای 11 تن از اعضای اخوانالمسلمین این کشور به اتهام سر دادن شعارهای دینی طی مبارزات انتخاباتیشان صادر کرد.
کمیته عالی انتخابات مصر پیشتر اعلام کرده بود که نامزدهای انتخاباتی حق ندارند از شعارهای مذهبی برای فعالیتهای انتخاباتی خود استفاده کنند اما اخوان المسلمین اعلام کرد که شعار اصلی این گروه یعنی "اسلام راهکار تمام مشکلات است" غیرقابل تغییر خواهد بود. 320 تن از اعضای این گروه از آغاز فعالیتهای انتخاباتی خود به اتهامات گوناگون دستگیر شدند.
این در حالی است که حسنی مبارک، رئیس جمهور مصر اعلام کرده بود که این کشور انتخاباتی آزاد و شفاف را پیش رو دارد اما نهادهای حقوقی، محلی و بینالمللی از نقض حقوق نامزدها طی مبارزات انتخاباتیشان انتقاد کرده بودند.
آمریکا نیز خواهان اعزام ناظران بینالمللی برای پیگیری روند انتخابات پارلمانی مصر شده بود اما مصر با این مساله مخالفت کرده و آن را مداخله در امور داخلی خود خواند.
اتهامات احزاب به یکدیگر
بعد از گذشت چند ساعت از آغاز انتخابات مجلس شعب مصر، حزب حاکم و احزاب مخالف این کشور یکدیگر را به نقض قوانین متهم کردند. مسئولان برخی از مراکز اخذ رای مانع ورود نمایندگان برخی از نامزدهای این انتخابات شدند. این مساله منجر به تجمع برخی افراد در برابر تعدادی از مراکز اخذ رای شده و بازگشایی این مراکز را به تاخیر انداخت.
حزب حاکم، هواداران نامزدهای گروه اخوان المسلمین را متهم کرد که طرفداران این حزب را در برابر مراکز اخذ رای مورد هدف قرار دادهاند. این در حالی است که گروه اخوان المسلمین حزب حاکم را به بستن برخی از مراکز اخذ رای در برابر رای دهندگان و تبلیغ برای نامزدی مشخص متهم کرد.
خرید و فروش رای
یکی دیگر از مواردی که در انتخابات پارلمانی روز یکشنبه مصر حائز اهمیت بوده است رواج شایعاتی مبنی بر خرید و فروش آرا توسط احزاب حاضر در انتخابات بوده است. براساس این گزارش ها خرید آراء در مراکز اخذ رای از طریق توزیع هدایا و یا دادن پول رواج یافته به طوری که در برخی از مراکز قیمت هر رای بیش از 17 دلار گزارش شده است.
میزان مشارکت در این انتخابات از ساعات اولیه صبح بسیار کم بوده است اما پیشبینی میشود این آمار افزایش یابد ولی در بهترین حالت از 25 درصد بیشتر نخواهدشد. همچنین پیشبینی میشود که نتایج اولیه انتخابات به صورت غیر رسمی از بعدازظهر امروز اعلام شود.
تخلفات گسترده
شبکه الجزیره انگلیسی همچنین از وقوع تخلفات گسترده در همان ساعات اولیه برگزاری انتخابات در مصر خبر داد. این شبکه در گزارشی از شروع انتخابات گفت: با وجود اینکه انتخابات شروع شده است،برخی باجه های رای گیری هنوز باز نشده اند. در موارد دیگر مثلا صدای بلندگوها و تبلیغات انتخاباتی برخی نامزدها در نزدیکی محل رای گیری شنیده می شود که طبق قانون غیرمجاز است.همچنین یک نماینده کنونی و نامزد حزب اخوان المسلیمن بازداشت شده است.این رویدادها باعث شده است شروع انتخابات شروع خوبی نباشد. خبرنگار درباره موقعیت نامزدهای اخوان المسلمین نیز گفت،این عده امیدی به کسب کرسی های زیاد در پارلمان ندارند.در انتخابات گذشته آنها بیش از هشتاد کرسی به دست آوردند،اما در این انتخابات ممکن است آنها کرسی بسیار کمتری کسب کنند.اما آنها می گویند که فقط برای این در انتخابات شرکت کردند که به خیابان ها بروند و به مردم بگویند که از فرصت برابر با دیگران محروم شده اند ولی با این وجود در روند سیاسی کشورشان مشارکت می کنند.
/ن
نظر شما