رسول جعفریان، نویسنده و محقق تاریخ در مطلب جدیدی نتیجه گیری ها و نوشته هایی که اخیرا با توجه به حوادث تاریخی سریال مختارنامه منتشر شده بررسی کرده است.

جعفریان نوشته است : " اخیرا یک سایت و یک خبرگزاری به بهانه دفاع از میثم تمار به عنوان سرباز ولایی به تخطئه مختار پرداخته اند. اولی مقاله ای تحت عنوان «ولایت سربازانی چون میثم تمار می خواهد نه مختار» و دومی گزارشی با عنوان «ولایت سربازانی مانند میثم‌تمّار در هنگامه مبارزه می‌طلبد» عملا به تخطئه مختار پرداخته و او را به مصلحت اندیشی متهم کرده اند.
حقیقت آن است که این نگرش که تحت تاثیر ماجراهای سال گذشته است، نه با واقعیات تاریخی سازگار است و نه در مجموعه تاریخ نگاری شیعی جایی دارد. مع الاسف این که ما تحت تاثیر مسائل روز به تحریف واقعیات تاریخی بپردازیم و شخصیت های برجسته خودمان را نه از معاصرین که از گذشتگان هم قربانی کنیم، امری است که این روزها جریانی ساری و جاری است. آدمی نباید تمام میراث خود را در آتش بیندازد برای این که عجالتا گرم شود! "

محقق تاریخ در ادامه عنوان کرده است : " ماجرای مختار چنان که در مختار نامه نیز تجلی یافته، قدری متفاوت از جریان توابین است. در باره میثم نمی توان مطالب مربوط به توابین را گفت، حتی اگر در فیلم مختار نامه هم آمده باشد
اما در مقایسه میان مختار و توابین، مختار شخصیتی فکور و دقیق دارد و به هیچ روی آنچنان که در این دو یادداشت آمده، فردی مصلحت اندیش به معنای قدرت طلب نیست. اگر واقعا این چنین باشد، باید تاسف خورد که کوفه چگونه شیعیانی داشته است. یک مشت افراد امام فروش که امامشان را به ابن زیاد فروختند و یا مصلحت اندیش چون مختار که قدرت طلب و مصلحت اندیش بودند. آیا ظلمی بالاتر از این در تاریخ شیعه ممکن است؟ "

جعفریان افزوده است : " توابین به دنبال خودکشی بودند و این که هر روز سخنرانی های آتشین کنند و های و هوی به راه بیندازند معنایش این نیست که ترجیح بر کسی دارند که تمام رفتارش عاقلانه و از روی نکته سنجی و شرایط است.
امام حسین برای آمدن به کوفه همه چیز را با دقت سنجید. تا وقتی که نامه های فراوان نیامد اقدام نکرد. تا وقتی نماینده نفرستاد و خبر تایید نیامد اقدام نکرد. بعد هم به سرعت حرکت کرد تا شرایط عوض نشود. زمانی هم که فهمید اوضاع کوفه عوض شده مسیرش را عوض کرد. در کربلا ، هم با حر سخن گفت و هم با عمر بن سعد مذاکره شبانه کرد. تا صبح عاشورا هم به روشنگری پرداخت و بر اساس شواهد تاریخی روشن، تمام تلاشش این بود تا این اتفاق نیفتد. این عقل و درایت همان است که مختار هم به عنوان شاگرد اهل بیت دارد.

او می داند که نباید بی دلیل خود را اسیر ابن زیاد کند. نباید دنبال حرکت تندی برود که بی نتیجه است. وقتی امام در اوج محبوبیت مجاهدین خلق در سال 50 مبارزه مسلحانه را نپذیرفت، آن هم در برابر سربازانی که هر روز برای امام نامه می نوشتند و امام را تحریک به حمایت از مجاهدین می کردند، دقیقا همین رفتار را شاهد هستیم.

جعفریان با اشاره به بخشی از این گزارش ها نوشته است : " تیتر زدن به این عنوان که «مهمترین تفاوت مختار و تمّار در خط تردید است» حتی اگر همراه توجیهاتی باشد، چه نتیجه ای می تواند داشته باشد؟ این عبارت پایانی گزارش فارس است که می گوید: «در سال گذشته تمّارها را مشاهده کردید و در سال‌های آینده نیز مختارهایی را خواهی دید که به جبران بی‌بصیرتی خویش دست به یکسری اقداماتی بزنند، لذا ولایت سربازانی مثل تمّار را می‌خواهد که به وقت مبارزه زبان گویای ولی باشند نه با مصلحت‌سنجی سیاسی خود را از دفع فتنه‌ها کنار کشند و برای آبروی خود جان ولی را به خطر بی‌اندازند». این تطبیق ها راه به جایی نبرده و جز ضایع کردن میراث تشیع نتیجه ای نخواهد داشت. "

متن کامل این مطلب را اینجا بخوانید.

کد خبر 112106

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 2
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • رم IR ۰۸:۲۳ - ۱۳۸۹/۰۹/۱۱
    0 0
    کاتولیک تر از پاپ همیشه وجود دارد
  • بدون نام IR ۰۵:۲۹ - ۱۳۸۹/۰۹/۱۵
    0 0
    با سلام به آقاي رسوليان. خواهشن دست از تاريخ برداريم اينان يك چشم دارند و آن دفع است. هر كس در تحليلشان نگنجد هدر است. فردا سراغ ابوذر و سلمان مي روند كه او چنان و اين چنين. از جناب جعفريان مي خواهم بيشتر بگويد.