قریب به دو هفته به زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در افغانستان فرصت باقیست. بیستم اگوست که از راه برسد افغانها در نخستین انتخابات رسمی پس از فروپاشی طالبان در سال 2001 شرکت خواهند کرد. حامد کرزای رئیسجمهوری فعلی که نخستین فرد حاضر در این مقام از زمان حمله ایالات متحده به کشورش است اینبار هم از بیشترین شانس برای پیروزی برخوردار است. در این میانه ترس از حملات طالبان برای به آشوب کشیدن فضای حاکم بر کشور پیش از انتخابات قوت گرفتهاست. حامد کرزای در تازهترین اظهاراتش از تمامی افغانها حتی اعضای طالبان خواست تا در این انتخابات شرکت کرده و فرد مورد نظر خود را برای این پست انتخاب کنند. این اظهارات در حالی مطرح میشود که سخنگو طالبان پیش از این اعلام کردهبود که اعضای این گروه باید انتخابات را برهم بزنند اما به شهرورندان غیرنظامی صدمهای وارد نکنند.
چهل و یک نامزد برای انتخابات ریاست جمهوری ثبتنام کردهاند. بر اساس تازهترین نظرسنجیها حامد کرزای همچنان در این انتخابات پیشرو است. محبوبیت کرزای در حالی همچنان ثابت مانده است که بسیاری از دولتمردان امریکایی و غربی او را رهبری میدانند فاسد و ناتوان در اداره امور مملکتی.
طالبان در این انتخابات فرد خاصی را معرفی نکرده و البته مخالفت خود را با برگزاری انتخابات هم اعلام کردهاست. پیش از این نیز سخنگو این گروه به شهروندان افغان هشدار داده بود که در صورت حضور در انتخابات باید تبعات این سرپیچی از قانون طالبان را هم پرداخت کنند. این مقام نزدیک به طالبان اعلام کرد که شبهنظامیان طالبان این انتخابات را قبول ندارند چرا که آمریکاییها از این انتخابات حمایت کردهاند. ذبیحالله مجاهد در این خصوص گفت: ما با هرانچه که به نفع ایالات متحده باشد مخالف هستیم. البته ما به هیچ کدام از مکانهایی که شهروندان غیرنظامی در آن هستند حمله نخواهیم کرد.
طالبان پیش از این نیز اعلام کرده بود که در جریان این رایگیری به حوزههای اخذ رای حمله نخواهد کرد .
حامد کرزای در بخشی از سخنانش از حضور سفیر آمریکا در نشستی که خواستار تمرکز زدایی دولت کابل شده بود انتقاد کرده و اعلام کرد که با چنگ و دندان با این قبیل دخالتهای ایالات متحده مبارزه خواهد کرد .
کرزای در این خصوص گفت : حضور کارل ایکنبری سفیر آمریکا در افغانستان در کنفرانسی مطبوعاتی در ماه جاری، جایی که یک رقیب برجسته رییس جمهور در انتخابات آتی خواستار تغییرات شده بود، نگرانیهایی به وجود آورده است.
دفتر کرزای پیشتر با حضور ایکنبری در این نشست مخالفت کرده بود. در این نشست عبدالله عبدالله، وزیر امور خارجه سابق افغانستان و یکی از کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری این کشور، اعلام کرد که وی به عنوان رییس جمهور، دولت کابل را نامتمرکز خواهد کرد و در یک سیستم فدرال قدرت به استانها واگذار خواهد شد.
نظر شما