پارس توریسم نوشت:

جهانگیر هدایت برادرزاده صادق هدایت در یادداشتی که به تازگی منتشرکرده به ساخت سریال قهوه تلخ اعتراض کرده است .

به گزارش پارس توریسم ،او که ازنوادگان حاج‌علی‌ قلی‌خان مخبرالدوله نیز هست دریادداشت خودنوشته :سریال قهوه تلخ در هر خانه و محفلی راه یافته و مردم را خندانده است ولی فارغ از حسادت‌ها و ارتباطات و غیره و ذالک، یک مشکل مهم و جدی مطرح‌شده که ممکن است، بیخ پیدا کند. موضوع آن است که در این سریال که درباری شبیه دربار قاجاریه را به سخره گرفته، دو نفر وجود دارند که شخصیت‌های واقعی و حقیقی تاریخی عهد قاجار ایران هستند؛ یکی اتابک اعظم و دیگری مخبرالدوله.

استفاده از القاب اختراعی مشکلی را نمی‌آفریند ولی مخبرالدوله کاملا متفاوت است. در ادامه این یادداشت که در فرهیختگان منتشر شده آمده است : نام بردن و مسخره کردن از کسانی که واقعی بوده و در تاریخ ایران نقش مسلم و معینی داشته‌اند، چه شأن نزولی دارد؟ مخبرالدوله از رجال عهد قاجاریه بوده و دقیقاً معین است چه کرده و چه باقی گذاشته است. رجل سیاسی که هنوز چهارراهش در ذهن مردم باقی مانده و هرچه کردند نتوانستند آن را تغییر دهند در این سریال با چهره و اندامی مسخره خبرچین شاه معرفی شده است. این شخصیت پردازی در سریال قهوه تلخ موجب‌شده که لازم آمد نظر مجوزدهندگان و سازندگان سریال را به این واقعیت‌ها جلب کنیم.

حاج علی‌قلی‌خان مخبرالدوله که بود؟
او فرزند رضاقلی‌خان شاعر و نویسنده و مورخ قرن ۱۳ بود که معلمی محمدشاه را به‌عهده داشت و آثار ارزنده‌ای از او باقی مانده‌ است. به اهم آنها چون روضه‌الصفا، ریاض‌العارفین، مجمع‌الفصحا و سفرنامه خوارزم می‌توان اشاره کرد. خدمات حاج علی‌قلی‌خان مخبرالدوله را می‌توان چنین خلاصه کرد:
برپا کردن تلگراف در ایران و اتصال آن به تمام نقاط کشور و کشورهای خارج که برای نخستین‌بار ایران در داخل مملکت و خارج با سیستم ارتباطی مدرن و موثری مجهز شده و به همین مناسبت شاه به او لقب مخبرالدوله را داد. (‌حالا در این سریال دلقک‌مآبانه او را خبرچین کرده‌اند!)
سمت‌های دیگر او وزیر داخله، وزیر علوم و معادن و مدتی هم صدراعظمی بود.

بنیاد مسجد و تکیه هدایت در کنار مزار پدرش و ایجاد درآمد برای خیریه که فرزندانش در این زمینه وصایای او را بسیار دقیق عمل کردند. مسجد هدایت و خیریه او هنوز در خیابان جمهوری فعال است.

او برای زمان خود روشنفکری بود عاشق پیشرفت و تعالی کشور. وی سه فرزند خود را برای تحصیلات عالیه به آلمان فرستاد که عبارت بودند از مرتضی قلی‌خان صنیع‌الدوله (او اولین رئیس‌مجلس شورای ایران بود) مهدی‌قلی‌خان مخبرالسلطنه که نخست‌وزیر بود و محمد قلیخان مخبرالملک که وکیل مجلس بود.

به خاطر آنکه خویشان مخبرالدوله در منطقه میدان مخبرالدوله فعلی مستقر بودند این میدان به نام مخبرالدوله نامیده شد که علی‌رغم همه کوشش‌ها برای تغییر آن به همین نام ماند. برای اطلاع از جزئیات خدمات سیاسی، اجتماعی و خیریه آن شادروان باید به کتاب «خاطرات و خطرات» فرزندش مهدی‌قلی‌خان هدایت مخبرالسلطنه مراجعه کرد. حاج علی‌قلی‌خان مخبرالدوله جد خاندان هدایت است که نوادگان او همه حی و حاضرند و در جهت ترویج دین و بهداشت و خدمات اجتماعی و خیریه و دستگیری نیازمندان کارهایی کرده‌اند که در این شهر باقی است.

گفتنی است که خاندان هدایت شاهزاده و وابسته به ایل قاجار نبوده خود ایل مستقلی بودند و این مطلقا صحیح نیست که در یک سریال دلقکانه چنین شخصیتی را به سخره بگیرند و او را در حد خبرچین رشوه‌بگیر مسخره‌ای پایین بیاورند.
همه جای دنیا بزرگان خود را تجلیل کرده و به آنها افتخار می‌کنند و ما...

ما نظر یکی از نوادگان حاج علی‌قلی‌خان مخبرالدوله که هم‌اکنون از بزرگان خاندان هدایت است را پرسیدیم؛ او گفت:«کریم‌شیره‌ای معروف حالا به صورت سریالی درآمده به نام «قهوه تلخ» که در بقالی‌ها می‌فروشند. کریم‌شیره‌ای دلقکی بود که خود را در دربار ناصرالدین‌شاه چپانده بود. وقتی شاه هوس شوخی و مزاح می‌کرد این دلقک در حضور شاه درباریان را مسخره می‌کرد و متلک می‌گفت و شاه هم خوشش می‌آمد و می‌خندید و به دلقک هم انعامی می‌داد. حال هم تاریخ واقعی و رجال ایران را مسخره می‌کنند که تماشاچی‌ها را بخندانند!»

در این مورد با یوسف حاج اسفندیاری وکیل دادگستری هم مذاکره و نظر او را در این مورد سوال کردیم که چنین گفت: «برای معرفی هر شخص در رسانه باید آن شخصیت را بدون کم و کاست معرفی کرد و مسخره کردن هر شخص حقیقی به دور از ادب است. در سریال قهوه تلخ مسخره‌کردن شخصیت علمی و بزرگی چون مخبرالدوله دارای ایرادات بسیاری است چراکه این شخصیت تلگراف را به ایران آورد و خدمات بزرگ دیگری برای کشور انجام داد و در زمان خود به‌عنوان وزیر پست و تلگراف و مشاغل مهم دیگر فعال بوده است. بنابراین معرفی ایشان در سریال قهوه تلخ به‌عنوان خبرچین مسخره توهین به شخصیتی واقعی و از نظر قانون مجازات اسلامی نشر اکاذیب تلقی می‌شود. البته هرگونه اقدام بستگی به تصمیم بازماندگان حاج علی‌قلی‌خان مخبرالدوله دارد.»

فقط این نسخه‌ای که تهیه‌کنندگان این سریال برای همه این شخصیت‌ها پیچیده‌اند یک اشکال خیلی بزرگ دارد. وقتی شاه را مسخره می‌کند ما کوروش کبیر، نادرشاه، کریم‌خان زند، شاه‌عباس و دیگر شاهانی را داریم که انصاف نیست آنها را مسخره کنیم و در حد یک دلقک ابله پائین بیاوریم که دوست دارد بادنجان خام بخورد! این توهین به تمدن، به فرهنگ، به تاریخ و به گذشته‌ای است که به هرحال ما داریم به دوش می‌کشیم. بعد وقتی به وزرا و صدراعظم می‌رسیم که جلوی شاه صدای خروس درمی‌آورند تا شاه تفریح کند یادمان باشد که ما در همین سمت‌ها بزرگمهر، امیرکبیر و دکترمصدق را هم داشته‌ایم. بدجوری قهوه تلخ همه را کریم‌شیره‌ای‌وار مسخره کرده است.
قهوه تلخ عکس‌برگردان تلخ و فانتزی دردناکی است از گذشته ما و پدران ما که در آن ایام بالاخره یک جایی یک کاری می‌کردند و در اداره ممکلت نقشی داشته‌اند. شکی نیست این سریال برای گرفتن مجوز و خودشیرینی و دقیقا همان کاری که دلقک‌ها جلوی شاه می‌کردند تا او را بخندانند و انعامی بگیرند، همان کار را کرده و بدون تعقل به عمق کار خواسته کاری بکند و انعامی بگیرد!
حال پیگرد این موضوع بستگی به تصمیم بزرگان خاندان هدایت دارد.

 52

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 117254

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 13 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 36
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • آران IR ۱۰:۵۳ - ۱۳۸۹/۰۹/۲۹
    6 14
    چه نظر مسخره‌اي!
  • اصغر IR ۱۱:۰۱ - ۱۳۸۹/۰۹/۲۹
    4 10
    بابا این مهران مدیری درباره شخصیت های سالهای قبل هم نمی تونه سریال بسازه؟!
  • اصغر IR ۱۱:۰۲ - ۱۳۸۹/۰۹/۲۹
    2 12
    من شنیدم آلن دلون هم قراره از قهوه تلخ شکایت کنه .چون مدیری صدای آلن دلون را تقلید کرده!
  • مهران IR ۱۱:۰۳ - ۱۳۸۹/۰۹/۲۹
    5 7
    این مخبر الدوله که شما به او مباهات می کنید در دوران جهانگیرشاه دولو بوده است؟! عزیزان به اصطلاح روشنفکر مطالعه ای در باب برنامه های کمیک در سراسر جهان داشته باشند بد نیست. این اخم کردن ها و روی ترش نشان دادنها از جهان سومی بودن ما و فکر بسته و رویکرد تحجرگرایانه ما نشأت می گیرد. آن هم از نوعی که دل به گذشته پرافتخاری خوش دارندکه دوران قاجاریه نامیده می شود و سیاه ترین روزگار ایران در آن دوران ننگین و شوم بوده است. به فکر امروز باشید لطفا...
  • بدون نام IR ۱۱:۳۶ - ۱۳۸۹/۰۹/۲۹
    4 9
    چه ربطی داره؟ انگار هر کی یه کاری میکنه همیشه یه عده ای بیکار پیدا میشند که بهش گیر بدن.اگه نخواد انتقادشو در قالب شاهو دربار عنوان کنه چطور عنوان کنه؟ هرکی منتقد شاه شد که به کورش توهین نکرده ، مگه خود تلوزیون آقا محمد خان قاجارو مسخره نکرد؟این موضوع چه تاثیری روی وجه ی بقیه داشت.انعامو اونایی میگیرن که از منتقدین انتقاد میکنند.هر چند بدونند که نقدشون بجاست.
  • بدون نام IR ۱۱:۳۷ - ۱۳۸۹/۰۹/۲۹
    5 6
    با کی تو این کشور شوخی بشه که جنبه داشته باشه بیاید با من شوخی کنید
  • بدون نام IR ۱۱:۴۱ - ۱۳۸۹/۰۹/۲۹
    6 6
    اسم آن شخص مخبرالدله سر سعدي است وبا مخبرالدوله مورد اشاره فرق دارد.
  • بدون نام IR ۱۱:۴۷ - ۱۳۸۹/۰۹/۲۹
    5 2
    برابر کردن قاجارها با شاهان پیش از انها هم از ان حرف بود .تنها خاندانی که پس از انقراض مورد لعن و نفرین و تمسخر قرار گرفتند همین قاجار بود که حقشان است .
  • بدون نام IR ۱۲:۳۴ - ۱۳۸۹/۰۹/۲۹
    4 4
    زیاد سخت نگیر این داستان فکاهی .
  • گوشکوب IR ۱۲:۵۰ - ۱۳۸۹/۰۹/۲۹
    5 5
    آخه حاج علی‌قلی‌خان مخبرالدوله با مخبرالدوله سرسعدی چه سنخیتی داره؟
  • صفا FI ۱۳:۲۳ - ۱۳۸۹/۰۹/۲۹
    4 4
    من نميدونم طنز بردازان كشور ديكه بايد جه كار كنند وقتي نميشه با هيج صنفي شوخي كرد و حالا هم به خاطر اسم واقعا كه اقايان شورش رو در اوردند
  • بدون نام IR ۱۳:۲۵ - ۱۳۸۹/۰۹/۲۹
    10 6
    با چهره و اندامی مسخره؟!!!!!!! جنابعالي چطور به خودت حق مي دهي اندام يك بنده خدا را حالا هر چند كه در اين سريال بازي كرده است را مسخره بداني؟
    • بدون نام IR ۲۳:۳۳ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۸
      2 0
      دقیقا"
  • بدون نام IR ۱۳:۴۷ - ۱۳۸۹/۰۹/۲۹
    6 2
    قاجار را هر چه مسخرشان بکنند کم کرده اند. واقعا قوم بی کفایتی بوده اند.
  • بدون نام IR ۱۳:۴۸ - ۱۳۸۹/۰۹/۲۹
    6 3
    خدمت این برادر عزیز عرض کنم که مخبر الدوله یک اسم عام در دربار شاهان در دوره قاجاریه و پهلوی اول بوده است و اشاره به هیچ فرد خاصی ندارد که منجر به جبهه گیری شود. در کار طنز ظرفیت انتقادی وجود دارد و باید به کار طنز بها داد تا سبب رشد شود. جالب است که در ناکجا زمانی که مدیری قصه اش را روایت می کند باز هم به دنبال مستمسک قرار دادن ابزاری و انتقادی هستیم
  • مصطفی محمدی CH ۱۳:۵۱ - ۱۳۸۹/۰۹/۲۹
    4 3
    من نفهمیدم ایشون کی اثبات کرد این مخبرالدوله همون مخبرالدوله است، در هر صورت مخبرالدوله که هیچی بقیه شاهان دیگر هم قابلیت سوژه شدن را دارند و هیچ کس مقدس نیست.
  • مریم IR ۱۴:۰۷ - ۱۳۸۹/۰۹/۲۹
    7 2
    منم باوجود دینی که به عنوان یک کارگردان ویک هنرمند نسبت به مهران مدیری دارم وداشتم وبه همین خاطرم این مجموعه رو خریدم کاملا موافقم که شاید مهران مدیری روش خوبی برای خندوندن مردم پیدانکرده اگه اطرافمون خوب نگاه کنیم چیزهای خیلی مضحک تری اطرافمون می بیینم که لازمم نیست از تاریخ یک مملکت وام بگیریم بگذریم از الفاظ زشت ورکیکی که اگه همه ما ی کم مقید به اخلاق باشیم حتی اجازه نمی دیم بچه هامون شاهد اون باشن
  • بدون نام IR ۱۴:۲۹ - ۱۳۸۹/۰۹/۲۹
    3 3
    مخبرالدوله قهوه تلخ نه حاج علی قلی خان مخبرالدوله که «مخبرالدوله سر سعدی» هستند، این دو با هم فرق فکولند. از این تشابه نامها در تاریخ زیاد است.
  • رضا IR ۱۴:۴۴ - ۱۳۸۹/۰۹/۲۹
    1 4
    به نظرم کلا در فیلم و سریال های ایرانی اسم شخصیت ها را بگذارند "جک" و "جان" و "رز" و "سو" و شغل هایشان هم چیزهایی مثل کار در ناسا و مرده سوزی باشد که هیچ کدام در ایران وجود ندارد. آن وقت مشکل از بیخ و بن حل می شود!
  • نعمت IR ۱۵:۴۱ - ۱۳۸۹/۰۹/۲۹
    2 6
    خدا رحمت کنه صادق هدایت رو به نظر میرسه اون مرحوم آخرین آدم به روز خاندانشون بوده . یعنی چی این آخه به هر چیزی که جاروی نقد نمیبندن . یه باره بفرمایید عبور ماشینهای زباله از خیابان هدایت هم توهین به خانواده مرحوم هدایت است !‌
  • ابوذر IR ۱۷:۰۴ - ۱۳۸۹/۰۹/۲۹
    2 6
    افتخار ایشون برادرزاده و نواده بودنه؟
  • بدون نام IR ۱۷:۱۵ - ۱۳۸۹/۰۹/۲۹
    1 6
    با مفهوم ظنز بیگانه ای اقای هدایت
  • مجيد IR ۰۴:۵۸ - ۱۳۸۹/۰۹/۳۰
    4 2
    اي برادر مگه نميدوني اين مردم دلقك پسندن و فقط ميخوان با بيعارودردي بخندن گورباباي مشكلات ! هرچند با اينهمه تمجيد وبه به و چه چه نظرات عليامخدرات! كه حتماً ازخود سايت هستن نظرمن چاپ نميشه كه آخه به قهوه تلخ! كارگردان نامي ! برميخوره !واي چه خيانتي !...
  • صدا IR ۰۶:۱۷ - ۱۳۸۹/۰۹/۳۰
    1 6
    تنها فایده این خبر این بود که متوجه شدم نوادگانی از مرحوم صادق هدایت هستند که تمایلی به قلم و نقد و ادبیات دارند و البته تفاوت های اساسی با جد بزرگوارشان دارند. از این نواده عزیز تمنا میکنم یکبار دیگر آثار مرحوم صادق هدایت را بخوانند و با همین منطقی که قهوه تلخ را نقد کرده اند کتابهای جد بزرگوارشان از جمله "نوشته های پراکنده" را نقد فرموده و اعلام نظر بفرمایند
  • اشکان راد IR ۱۱:۰۸ - ۱۳۸۹/۰۹/۳۰
    2 6
    بیچاره آقای مدیری.. یارو رو از گور درمیارن تا انتقاد کنند..
  • سورنا IR ۱۱:۲۵ - ۱۳۸۹/۰۹/۳۰
    2 0
    اولاً:نظر خود تهیه کنندگان سریالرو جویا شید دوماً:قکر نمیکنم که قصد تنها مسخره کردن شخصیتهای تاریخی باشه کما اینکه این طنز اجتماعی و سیاسی جامعه حال حاضر ماست یه نگاه واقعی به بطن جامعه و بین مردمو پشت پرده سیاست گویای این واقعیت تلخ هست.
  • بدون نام US ۲۳:۴۲ - ۱۳۸۹/۱۰/۰۱
    2 4
    این مجموعه در مورد دوره ی تخیلی بعد زندیه است.لذا پیشنهاد میگردد همه چیز را تجزیه و تحلیل کنید سپس انتقاد کنید. آمدید قهوه ی تلخ را سوژه کنید خودتان سوژه شدید
  • مهدی بازیار IR ۱۷:۵۶ - ۱۳۸۹/۱۰/۰۳
    1 1
    بله یله مخبره این همونه چرا باید باید بشه
  • سید محمود US ۱۱:۱۹ - ۱۳۸۹/۱۰/۰۴
    3 4
    واقعا تعجب میکنم؛مخبرالدوله اگه آدم درستی بود که وزیر سلسله خیانتکاری مثل قاجار نمی شد؛دوما هر کچلی که بابای من نبست؛سوماواقعاIQهمتون پائینه؛مدیری داره به وضعیت نابهنجارجامعه امروزایران ولی درقالب طنزآنهم مربوط به یک دوره تخیلی انتقاد میکنه.اگه به طور مستقیم به مشکلات امروز جامعه حتی در قالب طنز می پرداخت که جدوابادو باباشو جلوی چشماش میکشیدند.جون مادرتون نظر من را منعکس کنید.
  • بدون نام IR ۰۸:۳۱ - ۱۳۸۹/۱۰/۰۷
    1 4
    باید پرسید اگه این بابا فامیل ِبه قول خودش مخبر الدوله نبود هم اینقدر سنگشو به سینه می زد؟...واقعاً که...مثلاً اسم کسی تصادفاً هست کوروش......یعنی منظور کوروش بزرگ است؟...یه دوره ای...زمانی راه های بهتری برای مطرح کردن بود واین چیزا بود...
  • منصور US ۲۱:۵۷ - ۱۳۸۹/۱۰/۱۰
    2 5
    ای بابا .. مخبر الدوله سر سعدی در قهوه تلخ در واقع اسم کسی است که خبر میرساند و مخبر از همین احتمالا گرفته شده است حالا این چه ربطی به مخبرالدوله اشاره شده در این نقد دارد .. دلم واقعا واسه مدیری میسوزه .از کی انتقاد کنه شما خوشت میاد ؟
  • بدون نام IR ۱۷:۳۷ - ۱۳۸۹/۱۲/۱۳
    2 4
    اخه این چه استدلال بی پایه ای است که اقای هدایت عنوان نمده است؟
  • شایان IR ۱۸:۳۲ - ۱۳۸۹/۱۲/۱۳
    2 5
    احتمالاً انتقاد اصلی شما به خاطر انتخاب اسم جهانگیر که از قضای بد روزگار همنام شماست ، نیست؟ از انسان فرهیخته و فرزانه ای مثل شما بعیده که به یک اثر طنز اینطور یکسویه نگاه کنید جهانگیر خان هدایت !
  • سحر IR ۰۶:۳۷ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۴
    1 2
    واسه آقای مدیری خیلی زود بود.
  • بدون نام IR ۲۱:۵۳ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۸
    1 1
    آخ خ خ خ خ !!! شقیقه ام شدیدا درد گرفت!!!
  • مانی A1 ۱۹:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۳/۰۸
    4 0
    خوب نظرات را خواندم. همه به جهانگیر هدایت کم و بیش تاخته اند. البته شکی نیست که هیچکس در درجه اول مقدس نیست. و اگر کسی بگوید من مقدسم .لابد توهم او را ورداشته است.اما اگر به جد کسی یا خانواده کسی توهین شود( فرق توهین با طنز) محل اشکال است. من این سریال را اصلا ندیده ام و هیچ حکمی هم صادر نمی کنم. اما در مورد خانواده هدایت باید گفت اگر هدف طایفه قاجار است. هدایت ها قا جار نیستند. بعد این خانواده الحق خدماتی به کشور کرده اند. و البته در مجمو عه حکو مت قا جار.اگر توهینی شده او حق اعتراض دارد.کسی از خانواده هدایت فکر نکنم بدی دیده باشد. ولی تمسخر سلسله قاجار که به ضرر ایران بوده اند محل اشکال نیست.و در نوشته های شادروان صادق هدایت هم وجود دارد.