در باب پویایی و کارآمدی بورس همین بس که اکنون 5/17 درصد از ارزش بازار سهام در اختیار بازار پول و یک درصد آن در اختیار صنعت بیمه قرار دارد. هرچند که ورود این دو بازار به بورس، متنوع شدن بورس اوراق بهادار را به دنبال داشته اما مهمتر از آن این که شرکتهای بزرگ این دو صنعت از طریق بازار سرمایه منابع مالی خود را تامین میکنند. چرا که بورس، فرصتهای تامین مالی را در اختیار تمامی صنایع کوچک و بزرگ عضو بورس اوراق بهادار قرار می دهد.
در واقع رسالت بازار سرمایه تامین مالی پروژهها است و در این بازار هیچ یارانهای وجود ندارد. نقدینگی، تولید اطلاعات، کنترل مدیران، متنوع سازی و کاهش ریسک، هزینه پایین معاملات سهام در بورس، معافیت مالیاتی برای سود حاصل از تغییرات قیمت سهام، تخفیف 20 درصدی مالیاتی و تنوع ابزارهای مالی، خدماتی است که بورس اوراق بهادرا در اختیار سرمایهگذاران قرار میدهد.
همچنین مقرر شده برنامه جامع و مدونی برای بازاریابی در بورس تدوین شود که کارهای آن شروع شده و شرکتها نیز شناسایی شدهاند تا بتوانند از امکانات بازار سرمایه استفاده کنند. گسترش و رشد بازار از طریق تالارهای مناطق و معاملات آنلاین، تدوین برنامه استراتژیک و فرهنگسازی و آموزش و نیز اصلاح و کارآمد کردن مقررات از برنامههای بورس برای تامین مالی است.
البته اصلاح نظام تامین مالی یک کار جمعی است و مربوط به یک بخش نمیشود، بنابراین نیاز به یک تغییر دیدگاه برای توسعه تامین مالی وجود دارد و باید بدانیم که بورس اوراق یک بازار ثانویه نیست، بلکه یک بازار تامین مالی به شمار میآید. بازاری که روز به روز بر اهمیت آن در اقتصاد ملی افزوده می شود.
ارزش بازار سرمایه در سال 86 معادل 46 هزار میلیارد تومان بود که این میزان در سال 88 به 65 هزار میلیارد تومان رسید. لذا از سال 86 تاکنون ارزش بازار سهام دو برابر شده است. همچنین حجم معاملات بورس از هفت هزار میلیارد تومان در سال 86 به 18 هزار و 400 میلیارد تومان در سال 88 رسیده است. در سال 86 شاخص بورس 10 هزار واحد بود که این متغیر بااهمیت بازار در سال 88 به 12 هزار و 536 واحد و اکنون به 18 هزار و 400 واحد رسیده است.
از ابتدای امسال شاخص کل بورس 47 درصد رشد داشته که با توجه به نحوه محاسبه شاخص، بازدهی 47 درصدی را برای بازار سرمایه به همراه داشته است. عرضههای اولیه یکی از روشهای تامین مالی شرکتهاست. ارزش معاملات عرضههای اولیه در سال 86، معادل یک هزار و 800 میلیارد تومان بود که در سال 87 و 88 به ترتیب به دو هزار و 300 میلیارد تومان و هزار و 600 میلیارد تومان رسید. همچنین در سال 86 معادل هزار و 500 میلیارد تومان، در سال 88 معادل 9 هزار و 700 میلیارد تومان و در سال 89 حدود 10 هزار میلیارد تومان عرضه سهام دولتی از طریق بورس انجام شد.
این روند افزایشی نشاندهنده اهمیت بازار سرمایه در اقتصاد ملی است. بازاری که بهترین مامن سرمایه های مردم است.
*مدیرعامل شرکت بورس اوراق بهادار تهران
/32
نظر شما