یاسرفاتحی: سوئیس با فرستادن سفیری زن به ایران که 18بهمن 87 استوار نامه اش را تقدیم محمود احمدی نژاد کرد تلاش کرده که نشان دهد واسطه امینی میان تهران و واشنگتن است.
در توصیف روابط نسبتا بالای سفارت خانه سوئیس در تهران و دولت احمدی نژاد همین بس که رییس دفتر رییس جمهور یک روز پس از عزل متکی از وزارت امور خارجه با سفیر سوئیس در ایران ملاقات کرد. نشستی که در آن مشایی که هنوز یک سال از سفرش به برن نگذشته به خانم «لیویالوی آگوستی» شرایط کنونی اروپا را نامساعد ارزیابی کرد و گفت که «مواضع بی طرفانه و مثبت سوئیس فرصت خوبی است تا پیشقراول اروپا برای جدا کردن مسیرش از آمریکا شده و اروپا را به اتخاذ مواضع مستقل سوق دهد.» اولین سخنان دیپلماتیک مشایی در غیاب نماینده رسمی دستگاه دیپلماسی کشورمان نشان از اهمیت دو جانبه روابط برای تهران و برن داشت تا جایی که سوئیس اولین کشوری بود که به سرعت پس از متکی با مقام عالی دولت یعنی مسئول دفتر رئیس جمهور ملاقات کرد.
سوئیس در سالهای اخیر تلاش کرده تا علاوه بر پیشبرد منافع خود نقش آفرینی مثبتی را نیز در دستور کار داشته باشد تا جایی که وزیرامور خارجه سوییس به در پییشگرفتن راههای دیپلماتیک درباره برنامههای هستهیی صلحآمیز ایران تاکید کرده و می گوید« تلاشهای دایمی ما در راستای دعوت از طرفین برای نشستن در پای میز مذاکرات است.»
کالمی ری در گفتوگو با روزنامه سوییسی تاگس انسایگر بیان کرد: ما در این مسیر هم موفق شدیم و توانستیم سه دور از مذاکرات را در ژنو برگزار کنیم.
وزیر امور خارجه سوییس در ادامه از اقدامات و روشهای سوییس در این زمینه حمایت کرد و افزود: اگر کسی تلاشی برای کاری انجام میدهد باید آن کار را به طور درستی انجام دهد. ما همواره مسیر مشخصی را طی کرده و برای حل دیپلماتیک مساله هستهیی ایران گام برداشتیم و ثابت کردیم که تلاشهای ما مفید بوده است.
وی افزود: هم چنین معتقدیم که با اعمال تحریمها نمیتوان به هدف نزدیک شد.
وزیر امور خارجه سوییس گفت که کشورش همواره به طور شفاف تمامی تلاشهایش را اعلام کرده و دیگران را نیز از اقداماتش مطلع ساخته است.
وی درباره انتقادات اخیر آمریکا به سوییس درباره ضرورت گفتوگو با ایران نیز اظهار کرد: کانالهای سابق سفارت آمریکا در برن صورت کلی مساله را نشان نمیدهند. واشنگتن در دوره جورج بوش، رییسجمهور سابق آمریکا در مذاکرات ژنو مشارکت داشته است.
کالمی ری در بخش دیگری از این گفتوگو با اشاره به امضای قرارداد گاز بین سوییس و ایران گفت: ما به منافع اقتصادیمان توجه داریم و سیاست ما حفظ منافع کشور در چارچوب قانون است.
با وجود در پیش گرفتن سیاست بی طرفانه از سوی این کشور ثروتمند اروپایی، سوئیس تلاش دارد تا سوای ایفای نقش حافظ منافع آمریکا در ایران، مسیر برقراری مجدد روابط سیاسی بین ایران و ایالات متحده آمریکا را هموار کند. مقامات این کشور بارها در دیدار و ملاقات هایی که با همتایان ایرانی خود داشته اند بحث مذاکره و گفت وگوی ایران و آمریکا را مطرح کردند ولی به نظر می رسد در این مسیر چندان موفق نبودند.
سابقه روابط سیاسی و تجاری بین ایران و سوئیس به بیش از یک و نیم قرن پیش و دوره قاجار باز می گردد. شاید بخشی از روابط مناسب میان دو کشور به سیاست های بی طرفانه سوئیس باز می گردد. این سیاست باعث شد دولت این کشور از پیوستن به برخی تحریم های یک جانبه علیه کشورمان پرهیز و در عوض روابط اقتصادی خود با ایران را بهبود ببخشد. در خصوص سابقه روابط دیپلماتیک میان دو کشور نکته جالب توجه این است که کشورمان حدود چهارده سال زودتر یعنی در سال 1298 شمسی، سفارت خود در سوئیس را افتتاح کرد و این یعنی اشتیاق آن روزهای تهران برای روابط گسترده تر با کشورهای اروپایی.
بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و تیره و قطع روابط کشورمان با برخی کشورها، سوئیس این فرصت را یافت که حافظ منافع ایران در کشورهای مصر و آفریقای جنوبی شود. بعد از چند سال و بعد از قطع روابط میان ایران و آمریکا، این کشور همین نقش را در خصوص ایالات متحده آمریکا در تهران بر عهده گرفت. مسئولیتی که باعث شد روابط بسیار دوستانه تهران-برن گاهی با احضار سفیر این کشور به عنوان حافظ منافع آمریکا و تجمع های اعتراضی مقابل سفارت سوئیس همراه شود.
علی رغم کشورهای همسایه سوئیس، این کشور هیچ گاه نسبت به ورود به پرونده هسته ای ایران ابراز علاقه نشان نداد ولی رسما از شکل گیری گفت و گوها حمایت و در سه دور مذاکرات گذشته ایران و کشورهای عضو 1+5 میزبان این گفت و گوها در ژنو بود.
از جمله حاشیه های روابط دیپلماتیک میان ایران و سوئیس به حضور برجسته بانوان در پست های کلیدی شان باز می گردد. اگر از حواشی سفر چند سال پیش وزیر امور خارجه خارجه این کشور به ایران و مسایلی که راجع به حجاب اش در ایران گفته شد بگذریم، سفیر فعلی سوئیس در تهران اولین زن سفیر خارجی در ایران است.
می توانید جدول کامل روابط دیپلماتیک چهار سال اخیر ایران و سوئیس را اینجا ببینید.
/30112
نظر شما