در سومین هفته اجرای طرح هدفمند کردن یارانه ها وزیر بازرگانی از یارانه‌ها به عنوان چربی‌های اضافه پیکره اقتصاد ایران یاد کرد و گفت: « این چربی‌های اضافه باید با هدفمندی یارانه‌ها سوخته شوند. »

محمد هیراد حاتمی:

اگر وزیر امور اقتصادی و دارایی چندی پیش و در زمانی که هنوز طرح هدفمند کردن یارانه ها به مرحله اجرا در نیامده بود از تعبیر « کت درآوردن برای هل دادن ماشین یارانه »  استفاده کرده بود، در سومین هفته اجرای طرح هدفمند کردن یارانه ها وزیر بازرگانی از یارانه‌ها به عنوان چربی‌های اضافه پیکره اقتصاد ایران یاد کرد و گفت: « این چربی‌های اضافه باید با هدفمندی یارانه‌ها سوخته شوند. »

« چهارمین جشنواره پژوهشهای بازرگانی » این بار بهانه ای به دست وزیر بازرگانی داده بود تا آخرین مواشع خود در رابطه با طرح هدفمند کردن یارانه ها را مطرح کند. بر این اساس او از تعبیری جدید در تحلیل هدفمند کردن یارانه ها وام گرفت و گفت: « : به نظر می رسد چربی های اضافه پیکره اقتصاد ایران با اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها سوخته شود، این در حالی است که اگر بخواهیم مجدد یارانه تزریق کنیم، این چربی‌های اضافه به پیکره اقتصاد باز خواهند گشت. »

دکترای مهندسی صنایع برنامه ریزی تولید از دانشگاه سیدنی در تازه ترین تحلیل خود در رابطه با طرح هدفمند کردن یارانه ها از نگاه یک کارشناس ورزش به این موضوع پرداخت و عنوان کردورزش های اضافی ممکن است به اجرای این قانون صدمه وارد کند: « وزیر بازرگانی البته باید ورزشهای اضافی که ممکن است صدمه به اجرای این قانون وارد آورند را نیز حذف کنیم و اجازه دهیم پژوهشگران کشور به ما بگویند که چه حرکتهایی را باید در علم اقتصاد برای پیاده سازی هر چه بهتر قانون هدفمند کردن یارانه ها انجام دهیم. »

غضنفری با بیان اینکه بدنه اقتصاد باید تحرک و بهره وری بیشتری داشته باشد، اظهار کرد: « در شرایط کنونی لازم است از تکنیک‌هایی استفاده کنیم که با نهاده کمتر در اقتصاد، ‌تجارت و تولید خروجی‌های گذشته را سامان یابد. »

‌وزیر بازرگانی در تشریح  این دیدگاه خود به این شکل توضیح داد: « تغییر نحوه فرآوری به گونه ای که درون داد کم می شود و برون داد کاهش نیابد دراین فرایند ایجاد می شود که اصطلاحا به معنای سوزاندن چربی های اضافی در اقتصاد است. »

به گفته غضنفری، ‌در هفته‌های نخست اجرای قانون هدفمندی یارانه ها بنزین، گازوئیل، ‌نان کمتر استفاده شد که نشان از سامان دهی کار مردم دارد و اگر روند صرفه جویی در مصرف به همین گونه تداوم پیدا کند جامعه آماده تر شده و کارها بهتر می شود.

وزیر بازرگانی ایجاد اشتغال را در گرو جایگزینی خلاقیت و نو آوری به جای سوخت های مختلف بود: « اگر واقعا دنبال ایجاد اشتغال هستیم باید خلاقیت و نوآوری جای نهاده‌هایی چون بنزین، ‌گازوئیل و سوخت‌های مختلف را بگیرد. »

او ابراز امیدواری کرد تا با ورود متخصصان به این عرصه آنها راههای اصلاح فناوری برخی دستگاه ها و روش‌های افزایش بهره‌وری و تولید ارزان تر را تشریح کنند.

وزیر بازرگانی شرایط موفق ناشی از اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها در گام اول را ناشی از حکمرانی خوب دانست و تصریح کرد:«  حکمرانی خوب به معنای مطلوب بودن یک حاکم نیست، چرا که یک حاکم تنها یک فرد متعالی، عادل و دانا است اما حکمرانی خوب مجموعه شرایطی است که اجرای موفق یک طرح را رقم می زند. »

غضنفری گفت: « اگر التهابات ناشی از افزایش قیمت سوخت را در صورت کسر و حجم کار هدفمند کردن یارانه ها را در مخرج کسر قرار دهیم، آن گاه این کسر به سمت صفر میل می کند؛ به این معنا که مجموعه عوامل به خوبی در کنار هم توانسته اند اجرای قانون را رقم زنند. »

حضور در« چهارمین جشنواره پژوهشهای بازرگانی » این بهانه را دست وزیر بازرگانی داد که از زاویه پژوهشی نیز اجرای طرح هدفمند کردن یارانه ها را تشریح کند:«انصافا مسئولان کشور و رئیس جمهور بسیاری از قواعد حاکم بر پدیده های اجتماعی و اقتصادی جامعه را به درستی تشخیص داده و کارهای تحقیقی و پژوهشی بسیاری را در این زمینه انجام داده اند تا شکل منسجمی را از اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها پدیدار شود. »

او عنوان کرد در اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها با نوعی از حکمرانی خوب مواجه هستیم که با حاکم خوب متفاوت است و آن به شناخت مسئولان از پدیده هدفمند کردن یارانه ها بر می گردد.د 

غضنفری در ادامه گفته های خود به این نکته تاکید کرد که هم اکنون ریشه های تورم، اثر نقدینگی، چگونگی کنترل بازار، بورس، بازار بورس، ارز و بازار ارز به خوبی از سوی مسئولان شناخته شده است: «  ظرف 30 سال گذشته جامعه ما فوق العاده در زمینه حکمرانی خوب به رشد و نبوغ رسیده و هم اکنون ریشه های تورم، اثر نقدینگی، چگونگی کنترل بازار، بورس، بازار بورس، ارز و بازار ارز به خوبی از سوی مسئولان شناخته شده است. »

« پنبه از گوش در آوردن» اصطلاح دیگری بود که وزیر بازرگانی از آن استفاده کرد تا آن دسته از منتقدان طرح هدفمند کردن یارانه ها که اعتقاد دارند یارانه ها باید به حالت قبل باز گردد را توجیه کند: « وزیر بازرگانی ادامه داد: در این راستا این پنبه را باید از گوش خود بیرون کنیم که یارانه ها را دوباره به سیستم اقتصادی کشور برگردانیم بلکه باید با اصلاح رفتار اقتصادی و بهبود بهره وری میسر است. »

گفتنی است در  پایان « چهارمین جشنواره پژوهشهای بازرگانی » وزیر بازرگانی در جمع خبرنگاران حضور پیدا کرد تا به رسم اینگونه برنامه ها در حاشیه این همایش به سوالات خبرنگاران پاسخ دهد.

« تنظیم بازار شب عید » موضوعی بود که وزیر بازرگانی در رابطه با آن و در پاسخ به خبرنگاران اینگونه اظهار نظر کرد: «  فعالیت شبانه روزی بخش بازرگانی کشور برای تنظیم بازار تا فروردین ماه و ایام عید تداوم خواهد داشت و تعطیل بردار نیست. »

او این فعالیت ها را شامل تامین، توزیع، ‌کنترل، ‌بازرسی و نظارت، اطلاع رسانی،‌ قیمت دهی ‌و قیمت گیری عنوان کرد که با اجرای مرحله اصلی قانون هدفمندی یارانه‌ها آغاز شده و ادامه خواهد یافت.

غضنفری که پیش از اجرای طرح هدفمند کردن یارانه ها دست یاری به سوی اصناف دراز کرده بود گفته های خود را به این شکل ادامه داد: « با همکاری خوب مردم، اصناف و فعالان اقتصادی در مسیر اجرای قانون هدفمندی یارانه ها با چالش جدی مواجه نشدیم و برخی نوسانات طبیعی بازار که همواره از گذشته تاکنون وجود داشته است در زمان حاضر مدیریت می شود. »

وزیر بازرگانی با ابراز امیدواری مبنی براینکه آهنگ همکاری در مراقبت و‌ پایش بازار تا شب عید نوروز ادامه پیدا کند و مردم با مشکلی مواجه نشوند ، افزود: ‌» هر گونه تعبیرمبنی براینکه قیمت‌ها در زمان حاضر مناسب است و در آینده تغییر می کند درست نیست و اجازه طرح این گونه مسائل را نمی دهیم. »

وزیر بازرگانی در پاسخ به پرسشی درباره نحوه اجرای طرح تامین و میزان نیز گفت: « ‌این دو طرح مکمل یکدیگر هستند زیرا که مبنای طرح تامین پرداخت اقساطی قیمت کالا با استفاده از یارانه نقدی در حساب‌های مردم است اما در میزان وام یک میلیون و 500 هزار تومانی به هر کارمند تعلق می گیرد. »

وی با بیان اینکه طرح میزان به عنوان یک فرصت ویژه ابتدا برای کارکنان دولت و سپس سایر اقشار با استفاده از تسهیلات می توانند کالا خریداری کنند، افزود:«  ‌اما در طرح تامین اقساط از طریق یارانه ها پرداخت می شود و در حقیقت دو رویکرد متفاوت که تکمیل کننده یکدیگر هستند. »

غضنفری ‌گفت: « اگر هر دو طرح به خوبی اجرا و یکپارچه شوند تاثیر بسیار خوبی خواهد داشت ضمن اینکه مدیران وزارتخانه‌های بازرگانی و صنایع نیز دراین باره جلساتی را برگزار و ازتجربیات یکدیگر استفاده کردند. »

غضنفری در پاسخ به پرسشی دیگر مبنی براینکه رویکرد دولت در قبال هزینه‌های تولید آیا ممانعت از افزایش قیمت است، ‌گفت: ‌» کمک دولت به تولید به این معنا نیست که اجازه افزایش قیمت‌ها را بدهد بلکه ایجاد یک رابطه برنده - برنده است. »

وزیر بازرگانی ادامه داد: « سته‌های حمایتی مناسبی برای پشتیبانی از تولید توسط دولت طراحی شده و وزارتخانه‌های مسئول از جمله صنایع اطلاع رسانی لازم را در این باره صورت داده‌اند. »

غضنفری افزود: «  ‌نحوه کمک دولت به تولید به جای آنکه اجازه دهیم قیمت‌ها در یک مسابقه افزایش یابد به این رویکرد که با استفاده از تسهیلات ارزان قیمت ،‌روش‌های کار اصلاح شود، تبدیل شده است. »

وی ادامه داد : « دراین شیوه واحد تولیدی بدون اینکه متضرر شود و یا اینکه مجبور به تعطیلی یا کاهش تعداد کارگران خود شود،‌ ضمن افزایش تولید و فروش بیشتر کالای خود را با قیمت پایین‌تر عرضه می‌کند. »

/36

کد خبر 120679

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۱۶:۱۴ - ۱۳۸۹/۱۰/۲۶
    0 0
    به کار بردن اصطلاح اشکالی نداره بلکه خیلی هم خوب است