مسابقه «برنده باش»، میدان قماربازی پولدارهاست

خراسان نوشت:«برنده باش» مسابقه جذابی است، آن هم در تلویزیون ما که ردپای چهره های محبوب در آن کم پیدا می شود و سریال و برنامه ها رنگ و بوی تکرار به خود گرفته اند.

برنده باش جذاب است چون مجری جذابی دارد و فاصله بین موفقیت و شکست در آن خیلی کم است، گاهی مقداری ریسک پذیری می تواند میلیون ها تومان سود نصیب افراد کند و گاهی اعتماد به نفس زیاد و انصراف ندادن می تواند کلی ضرر در پی داشته باشد؛ اما «برنده باش» با همه جذابیت ها واقعاً یک مسابقه اطلاعات عمومی از جنس «مسابقه هفته» نیست که بتواند باعث رشد اطلاعات جامعه شود و بیشتر یک فعالیت تجاری است که گاهی تلاش فرد تناسبی با نتیجه اش ندارد و همین موضوع باعث ولع زیاد افراد برای شرکت چند باره در این برنامه می شود.

در برنامه پنج شنبه شب وقتی گلزار از شرکت کننده مسن پرسید: با پولش چه خواهد کرد؟ او جواب داد: چون دخترش روزی حدود ۱۶ ساعت روی اپ وقت گذاشته بخشی از پول را به او می دهد. جالب تر این که تلاش آن فرد برای شرکت چندباره در مسابقه به روزی ۱۶ ساعت کار دخترش محدود نشده و خود آن فرد هم روزی حدود ۸ ساعت وقت گذاشته و جمعا ۱۶۸ ساعت در هفته (یعنی ۷ تا ۲۴ ساعت) وقت گذاشته اند تا به مسابقه بیایند و شانس برنده شدن ۲۰۰ میلیون را پیدا کنند.(ایشان درنهایت ۵ میلیون برنده شد.)در این بین چقدر هزینه کرده اند بماند و بماند که هزاران نفر دیگر هر کدام میلیون ها تومان هزینه کرده و به جمع هشت نفر هم نرسیده اند. سوال های اپلیکیشن به مراتب از سوال های برنامه سخت تر است و در خود برنامه هم سوالات عجیبی مطرح می شود اما با این همه هنوز کسی از ۱۰۰ میلیون تومان فراتر نرفته است و بیشتر افراد در نهایت بین پنج تا ۱۵ میلیون تومان برنده می شوند که در برابر تلاش شبانه روزی و هزینه ای که کرده اند عدد قابل توجهی نیست. با این همه چرا هنوز هزاران نفر دنبال شرکت در این مسابقه هستند؟

محاسبه سر انگشتی هزینه لازم برای راهیابی به برنامه

کمتر فردی است که دوست نداشته باشد با پاسخ دادن به ۱۵ سوال، هم اطلاعات عمومی اش را در یک برنامه پربیننده تلویزیونی محک بزند و هم برنده ۲۰۰ میلیون تومان شود. آن چه در این بین کمتر به آن توجه می شود، تلاش های مادی و صرف زمان زیاد شرکت کنندگان برای حضور در این برنامه است. همان طور که می دانید، شروع این مسابقه از نصب اپلیکیشن این برنامه روی تلفن همراه شروع می شود. بعد از نصب اپلیکیشن شما می توانید مسابقه را شروع کنید و به سوالات پاسخ دهید و امتیاز بگیرید.
قیمت هر سوال بیش از ۸۰ تومان!
بازی موبایلی «برنده باش» با پرداخت درون برنامه ای به این صورت است که به ازای پاسخ درست، ۱۰۰ امتیازمی گیرید و در صورتی که پاسخ اشتباه بدهید یا سوالی را رد کنید، برای به دست آوردن سوال جدید و کسب امتیاز
 می توانید از بسته های تشویقی و پولی استفاده کنید. به طور مثال با خرید بسته ۲۵۰۰ تومانی تعداد ۳۰ سوال به شما تعلق می گیرد. طبق این تعرفه، قیمت هر سوال ۸۰ تومان است. همچنین شما می توانید با بسته ۵ هزار تومانی تعداد ۷۵ سوال، ۱۰ هزار تومانی ۲۰۰ سوال و ۲۰ هزارتومانی ۵۰۰ سوال بخرید.
امتیاز لازم برای قرار گرفتن بین ۸ نفر برتر
همان طور که گفته شد به ازای هر سوال صحیح ۱۰۰ امتیاز به کاربر اپلیکیشن برنده باش اعطا می‌شود. در هر هفته هشت نفر اول که بیشترین امتیاز را کسب کرده باشند، یعنی به تعداد بیشتری سوال پاسخ داده باشند در دو شب به مسابقه اصلی دعوت خواهند شد. طبق آمار برخی هفته ها،  یک شرکت کننده برای قرار گرفتن بین هشت نفر برتر باید حداقل سه و نیم میلیون امتیاز کسب کند. البته بعضی هفته ها این عدد به چهار میلیون و بیشتر هم می رسد. همان طور که می دانید امتیازات تمامی کاربران به صورت هفتگی صفر می‌شود تا امکان رقابت به صورت یکسان بین تمامی کاربران فراهم شود و صد البته همه مجبور باشند دوباره سوال بخرند.
هزینه حضور در برنامه
با توجه به این که هشت نفر برتر اپلیکیشن باید حداقل سه و نیم میلیون امتیاز کسب کنند و هر پاسخ درست ۱۰۰ امتیاز دارد، نفرات برتر باید در مدت یک هفته به ۳۵ هزار سوال پاسخ صحیح بدهند تا شانس حضور در برنامه را داشته باشند. باتوجه به این که امکان پاسخ دادن صحیح به ۳۵ هزار سوال بدون هیچ خطایی وجود ندارد، یک کاربر در خوش بینانه ترین حالت به ازای هر سه سوال ، موفق می شود به یک سوال، پاسخ صحیح بدهد. بنابراین باید حدود ۱۰۰ هزار سوال بخرد تا خیالش برای قرار گرفتن بین هشت نفر برتر اپلیکیشن و حضور در برنامه راحت شود. برای دریافت ۱۰۰ هزار سوال باید ۲۰۰ بسته ۵۰۰ تایی خرید که هر کدام ۲۰ هزار تومان قیمت دارد. با یک حساب سرانگشتی، هر شرکت کننده در مرحله تلویزیونی باید حداقل چهار میلیون تومان برای خرید سوال ها هزینه کند.
هر ۶ ثانیه یک پاسخ!
نکته جالب دیگر درباره زمان پاسخ دادن به سوالات است. همان طور که می دانید، یک هفته ۶۰۴هزار و ۸۰۰ ثانیه است. بنابراین کاربری که باید به ۱۰۰ هزار سوال در یک هفته پاسخ دهد، تنها شش ثانیه برای هر پاسخ فرصت دارد وگرنه از قافله نفرات برتر عقب می افتد و شانسی برای نشستن در مقابل گلزار نخواهد داشت.

چیزی شبیه  قمار در تلویزیون

دیده شدن، ارتباط نزدیک با سلبریتی دور از دسترسی که گذشتن از سد محافظانش کار راحتی نیست و احتمالِ برنده شدن مقدار قابل توجهی پول، دلایلی است که می‎توانیم به کمک آن‎ها شرکت مردم در مسابقه «برنده باش» را توضیح بدهیم. اما سازوکار ورود به این برنامه به شکلی است که دلایل بالا را ناقص و نارسا می‎کند؛ قرعه‎کشی و سنجش اطلاعات عمومی، مسیرهای معمول شرکت در مسابقه‎های تلویزیونی است اما برنده‎باش مسیر متفاوتی را برای خودش انتخاب کرده‎؛ روشی که ظاهرا اطلاعات عمومی داوطلب‎ها را می‎سنجد ولی درواقع تکیه‎اش روی زمان و پول است. آزمون ورودی بیشتر از آن‎که دانسته‎های افراد را بسنجد، آن‎ها را وارد مبارزه می‎کند؛ «بجنگ! سوال بخر! سریع باش! برای بردن چیزی که احتمال به‎دست آوردنش زیاد نیست، ریسک کن». سازوکاری که معلومات عمومی و هوش در آن به هیچ وجه به اندازه صرف پول  و  وقت گذاشتن دخیل نیست. شرکت‎کننده‎هایی که دوباره و چندباره در مسابقه حاضر می‎شوند و کسانی که به گفته خودشان در روزهای منتهی به حضور در برنامه ساعت‎های زیادی مشغول جواب دادن به سوالات بوده‎ و پول زیادی هم خرج کرده‎اند، ذهن  خود را به جای تلاش برای شرکت در یک مسابقه جذاب اطلاعات عمومی به سمتِ تلاشی عجیب برای یک شبه پولدارشدن می برند. تلاشی که تقریباً برای بیشتر کسانی که حتی موفق به حضور در برنامه شده و جوایز حدود پنج تا ۴۰ میلیونی را هم برده اند نتیجه درخشانی محسوب نمی شود.

حساب هزاران نفر که هنوز به برنامه راه پیدا نکرده اند نیز جای خود دارد. هر چند سازوکار اصلی این برنامه شباهتی به قمار ندارد اما  استدلال‎هایی که روان‎شناسی در توضیح اعتیاد به قمار در اختیارمان قرار می‎دهد، به ما کمک می‎کند بفهمیم چرا افراد به میل خود زمان زیاد و پول‎شان را روی شرکت در یک برنامه تلویزیونی سرمایه‎گذاری می‎کنند. درباره دلایل وابستگی به قمار، از چهار پاداش نام می‎برند؛ «پاداش مالی»: بردهایی که شخص هرازگاهی به دست می‎آورد (امتیازهای بالاتر و امکان مقایسه خود با دیگران در اپلیکیشن و جایزه‎ای که مسابقه به فرد می‎دهد.) «پاداش روان‌شناختی»: احساس لذتی که در اثر بالا رفتن آدرنالین به‎دست می‎آید.«پاداش اجتماعی»: تحسینی که به‎خاطر برد، از طرف دیگران نصیب شخص می‎شودو «باخت میلی‎متری»: از قوی‌ترین پاداش‌هایی که علم روان‌شناسی شناسایی کرده‎است. باخت میلی متری یعنی شخص در شرایطی ببازد که به برد بسیار نزدیک بوده‎‎است.

باخت میلی‎متری به فرد این بازخورد را می‎دهد که اگر بارِ دیگر بیشتر تلاش کند، برنده خواهدشد؛ این اثر به قدری قوی است که گاهی پاداش حاصل از باخت میلی‎متری از پاداش برنده‌شدن هم بیشتر است. چیزی که از بیرون، شکست به‎نظر می‎رسد؛ یعنی صرف هزینه و زمان بدون رسیدن به موفقیت، برای کسی که از لحاظ روانی و فیزیولوژیک درگیر بازی شده‎است، باخت میلی‎متری به‎شمار می‎رود و امید به برنده شدن را تقویت می‎کند. نکته دیگری که استقبال از برنده باش و به خصوص شرکت چند باره برخی شرکت کنندگان را توجیه می‎کند، علاقه اجتماعی ما به پول بادآورده است؛ گواه آن هم قرعه‎کشی‎های بی‎نهایت و وعده‎های عجیب و غریبی است که مردم را به سرمایه‎گذاری در بانک‎ها و خریدن محصولاتی خاص و پیامک زدن به برنامه‎های تلویزیونی ترغیب می‎کند. رویای راحت به‎دست آوردن چیزی که رسیدن به آن از مسیر طبیعی و معمول سخت یا غیرممکن است، انگیزه‎ و محرک فوق‎العاده‎ای به افراد تزریق می‎کند؛ جز تعدادی اندک و قشری خاص، بقیه مردم چندسال و چقدر باید تلاش کنند که ۲۰۰میلیون تومان پول توی حساب‎شان داشته‎باشند؟

۱۷۱۷

کد خبر 1219358

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 19
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۸:۰۲ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۵
    43 2
    قمار رو خوب اومدی
  • جامعه شناس ۰۸:۱۲ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۵
    57 0
    لذت بردم از تحلیل حساب شده و موشکافانه این مقاله
  • IR ۰۸:۲۹ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۵
    41 2
    علما مجتهدین مراجع تقلید کجایید دقیقا کجایید
  • IR ۰۸:۴۸ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۵
    33 1
    کلاهبرداری جدید گلزار و تلویزیون چون این طوری شده ها نفر حداقل ۴میلیون تومان برای شرکت در مسابقه هزینه می‌کنند که نزدیک یک میلیارد تومان در هفته میشه که نهایتا ۱۵میلیون به برنده میرسه و اگر خوش شانس باشه ۲۰۰ میلیون تومان،
  • IR ۰۸:۵۸ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۵
    20 0
    سوالهای خرچنگ قورباغه ایش که دیگه واقعا کفر در اره
  • IR ۰۹:۳۲ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۵
    18 1
    متاسفانه ملت بخاطر به دست اوردن دست به هرکاری میزنن
  • الهام JP ۰۹:۵۱ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۵
    35 1
    شما که این و میگی اینم بگو .خیلی از برنامه ها مثل حالا خورشید یا آسیا ۲۰۱۹ برای نظر سنجی کدی رو اعلام میکنن این کد در صورت قبول کردن کاربر روزانه از حساب سیمکارت شخص مبلغی رو کسر میکنه و در عوض شخص رو در قرعه کشی قرار میده.آیا این قمار نیست؟
  • بی نام IR ۱۰:۰۰ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۵
    17 1
    جامعه ای که قسمتی از آن دغدغه اش شرکت در این مسابقه است مدتهاست که دیگر پویا و حق طلب نیست
  • بی نام IR ۱۲:۲۶ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۵
    19 3
    شرم آوره صدا و سیمایی که قرار بود دانشگاهی برای همه ملت باشه شده دستگاه قمار
  • IR ۱۲:۲۷ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۵
    22 2
    صداوسیما قمار و تبلیغ و دیگر هیچ
  • IN ۱۲:۲۷ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۵
    14 1
    خیلی خیلی رو اعصابن
  • ایرانی IR ۱۲:۳۷ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۵
    20 1
    با سلام به نظر من هرچند برنده باش اینجوری تبلیغ کرده که سطح مطالعه رو بالا ببره ولی درواقع اینطور نیست و هدف اصلی کسب درآمد چند صد میلیاردی از یک برنامه هست . بیشتر دقت کنیم
  • IR ۱۳:۰۴ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۵
    21 3
    بعد از مدتها یک مقاله خوب و علمی خواندم.
  • GB ۱۳:۳۰ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۵
    31 0
    ول اینکه این برنامه نسخه سرقت شده از برنامه who wants to be milionair یکی از کانال های تلویزیون انگلیس هست که در برخی از کشورهای دیگر با پرداخت حق کپی رایت اجرا شده است اما صدا و سیما مانند بسیاری دیگر از برنامه ها به شکل غیر قانونی و بدون اجازه و پرداخت حق کپی رایت اقدام به کپی برداری این مسابقه نموده که البته به بد ترین شکل و کاملا غیر حرفه ای اجرا میشود و بر اساس منافغ مادی صدا و سیما و اسپانسر برنامه پیش میرود برای مثال در نسخه اصلی بعد از استفاده شرکت کننده از سه گزینه کمکی سوال آخر خوانده میشود و به شرکت کننده اجازه ریسک داده میشود و شرکت کننده میتواند در صورت ندانستن پاسخ صحیح انصراف دهد و یا پاسخ دهد که ادامه مسابقه بستگی به پاسخ صحیح دارد و با پاسخ اشتباه مسابقه به اتمام میرسد اما در نسخه سرقتی این شانس به شرکت کننده داده نمیشود و از او میخواهند انصراف دهد
  • GB ۱۳:۳۱ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۵
    54 2
    دوم اینکه بعد ازرسیدن فرد به مرحله امن اول سوال زشت وسخیف چه برنامه ای یرای ۵ میلیون تومان دارید پرسیده میشود وفرد را واداربه دروغگویی و تظاهر به کار خیرمیکنند که هدف ازاین سوال مشمئزکننده کمک به کیسه گدایی پویش هموطن ابداعی صدا وسیماست وزشت تراینکه اگرفرد درصدی ازپول را به این کیسه گدایی اختصاص داد مجری برنامه به روشهایی کودکانه به اوکمک میکند که به مرحله بعد برود وجایزه بیشتری ببرد وسهم پویش صدا و سیما هم بالاتررود واگرفرد نامی ازاین ارگان کذایی نبرد عملا مجری به سرعت او را بازنده میکند ودرتوجیه کارزشت خود میگوید اول برنامه توضیح دادم ازگزینه کمکی استفاده کنید وشما نکردید اما اگربه پویش کمک کند خود مجری با اصرارمیخواهد که ازگزینه کمکی استفاده کند وحتی راهنمایی میکند از کدام گزینه استفاده کند اگراین مسابقه جهت کمک به اطلاعات عمومی افراد هست مجری برنامه حق دخالت وتا‌ثیر گذاری روی تصمیم شرکت کننده را ندارد و وظیفه او پرسش سوال است وبس به مجری برنامه چه مربوط است که طرف با پول جایزه چه میکند که مردم را به دروغگویی وتظاهر تشویق میکند امیدوارم با درج این مطالب به شفاف سازی کمک کنید
  • IR ۱۴:۱۸ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۵
    18 1
    خیلی تحلیل خوبی بود! به نظرم به یک یا چند مقاله تحلیلی کامل و دقیق درباره پدیده "برنده باش" نیاز داریم. نه بخاطر معروف بودن برنامه، بلکه بخاطر آنکه نکاتی که در پشت فرآیند این برنامه یک عصاره و چکیده ایی از طرز فکر و رفتار اقتصادی جامعه ما رو به نمایش می ذاره
  • IR ۱۷:۲۴ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۵
    18 0
    من چند تا برنامه رو نگاه کردم واقعا بعضیا که اومدن بالا هم زیاد اطلاعات خوبی نداشتن . واقعا اطلاعات عمومی بعضی شرکت کننده ها خنده داره .
  • IR ۲۰:۳۶ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۵
    2 1
    عالی بود
  • صدیقه IR ۲۳:۱۹ - ۱۳۹۷/۱۲/۱۵
    2 1
    متاسفم برای مسئولین تلویزیون / یه مدتی تلویزیون جولانگاه تبلیغ برای شرکتهای هرمی بود که به اسم فروشگاههای مجازی 5040 مردم رو سرکیسه می کردند حالا هم که قمار با اسم محترمانه مسابقات با هدف افزایش اطلاعات و مطالعه

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین