ده دقیقه بعد از آخرین تماس با برج مراقبت از صحنه رادار محو می شود. یکی از بازماندگان سانحه هواپیمای بوئینگ 727 تهران - ارومیه می گوید خلبان از مسافران خواست تا کمربند های خود رابسته و منتظر فرود باشند اما دقایقی بعد آنها به جای باند فرودگاه روی زمین های کشاورزی در 15 کیلومتری فرودگاه می نشیند.
هواپیما با 2 ساعت و 45 دقیقه تاخیر از تهران پرواز کرده بود
ابراهیم فتح اللهی معاون استاندار آذربایجان غربی تاکید کرد: هواپیما قرار بود ساعت 16 به وقت تهران به سمت ارومیه حرکت کند اما به دلایل نامشخصی هواپیما عوض شد و هواپیمای جایگزین نیز که با 2 ساعت و 45 دقیقه تاخیر حرکت کرد دچار چنین حادثه ای شده است. وی تصریح کرد: هواپیما منفجر نشده و سقوط نیز نکرده بلکه در زمان فرود اضطراری در منطقه حسنلو در 15 کیلومتری جاده دریا با زمین برخورد کرده و تکه تکه شده است.
مسافر زنده مانده: خلبان گفت کمربندها را برای فرود ببندید
یکی از مجروحان سانحه سقوط هواپیمای مسافربری در ارومیه گفت: فقط شنیدم خلبان گفت کمربندها را برای فرود ببندید. حسین حقیقی در بیمارستان امام خمینی (ره) ارومیه در گفت و گو با خبرنگارایرنا افزود: خلبان هواپیما در آخرین تماس خود با مسافران گفت با بستن کمربندها اماده فرود در فرودگاه ارومیه شوید.
حسین حقیقی نخستین مجروحی بود که پس از سقوط هواپیما توسط روستاییان منطقه از هواپیما خارج و به مراکز درمانی انتقال داده شد. وی که حدود 28 تا 30 ساله به نظر می رسید، گفت: هواپیما، یک و یا دو دقیقه بعد از صحبت خلبان ناگهان اوج گرفت و یک دقیقه بعد صدای شکستن بالهای هواپیما را شنیدیم و بلافاصله صدای ناله مسافران بلند شد و دیگر چیزی نفهمیدم.
حقیقی، با تشکر از روستاییان منطقه در امداد رسانی به موقع به مسافران، دلیل زنده ماندن خود را توکل به خداوند اعلام کرد.
مسافر زنده مانده: خلبان گفت کمربندها را برای فرود ببندید
یکی از مجروحان سانحه سقوط هواپیمای مسافربری در ارومیه گفت: فقط شنیدم خلبان گفت کمربندها را برای فرود ببندید. حسین حقیقی در بیمارستان امام خمینی (ره) ارومیه در گفت و گو با خبرنگارایرنا افزود: خلبان هواپیما در آخرین تماس خود با مسافران گفت با بستن کمربندها اماده فرود در فرودگاه ارومیه شوید.
حسین حقیقی نخستین مجروحی بود که پس از سقوط هواپیما توسط روستاییان منطقه از هواپیما خارج و به مراکز درمانی انتقال داده شد. وی که حدود 28 تا 30 ساله به نظر می رسید، گفت: هواپیما، یک و یا دو دقیقه بعد از صحبت خلبان ناگهان اوج گرفت و یک دقیقه بعد صدای شکستن بالهای هواپیما را شنیدیم و بلافاصله صدای ناله مسافران بلند شد و دیگر چیزی نفهمیدم.
حقیقی، با تشکر از روستاییان منطقه در امداد رسانی به موقع به مسافران، دلیل زنده ماندن خود را توکل به خداوند اعلام کرد.
خلبان از فرود منصرف و پس از دقایقی از صفحه رادار محو شد
معاون مدیریت بحران وزارت راه و ترابری گفت: هواپیمای سقوط کرده با وجود اعلام زمان فرود از فرود منصرف و پس از دقایقی از صفحه رادار محو شده است. احمد مجیدی با بیان این مطلب افزود: یک فروند بویینگ 727 به شماره 277 در مسیر تهران - ارومیه در نزدیکی فرودگاه ارومیه زمان فرود را اعلام می کند اما پس از مدتی از فرود منصرف می شود و در نهایت در 5 مایلی از صفحه رادار محو می شود.
خلبان قبل از فرود اضطراری اعلام نقص فنی کرده بود
ابراهیم فتح اللهی معاون استاندار آذربایجان غربی گفت: صدای آخرین مکالمه خلبان با برج مراقبت حاکی از آن است که وی قبل از فرود اضطراری در منطقه حسنلو در بخش ترمنه اعلام کرده که هواپیمایش با نقص فنی مواجه شده است. وی افزود: خلبان در آن شرایط گفته بود که "دیدم کمه، نمی تونم فرود بیام" که در این شرایط از وی خواسته شده بود به تهران بازگردد اما به دلایل نامعلومی در این منطقه سقوط کرده است. فتح اللهی خاطرنشان کرد: حادثه سقوط هواپیمای 277 به فاصله چند کیلومتری هواپیمای شهید سرلشکر کاظمی روی داده است.
روستاییان اولین امدادرسانان حادثه بودند
وی یادآور شد: اولین امداد رسانی توسط اهالی روستای ترمنه صورت گرفت و بعد نیروهای ارتش، سپاه، انتظامی، آتش نشانی و هلال احمر در منطقه مستقر شدند. به گفته وی یک گروه ویژه نیز از آذربایجان شرقی به منطقه اعزام شد.
برف و یخبندان و حضور مردم مانع امداد رسانی
معاون استاندار آذربایجان غربی تصریح کرد: به دلیل برودت هوا، یخبندان و ادامه بارش برف و نیز حضور گسترده مردم امداد رسانی با اختلال مواجه شد. وی ادامه داد: شمار زیادی از مردم نیز در جلوی بیمارستانها تجمع کرده که این امر نیز مشکل ساز شد. وی در زمان وقوع حادثه از مردم خواست ترافیک ایجاد نکرده و به نیروهای امداد اجازه دهند تا سریع خود را بر سر صحنه برسانند.
سانحه بوئینگ ایران ایر تهران-ارومیه فرود اضطراری بوده است، نه سقوط!
معاون مدیریت بحران وزارت راه و ترابری گفت: سانحه هواپیمای بوئینگ ایران ایر فرود اضطراری و نه سقوط بوده است. احمد مجیدی در گفتوگو با فارس اظهار داشت: هواپیمای مسافری بوئینگ 727 ایران ایر در 15 کیلومتری جنوب شرقی باند فرودگاه ارومیه به علت خاصی، مجبور به فرود اضطراری شد. معاون وزیر راه و ترابری با تأکید براینکه هواپیمای مذکور سقوط نکرده، بلکه فرود اضطراری داشته، اظهار داشت: تعدادی از مسافران این پرواز مجروح و تعدادی نیز به سلامت بودند که توسط نیروهای امدادی و با همکاری آنها از هواپیما خارج شدند.
وی خاطرنشان کرد: کمیسیون بررسی سانحه سازمان هواپیمای کشوری که تنها مرجع بررسی و اعلام علت وقوع سانحه است، بالافاصله پس از این سانحه به محل اعزام شدند. وی خاطرنشان کرد: بنابه گفته استاندار آذربایجان غربی هواپیمای مذکور در نزدیکی ارومیه و یکی از باغات این منطقه مجبور به فرود اضطراری شد.
جزئیات سقوط هواپیمای تهران - ارومیه از زبان وزیر راه
وزیر راه و ترابری با اشاره به اینکه در این سانحه آتشسوزی اتفاق نیفتاده است، اظهار کرد: تنها عامل سقوط این هواپیما مسافربری شرایط نامناسب آب و هوایی و عدم دید کافی خلبان بوده است.
بهبهانی گفت: با توجه به آمارهای هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران و استانداری آذربایجان غربی شخص مفقودی نداریم و بر اساس آمار استانداری 33 نفر از سرنشینان هواپیما زنده هستند. حمید بهبهانی بامداد دوشنبه در جمع خبرنگاران در ارومیه با بیان این مطلب افزود: من به نمایندگی از دولت و شخص رئیس جمهور در حال حاضر در محل سانحه سقوط هواپیما هستم. من ماموریت داشتم که امروز در استان کهکیلویه و بویر احمد باشم اما در فرودگاه با شنیدن این سانحه مسیر خود را تغییر دادم و به دلیل اینکه امکان پرواز به ارومیه نبود به تبریز رفتم و از آنجا به همراه استاندار آذربایجان شرقی به سمت محل سانحه حرکت کردم.
وی درباره سانحه هواپیمای بویینگ 727 تهران - ارومیه گفت: خلبان هواپیما در یک کیلومتری باند فرودگاه متوجه می شود که قادر به فرود نیست به همین دلیل تصمیم می گیرد پس از یک بار دور زدن مجددا اقدام به فرود کند که بلافاصله از صفحه رادار حذف می شود.
وزیر راه با بیان اینکه پس از حذف هواپیما از صفحه رادار، هواپیما در منطقه ای نزدیک ارومیه سقوط می کند گفت: اولین امدادگران این سانحه اهالی روستایی اطراف محل سقوط بودند که علیرغم فاصله یک کیلومتری با محل سانحه خود را به هواپیما می رسانند و مجروحان را به بیرون منتقل کرده و به سمت جاده اصلی می برند. وی ادامه داد: استاندار آذربایجان غربی نیز بلافاصله پس از وقوع سانحه وارد عمل شده و به همراه نیروهای امدادی راهی منطقه حادثه می شود. بهبهانی با بیان اینکه در حال حاضر از هواپیما تنها لاشه ای باقی مانده است گفت: در این هواپیما 92 بزرگسال، دو خردسال و 11 نفر گروه پروازی حضور داشتند.
بارش برف مانع انفجار هواپیما شد
وزیر راه و ترابری بارش سنگین برف در منطقه را مانع اصلی انفجار هواپیمای سقوط شده بوئینگ 727 پرواز تهران - ارومیه دانست. حمید بهبهانی افزود: بارش سنگین برف و وجود انبوه برف در محل حادثه موجب شده که هواپیما منفجر نشود. وی در ادامه بیان داشت: حضور روستاییان در محل در حالی بود که به دلیل بارش سنگین برف، تردد وسائط نقلیه به محل مقدور نبوده و روستاییان مجروحین حادثه را در یک مسافت طولانی بر دوش خود حمل و زمینه انتقال آنان به بیمارستانها را فراهم کرده اند.
تقدیر وزیر راه از روستاییان "ترمنه"
وزیر راه و ترابری از امدادرسانی سریع و اصولی توسط روستائیان روستای ترمنه به حادثه دیدگان سقوط هواپیمایی بوئینگ 727 تهران- ارومیه تقدیر کرد و اظهار داشت: مردم شریف و ایثار گر ارومیه عزت و مردانگی خود را در این سانحه تلخ نشان دادند. نیروهای انتظامی آذربایجان غربی به منظور بررسیهای فنی در منطقه سانحه هوایی مستقر بوده و اقدامات لازم انتظامی برای حفاظت از منطقه سانحه هوایی برای بررسیهای فنی گروههای تحقیق و تفحص انجام گرفته است.
تشییع پیکر جان باختگان به سه شنبه موکول شد
قرار بود روز دوشنبه پیکر جان باختگان تشییع شود که بدلیل بدی آب و هوا مراسم تدفین به روز سه شنبه افتاد. استاندار آذربایجان اعلام کرد مراسم تشییع پیکر جان باختگان سقوط هواپیما در مسیر هوایی تهران - ارومیه به علت بارش برف و اوضاع نامساعد جوی به فردا سه شنبه موکول شد .
گروه بررسی سوانح هوایی در محل سقوط هواپیما
تیم بررسی سوانح هوایی از ساعت 4 و 30 دقیقه بامداد دو شنبه در محل سانحه حاضر شدند .دبیر ستاد مدیریت بحران استان آذربایجان غربی گفت: این گروه جستجو برای بررسی علت حادثه را آغاز کرده اند .
اعلام سه روز عزای عمومی در آذربایجان/ مدارس استان تعطیل است
ستاد مدیریت بحران استان آذربایجان غربی علاوه بر اعلام سه روز عزای عمومی ، مدارس شیفت صبح استان آذربایجان غربی در مقاطع راهنمایی و ابتدایی را تعطیل اعلام کرد. به دنبال سقوط هواپیمای مسافری و ایجاد شرایط خاص در استان و نیز برودت هوا، بارش سنگین برف و یخبندان ستاد مدیریت بحران علاوه بر اعلام سه روز عزای عمومی، مدارس شیفت صبح استان را در مقاطع راهنمایی و ابتدایی تعطیل اعلام کرد.
پیام تسلیت رئیسجمهور بمناسبت سقوط هواپیما/ دستور احمدی نژاد به بهبهانی
رئیس جمهوری در پی سقوط هواپیمای مسافربری تهران-ارومیه و کشته شدگان تعدادی از مسافران و خدمه این هواپیما پیام تسلیت صادر کرد. محمود احمدی نژاد رئیس جمهور در پی سقوط هواپیمای مسافربری مسیر تهران- ارومیه، پیام تسلیتی صادر کرد و به وزیر راه و مسئولان ذیربط دستور داد در اسرع وقت علل وقوع این حادثه را بررسی و گزارش آن را اعلام کنند. وی در این پیام آورده: " انا لله و انا الیه راجعون سانحه تلخ و دلخراش سقوط هواپیمای مسافربری و مجروحیت و درگذشت جمعی از هموطنان گرامی موجب تاثر شدید و اندوه فراوان شد.این حادثه جانسوز را به محضر بقیهالله الاعظم ارواحنا الفدا، رهبر معظم انقلاب و خانواده محترم جانباختگان و عموم مردم کشورمان تسلیت میگویم. از مسئولین مربوطه می خواهم که همه توان خود را برای درمان مجرومین حادثه به کار گیرند.به وزیر محترم راه و سایر مسئولان ذیربط مأموریت داده میشود در اسرع وقت علل وقوع این حادثه را دقیقاً بررسی و گزارش آنرا به اینجانب و ملت شریف ایران اعلام و تدابیر لازم را برای جلوگیری از حوادث مشابه اتخاذ نمایند.از خداوند متعال برای کلیه بازماندگان صبر جمیل و برای درگذشتگان غفران الهی و برای مجروحین شفای عاجل مسألت دارم."
برخی از کشته شدگان سانحه هوایی ارومیه همچنان گمنام هستند
رئیس دانشگاه علوم پزشکی آذربایجان غربی گفت: با گذشت 18 ساعت از سانحه سقوط هواپیمایی بوئینگ " ایران ایر" هنوز هویت برخی کشته شدگان مشخص نشده است. نصرت الله ملازاده در ارومیه آخرین آمار نهایی این سانحه هوایی را 77 فوتی و 27 مجروح اعلام کرد.
وی با اعلام اینکه هویت اصلی سرنشینان این سانحه هوایی توسط ثبت احوال، پزشکی و دانشگاه علوم پزشکی استان در حال بررسی است اظهارداشت: متاسفانه بعد از مشخص شدن هویت اصلی تمامی فوتی های این سانحه مشکل بعدی شناسایی منطقه، شهر یا استان محل سکونت این افراد است. ملا زاده با بیان اینکه بیشتر هویت افرادی که شناسایی در این سانحه متعلق به ارومیه است، بیان داشت: از خانواده ها تقاضا می شود برای تسریع در روند شناسایی هویت افراد به بیمارستانها مراجعه کنند. رئیس دانشگاه علوم پزشکی آذربایجان غربی با تقدیر از همکاری نیروهای امدادی و مسئولان یادآورشد: تمامی مجروحان تحت مداوا قرار دارند و مشکل خاصی در این زمینه وجود ندارد.
تاریخ سوانح هوایی بوئینگ 727 در ایران و جهان
هواپیمای بوئینگ 727 هواپیمای سطح متوسط مسافری با سه موتور محسوب می شود که برای نخستین بار در سال 1963 به پرواز در آمد و به مدت یک دهه بالاترین تولید هواپیماهای تجاری جهان را نیز در اختیار گرفت. تولید آن بعد از موفقیت شرکت بوئینگ در ساخت هواپیماهای 707 صورت گرفت و بعدادر سال 1984 تولید آن متوقف شد. شرکت بوئینگ در مجموع 1831 فروند از این هواپیما را تولید نمود. بر اساس آمار در سال 2008 حدود 81 فروند از نسخه 727-100 و 419 فروند از نسخه 727-200 در ناوگان هواپیمایی در جهان در حال سرویس دادن به مشتریان بوده است.
تا سال 2010 جمعا 325 حادثه برای بوئینگ 727 در جهان رخ داده که باعث کشته و مجروح شدن 3704 نفر شده است. 178 هواپیماربایی با این مدل هواپیما در جهان صورت گرفته که باعث کشته و زخمی شدن 345 نفر شده است. عمده ترین حوادث رخ داده برای این نوع هواپیما را می توانید در جدول زیر ببینید.
سال |
مکان |
تعداد کشته ها |
پرواز |
دلیل سانحه |
آگوست 1965 |
میشیگان امریکا |
30 |
یونایتد ایرلاینز |
سقوط در آب |
8 نوامبر 1965 |
فرودگاه سینسیناتی |
58 |
امریکن ایرلاین |
اشتباه مهندس پرواز و دید ناکافی |
11 نوامبر 1965 |
نشستن در فرودگاه سالت لیک سیتی |
43 |
یونایتد ایرلاینز |
|
19 جولای 1967 |
کارولینای شمالی |
82 |
پیدمونت ایرلاین |
برخورد با دو موتوره سسنا |
فوریه 1968 |
به سوی تایپه |
21 |
سیویل ایر |
|
ژانویه 1969 |
نزدیک گتویک لندن |
50 |
افغان ایرلاین |
|
30 جولای 1971 |
برخورد با جنگده ژاپنی نزدیک توکیو |
162 |
نیپون ایرویز |
|
4 سپتامبر 1971 |
برخورد به کوه در آلاسکا |
111 |
آلاسکا ایرلاینز |
|
فوریه 1973 |
صحرای سینا در حمله جنگنده های اسرائیل |
108 |
لیبیا ایرلاینز |
|
دسامبر 1974 |
بسوی اوهایو |
92 |
تی دبلیو ای |
بدی آب و هوا |
ژوئن 1975 |
فرودگاه جان اف کندی |
113 |
ایسترن ایرلاینز |
انفجار در موتور |
نوامبر 1977 |
فرودگاه مادریا |
131 |
هواپیمایی پرتغال |
انفجار |
سپتامبر 1978 |
در سن دیه گو |
144 |
پاسیفیک |
برخورد با سسنا |
مارس 1979 |
طوفان در دوحه |
45 |
هواپیمایی اردن |
|
ژانویه 1980 |
نزدیک تهران |
128 |
ایران ایر |
|
12آوریل 1980 |
فلوریانوپلیس |
55 |
ترانس برزیل |
|
25آوریل 1980 |
منطقه تنریف هنگام دور گرفتن از باند منچستر انگلیس بسوی جزایر قناری |
146 |
دان ایر |
اشتباه خلبان، بدترین حادثه هوایی انگلستان |
ژوئن 1982 |
منطقه فورتالزای برزیل |
137 |
واسپ فلایت برزیل |
برخورد با تپه هنگام فرود |
جولای 1982 |
بعد از تیکآف از فرودگاه نیواورلئان |
153 |
پان امریکن |
انفجار در موتور |
ژانویه 1985 |
فرودگاه ال آلتو |
29 |
ایستر ایرلاینز |
برخورد با کوه |
فوریه 1985 |
نشستن در فرودگاه بیلبائو |
148 |
لیبریا ایرلاینز |
برخور با دکل تلویزیونی |
مارس 1986 |
بعد از برخاستن از ماراواتیو مکزیک |
167(بدترین حادثه هوایی مکزیک) |
مکزیکانا |
گرمای زیاد و انفجار در موتور |
ژانویه 1986 |
نشستن در بیروت |
|
میدلست ایرلاینز |
|
مارس 1988 |
کلمبیا |
143 |
آویانکا |
برخورد با کوه |
اکتبر 1989 |
کوههای سرو د هولا |
127 |
تان ساشا |
برخورد با کوه هنگام فرود |
نوامبر 1989 |
|
107 |
آویانکا |
انفجار بمب در هواپیما |
دسامبر 1992 |
لیبی |
158 |
لیبیان ایرلاینز |
برخورد با میگ 23 |
ماه می 1993 |
پاناما سیتی هنگام فرود |
132 |
سام کلمبیا |
هنگام فرود |
نوامبر 1996 |
نیجریه |
144 |
ای دی سی ایرلاینز |
اشتباه خلبان در عدم کنترل هواپیما |
اکتبر 1998 |
|
|
لینگس آیرنس کنگو |
اصابت موشک |
ماه می 2003 |
دزدیده شدن از آنگولا |
|
آمریکن ایرلاینز |
هرگز پیدا نشد |
دسامبر 2003 |
افتادن در دریا |
151 |
یونیون ترانسپورت گینه |
بیش از حد سوار کردن مسافر |
ژانویه 2010 |
برخاستن از کینشازا |
مدل باری(نه مسافری) |
کنگو ایرلاین |
بارش شدید باران |
9 ژانویه 2011 |
ارومیه قبل از فرود |
72 |
ایران ایر |
؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ |
جدول سوانح هوایی در ایران از سال 1359
سال |
نوع هواپیما |
مکان سقوط |
تعدادکشته شدگان |
نام شرکت هواپیمایی |
۱۳۵۹ |
بوئینگ ۷۲۷ |
مسیر مشهد-تهران |
۱۲۸ |
ایران ایر |
۱۳۶۰ |
سی-۱۳۰ |
کهریزک |
۸۰ |
ارتش ایران |
۱۳۶۵ |
سی-۱۳۰ |
زاهدان |
۹۸ |
نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران |
۱۳۶۷ |
ایرباس آ-۳۰۰ |
خلیج فارس |
۲۹۰ |
ایران ایر |
۱۳۷۰ |
ایلوشین-۷۶ |
کرمانشاه |
۴ |
- |
۱۳۷۱ |
توپولوف-۱۵۴ |
تهران |
۱۳۴ |
ایران ایرتور |
۱۳۷۲ |
آنتونوف-۱۲۴ |
کرمان |
۱۷ |
- |
۱۳۷۳ |
فوکر-۲۸ |
کوههای کرکس |
۶۶ |
شرکت هواپیمایی آسمان |
۱۳۷۵ |
سی-۱۳۰ |
دزفول |
۸۶ |
نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران |
۱۳۷۸ |
سی-۱۳۰ |
فرودگاه مهرآباد |
۸ |
نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران |
۱۳۸۰ |
توپولوف-۱۵۴ |
خرمآباد |
۱۱۹ |
ایران ایرتور |
۱۳۸۱ |
ایلیوشین-۷۶ |
جنوب شرق ایران |
۲۷۶ |
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی |
۱۳۸۲ |
فوکر-۵۰ |
شارجه |
۴۳ |
- |
۱۳۸۴ |
سی-۱۳۰ |
تهران |
۱۱۰ |
ارتش ایران |
۱۳۸۵ |
آنتونوف ۷۴ |
فرودگاه مهرآباد |
۳۶ |
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی |
۱۳۸۸ |
توپولوف-۱۵۴ |
قزوین |
۱۶۸ |
هواپیمایی کاسپین |
۱۳۸۸ |
ایلوشن |
تهران-مشهد |
28 |
آریا تور |
1389 |
بوئینگ |
تهران- ارومیه |
77 |
ایران ایر |
/56
نظر شما