محمد محمدی ری‌شهری

آیت‌الله محمد محمدی ری‌شهری، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در یادداشتی که توسط پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب منتشر شده، از غربت «کتب الهی» به ویژه قرآن در حوزه‌های علمیه انتقاد کرده است. متن کامل این یادداشت به شرح زیر است:

قرآن در کلام اهل‌بیت علیهم‌السلام تجلی کرده است و جامعه هر چه بیشتر با معارف اهل‌بیت (ع) به شکل واقعی آشنا شود، زمینه‌ جهانی‌شدن اسلام و صدور انقلاب اسلامی بهتر فراهم می‌شود.

در موضوع تفسیر قرآن کریم، احادیثی وجود دارند که از آن به عنوان احادیث تفسیری یاد می‌شود و مقصود از «روایات تفسیری» احادیثی است که به گونه‏ای با تفسیر قرآن و تبیین مفاهیم این کتاب آسمانی ارتباط دارند و یا تفاسیر ناروا از این کتاب آسمانی را روشن می‌کنند. همچنین این روایات، مقدمات تفسیر صحیح قرآن را فراهم می‌آورند.

به همین جهت ضروری است که محققان بزرگوار، این احادیث را از میان روایات پیامبر (ص) و اهل‌بیت (ع) شناسایی و ارتباطشان را با قرآن برقرار کنند. در توضیح این مطلب به چند روایت اشاره می‌شود که نشان می‌دهند منبع سخنان پیامبر(ص) و اهل بیت(ع)، قرآن است.
امیرمؤمنان علی (ع) طبق نقل می‏فرماید: «إنّ فی القرآن علم الأولین و الآخرین»؛ در قرآن، علم اولین و آخرین است. سپس می‌فرماید: «لَم یدَعْ لقائلٍ مَقالاً»؛ برای هیچ سخنگویی مجالی برای سخن نگذاشته؛ یعنی شما هر حرف تازه‏ای بخواهید، در قرآن وجود دارد. هر نظریه‏ای که بخواهید ارائه کنید، ریشه‏اش در قرآن است. حضرت در ادامه می‌فرماید: «و ما یعْلَمُ تَأْویلَهُ إِلاَّ اللّهُ و الرَّاسِخُون»؛ یعنی اگر بخواهید از نظر معارف الهی به همه‌ی آنچه مورد نیاز جامعه است برسید، باید سراغ راسخون و اهل بیت(ع) بروید.

در روایت دیگری می‏فرماید: «ذلک القرآن فاستَنطقوه ولَن ینطق ولکن اُخبرکم عَنه ألا إنّ فیه عِلم ما یأتی و الحدیث عن الماضی و دواء دائکم و نظم ما بینَکم»؛ یعنی جامعه‌ی شما هر نیاز و مشکلی داشته باشد، مشکل‌گشا قرآن است. اما خود قرآن سخن نمی‌گوید؛ اهل بیت(ع) باید بگویند که چگونه می‏توان این معارف مورد نیاز جامعه را از قرآن استخراج و استنباط کرد.

روشن‌تر از این روایت، روایتی است که مرحوم کلینی از امام باقر (ع) در کافی نقل کرده که می‌فرماید: «إذا حَدَّثتُکم بشئ فاسألونی عن کتاب اللَّه»؛ هرچه گفتم، بپرسید که شما این را از کجای قرآن می‏گویید؟ این روایت، مسئله را روشن‏تر می‏کند که معارف اهل بیت (ع)، ریشه در قرآن دارند و اگر بخواهیم نیازهای جامعه را از قرآن استخراج کنیم، حتماً باید به اهل بیت (ع) رجوع کنیم.

البته ما معتقد به آنچه اخباریون می‏گویند نیستیم. از قرآن می‏توانیم بدون روایات هم استفاده کنیم، اما فهم ما محدود است. لایه‏‌های عمیقی که اهل بیت(ع) می‏توانند از قرآن استفاده کنند و در اختیار ما بگذارند، چیزی دیگر است. این همان است که می‏گوید: «ولکن اُخبرکم عنه» این اشاره به همین مسئله است. بر همین اساس نیز می‌فرماید: «و ما یعْلَمُ تَأْوِیلَهُ إِلاَّ اللّهُ و الرَّاسِخُونَ فِی الْعِلْمِ».
سپس حضرت، چند مطلب بیان فرمود. همان‌جا سوال کردند: شما گفتید: هرچه گفتم از قرآن می‌گویم. ایشان ارجاع دادند به قرآن که اصل روایت در کافی موجود است.

با نظر به این ظرفیت عظیم و نامتناهی، متأسفانه باید بپذیریم که هنوز قرآن و حدیث به شایستگی در حوزه‏های علمیه مورد توجه نیستند. گرچه در سال‌های اخیر در زمینه‌ی قرآن و حدیث با این‌که خیلی کار شده اما هنوز قرآن و حدیث در حوزه‏ها غریب هستند.
امید است محققان و فضلای حوزه‌های علمیه در خصوص این مطلب که در صحیفه‌ی امام به نقل از ایشان آمده است، به‌طور جدی توجه داشته باشند: «این‌جانب از روى جِد، نه تعارف معمولى، مى‏گویم از عمر به باد رفته خود در راه اشتباه و جهالت تأسف دارم و شما ـ اى فرزندان برومند اسلام ـ حوزه‏ها و دانشگاه‌ها را از توجه به شئونات قرآن و ابعاد بسیار مختلف آن بیدار کنید. تدریس قرآن در هر رشته‏اى از آن را مَحطّ نظر و مقصد اعلاى خود قرار دهید. مبادا خداى ناخواسته در آخر عمر که ضعف پیرى بر شما هجوم کرد، از کرده‏ها پشیمان [شوید] و تأسف بر ایام جوانى بخورید.»

نکته‌‏ای نیز در کتاب «زمزم عرفان» از مرحوم حضرت آیت‌الله‌ بهجت از امام (ع) نقل شده که فرموده‌اند: عامه عترت را کنار گذاشتند و خاصه قرآن را؛ یعنی هر دو هر دو را.

یکی از دوستان می‏‌گفت که در دیدار فضلا و نخبگان حوزه با رهبر انقلاب در قم، به غربت برخی علوم در حوزه اشاره شد اما از غربت قرآن و حدیث سخنی به میان نیامد. گرچه رهبر انقلاب به این موضوع و اهمیت پرداختن آن در حوزه اشاره کردند. این‌گونه برخورد نشان می‌دهد که حوزه هنوز متوجه این نیاز نشده است که واقعاً قرآن و حدیث در حوزه، آن جایگاه لازم را ندارد.
باری توجه پیدا کردن به این حقیقت بسیار مهم است که معارف اهل‌بیت(ع) ریشه در قرآن دارند و اگر بخواهیم نیازهای جامعه را با توجه به قرآن پاسخ گوییم، باید به معارف اهل‌بیت(ع) در کنار قرآن رجوع کنیم. حوزه‌های علمیه نباید از ظرفیت عظیم قرآن و روایات اهل‌بیت(ع) در پاسخگویی به نیازهای روز جامعه غفلت کنند.

60

کد خبر 122683

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 7
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • احسان GB ۰۵:۱۸ - ۱۳۸۹/۱۰/۲۳
    0 0
    و ما یعلم تاویله الا الله و الراسخون آیه قرآن مجید است. در متن به گونه ای به این ایه اشاره شده است که گویی کلام امام علی علیه السلام است
  • عبدالله IR ۰۶:۰۴ - ۱۳۸۹/۱۰/۲۳
    0 0
    بانظرآقاي محمدي ري شهري موافقم.واقعابه قرآن كريم توجه كافي نمي شود.وهابي هاي بي دين درعربستان براي ظاهرسازي هم كه شده به قران كريم اهميت مي دهند.اما ما بايدقرآن رايگان دراختيارمردم قرارگيردتازندگي مردم قرآني شود
  • نجفی IR ۱۳:۳۳ - ۱۳۸۹/۱۰/۲۴
    0 0
    نکته‌‏ای نیز در کتاب «زمزم عرفان» از مرحوم حضرت آیت‌الله‌ بهجت از امام (ع) نقل شده که فرموده‌اند: عامه عترت را کنار گذاشتند و خاصه قرآن را؛ یعنی هر دو هر دو را./ این قسمت را استاد معظم ما آیت الله سبحانی قبول ندارد. اتفاقا توجه به قران در حوزه های شیعه کم نیست هر چند باید بیشتر از این باشد.اینجا هم که(ع) نوشته شده لطفا اصلاح شود. توهم نقل این قول از امام معصوم می رود در حالیکه گویا منظور امام خمینی است. سلام الله علیه.نجفی-قم
  • محمد علی بزرگان نیا IR ۱۰:۲۹ - ۱۳۸۹/۱۰/۳۰
    0 0
    از حضرت ایت ا...عاجزانه تقاضا دارم در باره تفسیر عبارت قرانی " والراسخون فی العلم..." به اوائل خطبه " الاشباح"حضرت علی (ع)در نهج البلاغه مراجعت فرمایند ونسبت به دلایل این عبارت مجددا تحقیق وبررسی کنند .
  • محمد علی بزرگان نیا IR ۰۹:۴۰ - ۱۳۸۹/۱۱/۰۱
    0 0
    اگر اولوبت به قرآن کریم داده می شد وطبق روایت مشهور پیش از صحه گذاشتن وپذیرفتن وعمل کردن به هر حدیث یا روایت منتسب به معصوم نظارت قران بادقت وتامل وتدبر بر آن حدیث وروایت ، بدور از هرگونه تعصب وتنگ نظری فرقه ای ، اعمال می گردید مسلمانان ودر درجه اول فقها ومتکلمان آنان در طول این 1400 سال هرگز دچار این همه تفرقه وپراکندگی و دوری ودشمنی با هم نمی گردیدند ودشمنان اسلام نمی توانستند در طول تاریخ این همه سوء استفاده را از آنان بکنند !!!
  • محمد علی بزرگان نیا IR ۰۹:۴۱ - ۱۳۸۹/۱۱/۰۱
    0 0
    ادامه... خداوند توانا که به وعده حفظ قرآن از هرگونه انحراف تاکنون عمل نموده وتا قیامت نیز عمل خواهد کرد ، اخراج قرآن را از اولویت وکشاندن آن به تاویل وتفسیرهای فرقه ای متضاد با اکثر صریح قران ومخالف با یافته های منطقی عقل سلیم که دلیل بر صحت قرآن و وجود ویکتایی خداوند است از مسلمانان هرگز نخواهد بخشید مگر تا دیر نشده است در این زندگی دنیایی خود ، توبه کنند و به سرچشمه زلال قرآن باز گردند وباعقل دل وجان به فرمانهاِی این کتاب الهی بی درنگ و تردید تن در دهند وعمل نمایند .
  • رها از شرك IR ۱۵:۴۴ - ۱۳۸۹/۱۱/۰۷
    0 0
    راسخون كساني هستند كه قرآن را با عقل خود درك ميكنند نه در چهارچوب فكري ديگران، نه كساني كه با پيچيده جلوه دادن مفاهيم قرآني مانع تعقل مردم در قرآن ميگردند

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین