به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین استان کرمان، رییس سازمان صمت شمال استان کرمان توضیح می دهد: از آنجایی که همه بخش های خصوصی و دولتی می توانند اکتشافات معدنی را انجام دهند، تا به حال این امر به صورت سطحی در استان انجام شده است. نکته مهمی که در این خصوص وجود دارد پیش بینی ذخایر زیرزمینی به لحاظ زمین شناسی است ، به همین دلیل اکتشاف به صورت عمقی انجام نشده پس نمی توان به صورت مطمئن درصدی را اعلام کرد که آیا ذخایر دیگری وجود دارد یا خیر. با توجه به پژوهش های زمین شناسی مناطق، ۹۰درصد سطح استان، جهت انجام اکتشاف ثبت شده اند.
۵/۸ میلیارد تن، ذخایر معدنی شمال استان
مهدی حسینی نژاد در ادامه می گوید: تا به حال ذخایر معادنی که به ثبت رسیده اند ۸/۵میلیارد تن بوده و منطقه زون ارومیه دختر، معادن منطقه گل گهر ، ظفتک بم، سرچشمه، جلال آباد و ... از جمله مناطق معدنی استان هستند. تا به حال ۲۲هزار نفردر حوزه معادن در شمال استان، ۶۸هزار نفر در حوزه صنایع مشغول به کار شده اند و جمعا می توان گفت ۲۸۰هزار نفر در صمت شمال مشغول به کار هستند. اگرچه کرمان استانی معدنی است اما نباید به تنهایی به معادن نگاه اشتغال داشته باشیم. بلکه باید در نظر داشت که تکمیل زنجیره ارزش افزوده و ایجاد صنایع فراوری به کمک واحدهای فولادی صنعتی، نقش مهمی در تامین مستقیم اشتغال دارند که این موضوع در صمت شمال در مرحله اجرا قرار دارد. یکی دیگر از برنامه های صمت ، ایجاد خدمات، شرکت های قطعه سازی و صنایع وابسته است که در راستای آن صنعتی، معدنی احداث شده و در آینده نزدیک استان به قطب فولادی کشور تبدیل می شود.
انتظار اشتغال در اکتشافات «ظفتک» بم
با توجه به این که در چند هفته گذشته، نماینده مردم شرق کرمان خبر از بیکاری ۳۰درصدی مردم این منطقه داده بود از حسینی نژاد در خصوص پتانسیل های معدنی شرق استان پرسیدیم که چه مقدار می تواند اشتغال مردم آن منطقه را فراهم کند، وی در پاسخ گفت: در شرق استان به لحاظ ساختار مواد شناسی، ذخایر معدنی لازم وجود دارد به همین دلیل طبق پیگیری های انجام شده خصوصا در شورای معادن، اکتشافات تکمیلی معدن ظفتک بم باید با سرعت بیشتری صورت گیرد، طبیعتا اگر ذخایر به اثبات برسند، صنایع فراوری در دستور کار قرار می گیرد که باعث تحول بزرگ در شرق می شود، در واقع میزان فرآوری به میزان ذخیره معدن ظفتک بستگی دارد و با قاطعیت نمی توان مقدار آن را تخمین زد.
شناخت معدنی ۳۰ درصد از مساحت جنوب
رییس سازمان صمت جنوب استان کرمان هم در خصوص اکتشافات انجام شده می گوید: تا قبل از احداث ساختمان سازمان صمت در جنوب استان، از ظرفیت های معدنی این منطقه استفاده خاصی نمیشد، اما مهمترین فعالیت این سازمان ورود به بخش معدن بوده که علاوه بر اشتغال زایی ارزش افزوده بالایی هم دارد، از طرف دیگر با ارز اوری و ایجاد صنایع فراوری شرایط بهتری برای منطقه به وجود خواهد آمد. جنوب ۳۸هزار و ۵۰۰کیلومتر مربع، مساحت دارد که ۵۴ درصد آن در قالب پهنه برای شناخت به شرکت ها واگذار شده، تا پتانسیل های معدنی بهتر شناخته شود. باقی این مساحت هم دشت است.در حال حاضر از ۵۴درصد ۳۰درصد مساحت پتاسیل یابی و نوع ماده معدنی مشخص شده است.
ذخایر معدنی جنوب
مسلم مروجی فرد ادامه می دهد: ذخایر فلزی در جنوب کرمان، مس،آهن، تیتانیوم و منگنز هستند. تا به حال ۲۱۰ پروانه اکتشاف صادر شده است که ۱۹۰ مورد آن در مدت شروع کار سازمان صمت جنوب بوده است. علاوه بر این ۱۱۰ پروانه بهره برداری معادن صادر شده که ۹۰ مورد آن متعلق به چند سال اخیریعنی زمان شروع صمت جنوب است. تا به حال ۴۵ پروانه طرح فرآوری مواد معدنی هم صادر شده که ۴۴مورد آن مربوط به چند سال اخیر است.
نبود صنایع فرآوری دلیل محرومیت
جنوب استان کرمان از قابلیت های متنوع معدنی برخوردار است، ولی هنوز در محرومیت به سر می برد که رییس سازمان صمت این منطقه هم این موضوع را به طور کامل تایید می کند و می گوید: وقتی از پتانسیل میگوییم، محرومیت با آن خوانایی ندارد اما این اتفاق افتاده؛ وقتی بیش از چهار و نیم میلیون تن محصول کشاورزی در جنوب وجود دارد و حتی رتبه سوم در محصولات کشاورزی را دارد، اما هنوز برای این محصولات صنایع فرآوری تهیه نشده است ، مشخصا اشتغالی هم ایجاد نشود و مردم در عذاب و محرومیت مانده اند.علاوه بر این در حوزه معادن هم قابلیت های فراوانی وجود داشته که اکتشاف آن ها هنوز صورت نگرفته و در نتیجه به بهره برداری نرسیدند، اما از سال ۸۹ که سازمان صنعت،معدن و تجارت در جنوب استان به صورت مستقل شروع به کار کرد، اتفاق های بهتری هم دیده شد.
«گل گهر» گزینه مناسب تیتانیوم کهنوج
از آنجایی که طرح معدن تیتانیوم از ۲۲ سال گذشته در کهنوج هیچ ثمره ای نداشته است از مروجی در خصوص وضعیت واگذاری این طرح به بخش خصوصی پرسیدیم ،او پاسخ داد: اگرچه در چند سال اخیر ایمیدرو برای تیتانیوم کهنوج فعالیت های زیادی داشته اما تا زمانی که این طرح دست دولت باشد هیچ اتفاقی نخواهد افتاد، تا به الان بخش خصوص خودش را ثابت کرده به طوری که بزرگترین کارخانه کشور در حوزه مس کاتد در شهرک صنعتی جیرفت ظرف یک سال احداث و در حال حاضر آماده بهره برداری است. این کارخانه با ۵۰ میلیارد تومان سرمایه گذاری، ۱۵۰ نفر را مشغول به کار کرده است. پس تنها راه حل مشکلات تیتانیوم کهنوج هم واگذاری به بخش خصوصی است که شرکت های مختلفی وارد مذاکره شدهاند و گل گهر به عنوان بهترین گزینه انتخاب شده، وزارت صمت و مسوولان جنوب در حال پیگیری این موضوع هستند. در صورتی که تیتانیوم کهنوج شروع به کار کند بیش از هزار نفر بومی در آن مشغول به کار می شوند و درواقع با اجرای این طرح تعادل صنعتی در استان ایجاد می شود.
۴۶
نظر شما