چرا «اپ»های ایرانی از اپل حذف شده‌اند؟

امیر ناظمی در یادداشتی برای خبرگزاری خبرآنلاین، درباره چالش بزرگی نوشته است که از عصر چهارشنبه با محدودیت برای فعالیت اپلیکیشن‌های ایرانی در گوشی‌های اپل ایجاد شده است.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین؛ از عصر چهارشنبه هشتم اسفندماه ۹۷ ، اپلیکیشن‌های پرکاربرد ایرانی در گوشی‌های اپل از دسترس خارج شدند. با این اتفاق بحث‌های زیادی درباره این مسدودسازی در شبکه‌های اجتماعی به راه افتاده است. دلیل اصلی این اختلال چه بوده است؟ امیر ناظمی معاون وزیر ارتباطات در یادداشتی به علت این اتفاق پرداخته است.

مسدودشدن اپ‌های ایرانی و توسعه!

داستان یک مسدودسازی
مسدودسازی اپلیکیشن‌های ایرانی در محصولات اپل تبدیل به سرفصل خبری ایرانیان شده است. این مسدودسازی از ۳ گام ایجاد شده است:

تحریم‌ها: شرکت اپل هم‌زمان با تحریم‌های آمریکا تحریم‌هایی را علیه شرکت‌های ایرانی آغاز کرد. تحریم‌هایی که در عمل اپلیکیشن‌های ایرانی را هدف قرار داد.

به زبان ساده یک کاربر برای نصب اپ‌ها بر روی گوشی هوشمند اپل خود ۳ روش عملی دارد: اول آن‌که به بازار بزرگ برای خرید اپ‌ها مراجعه کند؛ نام این بازار App Store است. اما عرضه‌ی اپلیکیشن در این بازار برای ایرانیان مسدود شد. راه دوم آن است که اپ در یک سایت عرضه شود (مانند اپ بانک‌ها در سایتشان). در این روش عرضه‌کننده اپ از یک امکان شرکت اپل که برای کدنویسان ایجاد شده است، استفاده می‌کند. راه سوم نیز تشکیل یک بازارچه محلی است. مثلا سیب‌اپ یا سیبچه نمونه‌هایی از این بازارچه‌های محلی بودند که ایرانیان برای خود تشکیل داده بودند.

به این ترتیب تحریم‌ها امکان عرضه در بازار بزرگ را از ایرانیان گرفته بود و آنان در عمل مجبور به انتخاب روش ۲ یا ۳ شده بودند.

تغییر سیاست اپل: واقعیت آن بود که در زمان عرضه اپ در  بازار AppStore این بازار بررسی‌هایی بر روی اپ‌ها انجام می‌داد، مثلا از لحاظ حریم خصوصی ارزیابی می‌شد؛ اما اپ‌های عرضه‌شده در سایت‌ها یا بازارچه‌ها می‌توانست حریم شخصی یا حقوق مالکیت فکری را نقض کند. به همین دلیل چند ماه پیش شرکت اپل تصمیم گرفت تا عرضه‌های خارج از AppStore را با محدودیت‌هایی روبه‌رو سازد.

نتیجه این سیاست‌ها که البته جهانی بود، می‌توانست منجر به آن شود که اپ‌هایی ایرانی که به دلیل تحریم از ورود به AppStore منع شده بودند، عرضه‌شان حتی در سایت‌ها و بازارچه‌های محلی نیز با مشکل روبه‌رو شود.

گرا دادن: با آن‌که شرکت اپل تغییر سیاست خود را اعلام و اعمال کرده بود، همچنان اپ‌ها ایرانی مشغول کار بودند. یک خبرنگار متعلق به شبکه‌ای ماهواره‌ای که طرفدار تحریم علیه ایران است، یادداشتی خطاب به شرکت اپل تهیه می‌کند و در آن فهرستی از اپ‌های ایرانی که علیرغم سیاست اپل مشغول فعالیت هستند را معرفی می‌کند و این پرسش را طرح می‌کند که چرا اپل آن‌ها را مسدود نکرده است!

چند روز بعد، شرکت اپل اقدام به مسدودسازی اپ‌های آن فهرست می‌کند؛ و اپ‌های خارج از فهرست همچنان به فعالیت ادامه می‌دهند! حالا تحریم‌ها زندگی ایرانیان را هدف قرار می‌دهند.

حقیقت قربانی‌شده
نتیجه‌ ۳ رویداد بالا آن شد که اپ‌های ایرانی پنج‌شنبه از دسترس کاربران خارج شوند.

اما چند نکته قابل توجه:
۱. پیچیدگی: واقعیت آن است که مسائل دنیای امروز پیچیده هستند. پیچیدگی از آن‌جایی ناشی می‌شود که نه می‌توان برای مسدودسازی یک دلیل ساده معرفی کرد و نه راه‌حلی ساده.

۲. پاسخ‌های متفاوت: نخستین خبرنگار ظهر ۵شنبه با من تماس گرفت: «چرا اپلیکیشن‌ها مسدود شده‌اند؟» و پاسخ من توضیح بخش دوم از داستان بالا، یعنی تغییر سیاست اپل بود. اما اگر پرسش این‌گونه تغییر یابد که «چرا این اپلیکیشن‌ها حذف شده‌اند و باقی نه؟» پاسخ بخش سوم از داستان است و اینکه اینچنین یک ایرانی زندگی هم‌وطنان خود را تحت فشار قرار می‌دهد (که توییت زدم). اگر پرسش آن باشد که «آیا تحریم‌ها موثر بوده است؟» نه مستقیم؛ اما اگر تحریم هم نبود ایرانیان با عرضه اپ‌ها خود در AppStore با چنین مشکلی روبه‌رو نمی‌شدند!

چگونه تغییر پرسش می‌تواند بخشی از داستان مسدودسازی را پررنگ‌تر کند و بازیگران مختلف سیاسی روایت‌های مختلفی از آن را بیشتر ترجیح می‌دهند.

۳. مقصریابی: در این میانه بیش از هر چیز عادت ناسزا و مقصریابی در شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌های ایرانی پررنگ است. هر گروهی با توجه به علایق سیاسی‌اش دوست داشت انگشت خود را بر بخشی از داستان بگذارد و ناسزاها را به سمتی سوق دهد.

۴. روایت عجیب: اما در این میان صداوسیما شاید غیرملی‌ترین روایت را داشت: تاکید بر ناکارآمدی دولت! صداوسیمایی که شاید انتظار می‌رود داستان را روایت کند، بر خلاف انتظار بر هیچ‌کدام از ۳بخش داستان تاکید نکرد! صداوسیما یک روایت داشت: دولت ناکارآمد است!

قربانی‌گاه حقیقت
مسائل پیچیده بهترین قربانی‌کنندگان حقیقت هستند. پیچیدگی این فرصت را به بازیگران می‌دهد تا تنها بر بخشی از حقیقت تمرکز یابند و مطلوب‌های خود را در قالب روایتی دلخواه به دیگران بفروشند.

توسعه اما نیازمند درک پیچیدگی و اقدامات پیچیده است؛ به همین دلیل شاید ضرورت دارد تا توسعه‌ ادراک عمومی به عنوان یک مسوولیت اجتماعی برای تمامی ایرانیانی که دغدغه‌ توسعه دارند، پررنگ‌تر شود.

۴۱۴۱

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1236680

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 2 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 20
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ابو جان GB ۱۱:۲۴ - ۱۳۹۷/۱۲/۱۰
    0 9
    عدم رجیستری گوشی های اپل از هفته آینده میتواند جواب حرکت ایل باشد
  • IR ۱۲:۲۲ - ۱۳۹۷/۱۲/۱۰
    10 0
    امریکا هیچ غلطی نمی تواند بکند. نه ؟
    • IR ۰۸:۴۴ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۰
      0 1
      بله مشکل داری
  • ناصر علیزاده IR ۱۳:۱۰ - ۱۳۹۷/۱۲/۱۰
    3 3
    لکن تحریم ها بی اثر است. آنقدر تحریم صادر کنید تا قطع نامه دانتان پاره شود زیرا ما خیلی وقت پیش تحریم دانمان پاره شده است
  • ES ۱۳:۲۳ - ۱۳۹۷/۱۲/۱۰
    12 1
    كاش جناب معاون وزير يك ذره صداقت رو هم چاشنى حرفاش ميكرد و به جاى تصوير دشمن سازى از اپل يا خائن نشان دادن كارمند يك شبكه ماهواره اى !!! شهامت بيان واقعيات رو هم ميداشت. واقعيت اينه كه بزرگترين شركت دنيا براى احترام حتى به يك مشترى خود رو ملزم به معذرت خواهى يا ارائه توضيحات ميكنه به راحتى و بدون دليل ميليونها كاربرش رو (هر جاى دنيا) يك شبه از دست نميده، بلكه اين كشور ماست كه با سياستهاش ايران رو يه جزيره كرده كه با هيچ كدام از پروتكلهاى امنيتى داده و مالى دنيا ارتباط ندارد و شركت اپل هم براى حفظ پروتكلهاى امنيتى كه به چند ميليارد كاربرش ميده مجبور شده اين كار رو بكنه. داستان الان ايران مثل نفرى ميمونه كه از يك سياره ديگه اومده و ميخواد تواينجا رانندگى كنه بدون داشتن گواهينامه و اطلاع از قوانين رانندگى. پس بيخود داستان رو حماسى نكنيد و يك عده هم از اين نمد كلاه نبافند.
  • علی US ۱۶:۱۳ - ۱۳۹۷/۱۲/۱۰
    4 4
    هر جای دیگه ی دنیا بود خرید این محصولات از طرف دولت و مردم تحریم می شد.
  • سید محمد رضا حسینی بوشهری IR ۱۶:۱۹ - ۱۳۹۷/۱۲/۱۰
    4 1
    حقیقت دردناکی است ولی اگر برنامه نویس و طراح برنامه ای سرش به تنش بیارزد و فقط ادا نباشد در ایران نمی ماند.
  • IR ۰۸:۳۹ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۰
    0 0
    کل اگر طبیب بودی سر خود دوا بکردی
  • IR ۰۸:۴۱ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۰
    0 1
    به درد نخور بود
  • IR ۰۸:۴۱ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۰
    1 0
    ملت با هم نیستن خدایی وگرنه حالشو می گرفتیم
  • IR ۰۸:۴۴ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۰
    1 0
    مرگ بر اپل خخخ همه چی درست شد
  • IR ۰۸:۴۵ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۰
    0 1
    تحلیل آبکی بود
  • IR ۰۸:۴۹ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۰
    0 1
    چقدر بی محتوا و یخمکی بود
  • IR ۰۸:۵۰ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۰
    1 0
    مطلب اموزنده ای بود
  • IR ۰۸:۵۱ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۰
    0 0
    بهتره شعار ندید
  • IR ۱۰:۵۰ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۰
    0 1
    مطلب چرتی بود/ فحش می دهید به همه بعد شکایت هم می کنید مگه می شه مگه داریم
  • IR ۱۱:۱۱ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۰
    1 0
    نمی شه همش بگیم مرگ بر امریکا بعد شریعتمداری کامپیوتر اپل استفاده کنه / یه چیزهایی با هم جور نیست / ملت ریاکار
  • IR ۱۱:۱۱ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۰
    1 0
    ما مردم متناقضی داریم که هر ثانیه رنگ عوض می کنن
  • IR ۱۱:۱۲ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۰
    1 0
    مردم دروغگو حقشونه
  • IR ۱۱:۱۲ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۰
    1 0
    مملکت گل و بلبل همینه مدیرهای رده میانی متفاوت هستن از مدیران اصلی تصمیم گیر