کول‌بر نوجوانی که جانش را در گردنه صعب‌العبور جا گذاشت

در هفته گذشته ۲ کودک کول‌بر ۱۵ و ۱۷ ساله جان خود را از دست دادند، چرخه مرگی که نه تنها هیچ نظارتی بر آن نیست که مسئولان به‌جای حل‌کردن، آن را پیچیده‌تر هم کرده‌اند.

فاطیما فردوس: کولبری این‌بار جان دو نوجوان را گرفته است؛ جانِ افشار ۱۵ ساله و متین ۱۷ ساله. افشار که در صعب‌العبورترین مسیر ارتباطی در استان‌های کردستان و کرمانشاه به‌نام گردنه تته، کودکی‌اش را به گور برده است. گزارش‌ها هم نشان می‌دهد که افشار سیاری‌نیا به‌دلیل شدت صدمات و خفگی در برف جانش را از دست داده و جسدش به بیمارستان مریوان منتقل شده. دردناک‌تر اما این است که افشار دومین نوجوانی است که در هفته گذشته با کولبری جان داده است. پیش از افشار هم آن‌طور که محلی‌ها می‌گویند، متین بدخشان ۱۷ ساله در منطقه ننور بانه جانش را از دست داده و جسدش توسط گروهی از کولبران  پیدا شده است.  در واقع دو کولبر در یک هفته کشته شده‌اند! پیش‌تر نیز حدود یک‌سال پیش وحید دولت‌خواه نوجوان ۱۷ ساله جانش را از دست داده بود. در همین میان هادی شریعتی، حقوقدان و عضو هیئت‌مدیره انجمن حمایت از حقوق کودکان به آسیب‌های کولبری کودکان و بی‌توجهی مسئولین به این حوزه پرداخته است.

در ادامه گفت‌وگوی او را با «خبرآنلاین» می‌خوانید:

با توجه به اینکه کولبری یکی از سخت‌ترین اشکال کار به‌خصوص برای نوجوانان است، چه روندی آنها را وارد این چرخه مرگ می‌کند؟

کولبری در ردیف سخت‌ترین و بدترین اشکال کار کودک قرار می‌گیرد؛ شغلی که ریشه در فقری عمیق، نابرابری و توزیع ناعادلانه  ثروت و امکانات در کشور دارد. مشاهدات میدانی ما نشان می‌دهد بخشی از کولبران، کارگران فصلی مرزنشین هستند که در ماه‌های سرد سال به دلیل بیکاری و جهت تامین معاش به فعالیت پر مخاطره کولبری روی می‌آورند. در این مناطق نیروهای کار نوجوان نیز همراه با بزرگسالان وارد این چرخه پر آسیب می‌شوند. باعث تاسف است که بگویم ما با دختران نوجوانی مواجه شده‌ایم که مجبور بودند در نقش یک پسر ظاهر شوند تا به صف طولانی کولبران بپیوندند.  

* تصویر مربوط به افشار سیاری‌نیا است.

کولبری برای گروهی تنها منبع درآمد است (که از سر ناچاری کولبری می‌کنند)؛ یعنی هیچ‌کس کولبری را «انتخاب» نمی‌کند و از طرفی دیگر کسی که کولبری می‌کند می‌داند که هرلحظه ممکن است حادثه‌ای برای او رخ درد. آیا مسئولان عملکردی در این زمینه داشته‌اند؟

یکی از مشکلات اساسی در موضوع کولبری به‌خصوص کولبران نوجوان چشم بستن و سکوت مسئولان محلی بر این فاجعه  است. البته گاهی نیز اظهارنظرهایی صورت می‌گیرد که ماجرا را پیچیده‌تر می‌کند. به طور مثال اظهار نظر معاون وزارت کشور که اعتقاد داشتند واژه کولبر نادرست است و قاچاقچی را جایگزین آن کرده بودند. استفاده از این واژه‌ها و برچسب‌های مجرمانه حل مسئله را دشوارتر می‌کند.

قانون در این مورد چه می‌گوید؟

از منظر حقوقی کولبری کودکان و اصولا موضوع کولبری با اصل سوم قانون اساسی (بندهای ۹ و ۱۲)  که در خصوص برابری و رفاه اجتماعی است در تَضاد است. همچین ماده ۳۲ کنوانسیون حقوق کودک دولت را مکلف کرده تا در برابر بهره‌کشی اقتصادی و کارهای زیان‌آور، کودکان را حمایت کند. به واژه پررنگ حمایت دقت کنید؛ حمایت با برخورد قهری کاملا متفاوت است.

در واقع این کودکان با انواع آسیب‌ها مواجه هستند.

بله؛ از سویی دیگر نوجوانان کولبر دائما در معرَض آسیب‌های جدی و اتفاقات ناگوار هستند. از اصلی‌ترین خطراتی که پیوسته آنها را تهدید می‌کند، پرتاب از بلندی در حین حمل بار، برخورد نیروهای مرزبانی، عارضه‌های  استخوانی و آسیب ستون فقرات  است. مواردی که در  بند ت ماده ۳ مقاوله‌نامه محو فوری بدترین اشکال کار کودک و آیین‌نامه اجرایی آن  از مصادیق بارز کارهای زیان‌آور به حال کودکان است که بر اساس این مقاوله‌نامه دولت‌های امضاکننده مکلف به مداخله فوری برای جدایی کودک کارگر از اینگونه  شرایط مخاطره‌آمیز هستند.


* تصویر مربوط به متین بدخشان است

 از طرفی هم تا وقتی اشتغال‌زایی کارآمد ایجاد نشود، نمی‌توان جلوی کولبری را گرفت؛ پیشنهاد شما برای حل این معضل چیست؟

کولبری یک اضطرار و شکلی از اجبار است، اجباری که زخمش بر شانه‌های نحیف کودکان هم می‌نشیند. حل این آسیب رو به رشد  نیاز به پذیرش واقعیت، تمرکز ویژه و اشتغال‌زایی در مناطق محروم، مرزی و کم برخوردار دارد. متاسفانه در جامعه و حتی در میان فعالین اجتماعی نیز اطلاعات کمی در مورد  شرایط سخت کولبران وجود دارد. به نظر می‌رسد در این شرایط رسانه‌ها ابزار مناسبی برای انعکاس وضعیت ناگوار این گروه در جامعه هستند.

۴۲۲۳۸

کد خبر 1241400

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
9 + 6 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 26
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • US ۱۳:۵۰ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۵
    1 0
    مسئولین کلاه خود رو بالاتر بگذارن؟؟!
  • IR ۱۳:۵۹ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۵
    0 0
    یتیم خانه ایران!
  • تقی IR ۱۳:۵۹ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۵
    1 1
    کولبر اگر دربرف گیر نمی کرد توسط ماموران حکومتی با تیر زده میشد
  • علی IR ۱۴:۰۶ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۵
    1 1
    شرم‌باد‌بر‌انها‌که‌هزاران‌ملیارد‌را‌اختلاس‌کردند‌‌‌وقضاتی‌که‌خلاف‌انها را‌نادیده‌می‌گیرندوکودکان‌این‌‌مرزو‌بوم‌برای‌لقمه‌ای‌نان‌باید‌در‌ کوهستان‌های‌صعب‌العبور‌کردستان‌بدلیل‌کولبری‌جان‌خود‌را‌ از‌دست‌بدهند
  • IQ ۱۴:۱۰ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۵
    1 1
    چە عجب بعد از ١٠٠ ها اتفاق از این دستە بالاخرە یک رسانەح بە این موضوع پرداخت! واقعیت اینە کە بنام مسولان هم بە جای پرداختن ریشە ای بە موضوع فقط صورت مسالە رو پاک میکنند از جملە همین اظهار فضل آقایان و چسباندن برچسب قاچاقچی بە آنان.
  • IR ۱۴:۴۹ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۵
    1 0
    اقا زاده ها سالم باشند ،بقیه به هنم
  • IR ۱۴:۵۲ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۵
    0 0
    دلخوش به این مقدار نباشید
  • IR ۱۵:۱۱ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۵
    1 1
    اگر این کالاها قاچاق نیستند چرا به راحتی مانند همه دنیا با وانت یا تریلر از جاده حمل نمی شوند در مناطقی که بهترین خاک و بارندگی را دارند چرا کشاورزی و دامداری نمی کنند
  • IR ۱۶:۱۱ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۵
    1 1
    اگر از غصه بمیریم ..... بخورید و ببرید و این بچه ها جانشون را کف دستشون بگیرند.
  • IR ۱۶:۳۶ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۵
    1 0
    خیلی دردناکه
  • IR ۱۷:۱۴ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۵
    1 0
    مردم نابود شدن زیر بار گرانی چکار کنن مجبورن وقتی گرسنه باشی تن به هر کاری میدی از مردن هم نمیترسی چون مردن راحت شدن از یک زندگی نکبت باره
  • IR ۱۷:۱۸ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۵
    1 1
    شهید واقعی تویی
  • IR ۱۷:۲۶ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۵
    1 1
    مگه قرار نبود برای کولبرها مسیرهای خاصی در نظر گرفته بشه و کسی هم اگه در حد مجاز کار می‌کردن براشون مزاحمت ایجاد نکنه!؟ پس چی شد؟ آقایون فقط وعده های قشنگ دادن و تموم. عزیزان مسئول، صنعت و اشتغالی که در مناطق مرزی ایجاد نکردید، حتی مینها رو درست پاکسازی نکردید، خیلی از این مناطق به علت کوهستانی بودن کشاورزی هم که ندارن. الان تکلیف چند میلیون مرز نشین چی میشه!؟ همه باید مهاجرت کنن بیان استان‌های مرکزی؟ اصلا مهاجرت هم کنن ارزش ملک و دارایی شون آنقدری نیست که توی شهرهای بزرگ سرپناه بگیرن برای خودشون. الان از چه راهی باید معیشتشون تامین بشه.
  • IR ۱۷:۲۸ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۵
    1 0
    انشالا که خون این طفل های معصوم و آه والدینشان دامن افراد مسبب این وضعیت را خواهد گرفت
  • شهلا IR ۱۸:۰۷ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۵
    1 1
    خدا رحمت کند این عزیزانی را که ملت و دولت ایران هم به نوعی در مرگشان مقصر است.
  • DE ۱۸:۲۱ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۵
    1 0
    عوض اش سر مسئولین و اقازاده ها سلامت. به درک که بچه های مردم می میرن. مردم که دل ندارن. مردم که مثل مسئولین بچه هاشون دوست ندارن.
  • IR ۱۸:۵۳ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۵
    1 1
    کولبری که درست اش همان قاچاق هست درآمد بالایی داره
  • IR ۲۰:۳۸ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۵
    1 0
    مسئولین ما وتصمیم گیران سیاسی درپیشگاه خداوند باید جوابگوی این مرگها ،بی داروییها،خشکسالیها که با ندانم کاری به این مملکت تحمیل شده واوضاع اسفبار اقتصادی که با شکم سیربرای این مردم تصمیم میگیرند باشند.
  • DE ۰۰:۴۶ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۶
    1 0
    خوشا به غیرت آقایان در گرمای خانه های میلیاردی و مصادره ای و مفت!
  • IR ۰۸:۵۲ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۶
    1 0
    واقعا چه گناهی داشتند که این قدر زود جونشون رو از دست بدن؟ چه کسی دقیقا پاسخگو و مسئوله؟؟
  • کدخدا US ۱۰:۰۱ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۶
    1 0
    خدایا فرزندان سرزمینم در آغوش تو آرام باشند چون در دنیایی که برایشان ساختند آرامشی ندیوند.
  • جواد IR ۱۰:۰۵ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۶
    1 0
    سهم مردم از این مملکت حمالیه. معنی عدالت و اسلام رو هم فهمیدیم
  • بی نام IR ۱۰:۱۶ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۶
    1 0
    مسولین مربوطه شرم کنید.
  • جعفری IR ۱۱:۵۰ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۶
    1 0
    سلام اقای وزیر محترم امورخارجه این خبر خوندید یا از ان اطلاع پیدا کردید دمتون گرم که بیاد شهدای بمباران شیمیایی حلبچه بودیداین دوتا بچه روهم بیاد داشته باشید این بچه هام برای اون خطه هستند باقی بچه ها را دریابید...اینا نمونه ای از وضع جامعه وضع معشیت وضع اقتصاد خانواده ها داغونه تورو خدا اگه کاری از دستتون برمیاد انجام بدید و اگه نه برید به همین راحتی کاری به روی صحنه وپشت صحنه نداریم تورو به تمام مقدسات مردمی که به شما رای دادن و مایوس نکنید دیگه عزت نفس وشخصیتی برامون نمونده..روز به روزپسرفت داریم توزندگیامون...
  • IR ۱۲:۴۲ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۶
    0 0
    چه غم انگیز
  • IR ۱۴:۲۳ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۶
    1 1
    این سهم عدالت و رفاه اجتماعی و اقتصادی مناطق محروم کشور بعد از 40 سال است احسنت به مسئولین کشور