سیل ایران، چه کسی مقصر است، مسئولین، مردم یا هوا؟

سیل در ایران پیامدهای مرگباری به همراه داشته و همه به دنبال مقصر آن می‌گردند.

نیو صدر: سیل ابتدا گلستان را با خود برد، بعد نوبت شیراز رسید، حالا به کرمانشاه، خراسان و خوزستان رسیده و شاید پایتخت مقصد بعدی آن باشد؛ بارش شدید باران یکی از دلایل اصلی این موضوع است، اما کارشناسان معتقدند «باران» تنها بخش کوچکی از مسئولیت بحران به وجود آمده را برعهده دارد.

سیل، یک حادثه طبیعی است که گاهی خسارت‌های زیادی به وجود می‌آورد اما برخی از اقدامات انسان‌ها مثل از بین بردن مراتع، شهرسازی اشتباه و ... می‌تواند این خسارت‌ها را چند برابر کند.

ایران هم در چند روز گذشته با این بحران به شکل مرگباری روبرو شده، برای اینکه مشخص شود چقدر خودمان در بحران به وجود آمده مقصر هستیم و چقدر هوا، بهلول علیجانی استاد اقلیم‌شناسی دانشگاه خوارزمی گفتگویی با خبرآنلاین داشت، او بر این باور است که سال‌ها قبل هم ایران چنین باران‌هایی را تجربه کرده، اما نه با چنین خسارتی. ذر ادامه، این گفت‌وگو را بخوانید:

آقای دکتر بحث را با همان سوال همیشگی شروع کنیم؛ چقدر از این بارندگی‌هایی که ما با آن روبرو شدیم طبیعی است؟ یعنی چنین حادثه‌ای قابل انتظار است؟
ببینید نمی‌توانیم بگوییم این میزان از بارندگی غیرطبیعی است و مربوط به مسئله‌ای مثل تغییراقلیم است. این ویژگی کشور ما است؛ امسال باران‌ها عقب افتاده و چون هوا مقداری گرم شده رطوبت آن افزایش پیدا کرده، از سویی این هوا از مدیترانه و خلیج‌فارس هم رطوبت زیادی گرفته و این منجر بارش شدید باران شده.

قبلا هم از نظر تاریخی چنین شرایطی را تجربه کردیم؟
الان هم همه می‌گویند باران گلستان در ۳۰ و یا حتی ۵۰ سال گذشته بی‌سابقه بوده، قطعا به دلیل رطوبت به وجود آمده کشور ما با بارندگی شدیدی روبرو شده و این موضوع قابل انکار نیست.

اما آیا این میزان بارندگی ۵۰ سال پیش هم چنین خسارتی را به همراه داشت؟
چنین بارانی قطعا خسارت به همراه دارد و این موضوع طبیعی است، اما اینکه این خسارت به این میزان باشد موضوع طبیعی نیست، ما مقصر تشدید خسارت‌های این سیل هستیم. سال ۷۸ یا ۷۹ باران-سیل نکا اتفاق افتاد که خسارت زیادی به همراه داشت، چند سال پیش در نوروز در تبریز این اتفاق افتاد، اینها دیگر به شرایط اقلیمی ربط ندارند و علت آن ناآگاهی و عدم اطلاع چه در سطح مدیران، چه در سطح رسانه‌ها و چه در سطح مردم است.

مدیران مقصرند که این آگاهی‌ها را ندارند، رسانه‌ها مقصرند که این اطلاعات را به مردم منتقل نمی‌کنند و از سویی در کشور ما هنوز یقین و اطمینان به این اخبار به وجود نیامده؛ یعنی اگر اخبار اعلام کند که فردا قرار است سیل بیاید مردم به آن اعتماد نمی‌کنند.

چه می‌شود که بعد از ۵۰ سال، شرایط این گونه بدتر می‌شود؟
وقتی جایی سیل بیاید باز هم قطعا این اتفاق تکرار می‌شود، حالا ممکن است این اتفاق بعد از ۵۰سال دوباره رخ بدهد.

برای مثال من داشتم نقشه منطقه شیراز را نگاه می‌کردم واقعا وضعیت به شکلی نبود که سیلی به چنین شرایطی رخ بدهد. ۵۰ سال یا ۱۰۰ سال پیش هم قطعا این باران در ایران اتفاق افتاده، ولی چون در آن زمان پوشش گیاهی وجود داشته، خاک نفوذپذیر بوده، جلوی روان آب گرفته می‌شد و سیلی رخ نمی‌داد.

و وقتی همان طور که شما می‌گویید چنین اتفاقاتی در این بازده زمانی بلندمدت در کشور ما رخ می‌دهد، چه برنامه‌ریزی می‌توانیم انجام دهیم؟
بارها گفتم در کشورمان بارش معمولی نداریم و همیشه باران‌های رگباری و شدید را تجربه می‌کنیم. در کشور ما یا باران نمی‌بارد و خشکسالی رخ می‌دهد و یا باران رگباری رخ می‌دهد. مدیران باید نسبت به این موضوع آگاه باشند و آمادگی لازم را برای مقابله با آن داشته باشند.

ما مدیریت بحران انجام می‌دهیم اما زمان معمولی را به درستی مدیریت نمی‌کنیم. ما باید از قبل آماده باشیم، زیرساخت‌ها را درست کنیم، اقدامات دیگر را انجام دهیم و ... تا در چنین شرایطی با خسارتی به این شدت مواجه نشویم.

مثلا گفته شده ریل راه‌آهن را از بین بردند تا آب خالی شود، این نشان می‌دهد که هیچ آگاهی در راس کار وجود نداشته که قبلا و پیش از وقوع بحران اصلا اجازه ندهد چنین چیزی ساخته شود. در واقع هنگامی که خط آهنی ساخته می‌شود معمولا دوره برگشت هزار ساله میزان بارندگی در آن باید رعایت شود. برای مثال، خط مترو تهران کرج با دوره ۴۰۰ یا ۵۰۰ ساله ساخته شده و اگر یک باران شدید ۵۰۰ ساله هم رخ بدهد این خط آهن می‌تواند آن را تحمل کند.

حرف من این است که چرا در بیشتر کارهای عمرانی ما این دوره برگشت باران‌های ۵۰، ۱۰۰ و ... اصلا در نظر گرفته نمی‌شود.

۴۲۲۳۷

کد خبر 1244375

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 20
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۸:۴۴ - ۱۳۹۸/۰۱/۰۷
    4 0
    مقصر مسئولان هستند که بودجه لازم برای مواقع بحرانی را دادند به مراکز بی خاصیت تا با دعا جلو سیل را بگیرند وبعد کسی را گذاشتند مسئول ستاد بحران که میگه در فلان سیل اگر مردم بدبخت شدند عیبی نداره من رفتم دیدم انقدر هوا خوب بود تازه سال بعد محصول بیشتری دارند ضرر جبران میشه
    • IR ۱۸:۳۱ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۲
      0 0
      مسئولان
    • IR ۱۸:۳۲ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۲
      0 0
      ما مردم هم مقصریم
    • IR ۱۸:۳۴ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۲
      0 0
      ما مدرم هم بی تقصیر نیستیم
    • IR ۱۸:۳۴ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۲
      0 0
      به ما چه
    • IR ۱۸:۳۵ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۲
      0 0
      چی بگم والا
    • IR ۱۸:۳۶ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۲
      0 0
      همه ما تقصیر داریم
    • IR ۱۸:۳۶ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۲
      0 0
      بارش ها پیش بینی شده بود
  • IR ۰۹:۰۴ - ۱۳۹۸/۰۱/۰۷
    2 0
    اساس مدیریت یعنی پیش بینی آینده و تعریف اهداف و برنامه ریزی و تدوین اقدامات برای رسیدن به آینده و اهداف مطلوب بوسیله ترکیب مناسب منابع مالی و انسانی و هدایت نیروها . با این تعریف معلوم هست چه کسی مقصر است
  • IR ۰۹:۱۶ - ۱۳۹۸/۰۱/۰۷
    0 0
    امریکا
  • IR ۰۹:۱۷ - ۱۳۹۸/۰۱/۰۷
    6 0
    مقصر مسئولانی هستند که بستر رودخانه ها را اسفالت کردند وفروختند وبا گرفتن پول و رشوه اجازه ساخت وساز در حریم رودخانه ها را دادند وقتی به حریم کسی تجاوز کنی باید انتظار واکنش در مقابل متجاوز را داشت
  • احمد IR ۰۹:۳۱ - ۱۳۹۸/۰۱/۰۷
    0 1
    ربا خوارها که میتوانند بانکی ها ومردم باشند.گرانفروشها ومحتکرین که می توانند دولتی یا مردم باشند.تهمت زنندگان مثل برخی نمایندگان ،برخی روحانیون وسیاسیون که به راحتی همدیگر را دزد وخاین به کشور می دانند.زن وشوهر ها با هم قهر ،بچه ها با پدر مادرها بد برخورد و.....اخوی بلای الهی است وقهر طبیعت اب و هوا هم از مشکلات اخلاقی ماها به تنگ آمده است دنبال مسئول می گردید؟..
  • IR ۱۰:۰۱ - ۱۳۹۸/۰۱/۰۷
    0 0
    مردم خخخخخههه
  • BH ۱۱:۰۲ - ۱۳۹۸/۰۱/۰۷
    1 0
    اول هواشناسی که زود تر خبر نداد دوم دولت و آموزشگاه ها و مدرسه ها و موسسات فرهنگی که فرهنگ سازی نکردند که این اتفاق افتاد چه باید کرد . ما اتفاق رو چرا باید امتحان کنیم تجربه کنیم بعد بگیم خوب سیل اومد سلفی نگیر .. شبکه خبر بره با پیر و جون حرف بزنه لب مسیر سیل که چیه چرا وایسادی ... برو دور شووو... هاع ؟ چرااا ایران قبل از عید آماده این چیز ها نمیشه .. چرا الان که سیل اومده برده ... ادم رو ماشین رو خونه و زندگی رو تازه حلال احمر یادش افتاده بیاد زی بارون سر چهار راه وایسه یه سری کاغذ بده ... که مردم بفهمند چی به چیه ... تازه اونم به همه نمیتونه ... چون منی که دارم اینو میگم فقط دیدم یکی که لباس هلال احمر تنشه یه سری کاغذ پخش میکنه چراغ سبز شد نشد بگیریم .. مطلع شمیر چرا فقط یه نقطه .. ؟ قدر شناس اون مرد هستم که سر چها راه زیر بارون ایستاده ها.. ولی یک نقطه جوتب گو نیست کل شهر نیازه چرا بیلبود های شهری تغیر نکنند ؟ عیدو عیدیش نشه نرو لب رود خونه چادر بزن ؟تو عمق فاجعه داریم فرو میریم باز هم اطلاع نمیدین ؟ جای تاسف داره .. تو همین سرای محله ها .. یا اداره پست
  • محمد IR ۱۱:۴۲ - ۱۳۹۸/۰۱/۰۷
    0 0
    به نظر من اول مردم مقصرن بعد هوا مقصره.مسئولین اصلن هیچ‌ تقصیری تو هیچ زمینه ای ندارن بنده خداها خدا خیرشون بده که تمام زندگیشونو گذاشتن برای خدمت به ما مردم کیه که قدر بدونه یه سفر خارجم که میرن کوفتشون می کنیم نمیدونم چرا ما مردم قدرشناس نیستیم اخه
  • احمد IR ۱۲:۰۹ - ۱۳۹۸/۰۱/۰۷
    0 0
    وای بر شما
  • عباس IR ۱۳:۱۲ - ۱۳۹۸/۰۱/۰۷
    0 0
    همه مقصر هستند از مسولین که به خاطر در آمدزایی همه کار می کنند تراکم زیاد می فروشند مسیر مناسب برای انتقال آب انتخاب نمی کنند و مردم که فقط علاقمند حضور در طبیعت هستند ولی برای حفظ آن کاری نمی کنند اقدام به قطع درختان نمی کنند همچنین زمین های که برای کشاورزی و جنگل می باشد را ویلا سازی می کنند و ساخت خانه در نزدیکی رودخانه ها و .....
  • IR ۱۸:۳۲ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۲
    0 0
    مسئولان فقط
  • IR ۱۸:۳۵ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۲
    0 0
    ای بابا
  • IR ۱۸:۳۶ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۲
    0 0
    تغیر اقلیم مقصره

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین