زهره نوروزپور: یک هفته از تصمیم جنجالی ترامپ درباره به رسمیت شناختن اشغالگری صهیونیست ها در بلندی جولان می گذرد، طی هفته اخیر کاخ سفید مورد آماج حملات بین المللی قرار گرفت از متحدان عرب آنها گرفته تا متحدان اروپایی و برخی کشورهای آمریکای لاتین مانند برزیل که درباره آمریکا و اسرائیل تغییر موضع دادند، تا جایی که برزیل که قرار بود سفارت کشورش را به قدس منتقل کند از تصمیم خود صرف نظر کرد.
همچنین روز یازدهم فروردین ماه سال جاری اتحادیه عرب در نشست فوری به منظور بررسی اقدام ترامپ درباره جولان تشکیل جلسه داد که در این جلسه خانم موگرینی دبیر سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز حضور داشت. در این نشست سران عرب با نماینده ای از اروپا،رسما به تصمیم ترامپ واکنش منفی نشان دادند و به صراحت اعلام کردند که این اشغالگری را هیچگاه نخواهند پذیرفت. در این باره محسن پاکآیین کارشناس ارشد مسائل بین الملل به خبرگزاری خبرآنلاین گفت: «موضع اخیر اتحادیه عرب و اتحادیه اروپا و اظهارات وزیر امورخارجه عربستان در مخالفت با تصمیم ترامپ در مورد بلندی های جولان نشان می دهد که دولت آمریکا در به رسمیت شناختن اشغال جولان سوریه توسط رژیم صهیونیستی، حتی حمایت متحدان سابق کاخ سفید را هم ندارد.سران کشورهای عربی عضو اتحادیه عرب 11 فروردین 1398 در بیانیه پایانی نشست تونس با رد تصمیم آمریکا برای به رسمیت شناحتن حاکمیت رژیم صهیونیستی بر بلندی های جولان اشغالی، تأکید کردند که جولان متعلق به سوریه است.
خانم موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در نشست اتحادیه عرب در تونس نیز مجددا بر مواضع کشورهای اروپایی مبنی بر حاکمیت سوریه بر جولان تاکید کرد. کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس به تصمیم رئیس جمهوری آمریکا واکنش منفی نشان دادند و العساف وزیر خارجه سعودی نیز گفت: عربستان جولان را متعلق به سوریه میداند. اظهارات این مقام سعودی که نزدیکترین متحد آمریکا در جهان عرب است در کنار عدم حمایت جهانی از موضع ترامپ، نشانگراین است که شکست های زنجیره ای نومحافظه کاران و انزوای کاخ سفید کماکان ادامه دارد.»
پاک آیین درباره اهمیت و پیشینه تاریخی این منطقه در ادامه توضیح داد: «بلندیهای جولان یکی از مناطق کوهستانی سوریه است که اهمیت نظامی ویژه ای دارد. اسرائیل در جنگ شش روزه در سال ۱۹۶۷، و پس از شکست ۴ کشور عربی، این منطقه که تنها ۷۰ کیلومتر از شهر دمشق فاصله دارد، را اشغال کرد. در جنگ شش روزه، منطقه غربی رود اردن و جنوب لبنان و صحرای سینای مصر هم اشغال شدند که مصر با جنگ وسازش و حزب الله لبنان فقط با جنگ مناطق اشغالی خود را پس گرفتند و اردن هم تن به سازش داد و به نوعی منطقه اشغالی خود را به دولت خودگردان فلسطین و اسراییل واگذار نمود، اما سوریه نتوانست مناطق خود را پس بگیرد.
اشغال بلندی های جولان در سال ۱۹۶۷، با واکنش منفی کشورهای جهان و سازمان ملل متحد مواجه شد و در تاریخ ۳۱ ماه مه سال ۱۹۷۴ و به دنبال صدور قطعنامه شماره ۳۵۰، نیروهای حافظ صلح سازمان ملل متحد جهت حفظ آتشبس در بلندی های جولان مستقر شده و از آن زمان بر حفظ آتشبس میان سوریه و اسرائیل نظارت میکنند. اما رژیم صهیونیستی با بی اعتنائی به جامعه جهانی در سال ۱۹۸۲ این منطقه را به عنوان بخشی از خاک خود اعلام کرد که این اقدام هیچگاه مورد تأیید سازمان ملل متحد و کشورهای جهان قرار نگرفت.»
این کارشناس پیشکسوت درباره اقدام ترامپ و واکنش نتانیاهو و تبعات آن افزود: «۳۶ سال پیش شورای امنیت سازمان ملل با رای موافق آمریکا الحاق جولان را به اسراییل ممنوع وغیرقابل قبول خواند ولی چند روز قبل آمریکا آن را بعنوان جزئی از سرزمین های اسراییل به رسمیت شناخت. رئیس جمهوری آمریکا پس از امضای اعلامیه در حضور بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی، قلمی که با آن این حکم را امضاء کرده بود را به نتانیاهو داد و گفت این قلم را به عنوان هدیه من به مردم اسرائیل بده. نتانیاهو نیز گفت تصمیم ترامپ زمانی اعلام شده که جولان از هر زمان دیگر برای امنیت اسرائیل اهمیت بیشتری دارد.این اتفاق حدود دو هفته پیش از برگزاری انتخابات عمومی در اسرائیل رخ میدهد که در آن نتانیاهو یکی از نامزدهای اصلی برای پست نخستوزیری است.
اما فوریترین اثر این تصمیم، بالا گرفتن موج مخالفت با رژیم صهیونیستی در داخل سرزمینهای اشغالی و آغاز دور جدید مبارزات مردمی علیه رژیم اشغالگر بود. اتحاد مردم فلسطین در محکومیت تصمیم ترامپ موجب شد تا به تبع آن مردم مسلمان و حتی غیر مسلمانان در اکثر کشورهای جهان به دفاع از تمامیت ارضی سوریه بپردازند.
اقدام ترامپ، طرح صلح خاورمیانه را به مرگ زودرس دچار کرد و روند عادیسازی روابط اسرائیل با برخی از کشورهای مرتجع عرب را با مشکل جدی روبهرو ساخت. وقتی اتحادیه عرب و حتی العساف وزیر امور خارجه عربستان سعودی اعلام کرد که کشورش، جولان را متعلق به سوریه میداند، همسوئی کشورهای عرب و مسلمان در مخالفت با اقدام آمریکا عیان تر گردید. این اقدام، پیشروی های گام به گام مثلث شوم آمریکایی-اسراییلی- سعودی را با چالش مواجه ساخت و طرح معامله قرن را در محاق فروبرد. عدم حمایت اتحادیه اروپا از تصمیم ترامپ نیز حاکی از این بود که اختلافات آمریکا با متحدین پیشین خویش، جدی است.
تصمیم دونالد ترامپ که "نقض آشکار قوانین بینالمللی" بود، این فرصت را برای سوریه و محور مقاومت فراهم کرده که با تدبیر و برنامه ریزی و در اولین فرصت، بلندیها جولان را "به هر شیوه ممکن " از رژیم صهیونیستی پس گرفته و به سوریه برگردانند. در شرایط فعلی و با توجه به انزوای آمریکا، باز پس گیری بلندی های جولان بیش از هر زمان دیگر امکانپذیر است.
این اقدام جز با تقویت محور مقاومت و ایجاد ائتلاف های جهانی و منطقه ای علیه رژیم اشغالگر ممکن نیست و این راهبرد باید در دستورکار تمام کشورهای اسلامی بخصوص دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران قرار گیرد.
تصمیم دولت آمریکا در به رسمیت شناختن اشغال جولان سوریه توسط رژیم صهیونیستی، بهترین فرصت را برای بازپس گیری جولان فراهم کرده است. اقدام ترامپ ثابت کرد که "هزینه سازش از هزینه مقاومت" بیشتر است و تنها راه شکست اسرائیل که امروز در مسیر انزوا و زوال قرار گرفته، تداوم مقاومت و تقویت اتحاد اسلامی برای آزادی قدس شریف است که در این مسیر بازپس گیری جولان، مقدمه ای بسیار مهم است.»
49310
نظر شما