درس‌هایی که باید از سیل ژاپن بگیریم/ از گلستان تا موتویاما  

براساس آمار رسمی در گلستان ۲۵۰ میلی متر در دو روز بود و این رقم در سیل ژاپن به ۵۸۳ میلی متر در یک روز رخ داد.

نازنین اخوان: در روزهایی که سیل بخش‌های زیادی از شهرهای ایران متاثر از خود کرد، بحث‌های زیادی در شبکه‌های اجتماعی مطرح شد و سیل در ایران و نحوه مدیریت آنها را با سیل سهمگین ژاپن در سال ۲۰۱۸ مقایسه کردند. سی سال ۲۰۱۸ ژاپن با توفان سهمگینی در روز پنجشنبه، پنجم جولای و بارندگی شدید در قسمت‌های مرکز و غرب این کشور آغاز شد و تا یکشنبه، هشتم ماه جولای ادامه یافت. اوج وقوع این سیل در نزدیکی شهر موتویاما رخ داد و بر اثر جاری شدن سیل و به دنبال آن، رانش زمین، خسارت‌های جانی و مالی زیادی در ژاپن به وجود آمد. این درحالی است که در بسیاری نقاط مانند شهر موتوباما، میزان بارندگی در یک روز، به 583 میلی متر رسیده است. برای اینکه بدانیم این میزان بارندگی چقدر بالاست می‌توان آنها با میزان بارندگی در گلستان مقایسه کرد. براساس آمار رسمی در گلستان ۲۵۰ میلی متر در دو روز بود و این رقم در سیل ژاپن به ۵۸۳ میلی متر در یک روز رخ داد.

خسارات جانی و مالی سیل ژاپن

بیش از ۲۲۵ نفر طی سیل و رانش زمین در این حادثه طبیعی، جان خود را از دست دادند و ۱۱ نفر نیز مفقود شدند. علاوه بر صدها خانه که ویران شدند، یک پل نیز در شهر هیروشیما بر اثر طغیان رودخانه فرو ریخت. به دستور مقامات محلی بیش از یک و نیم میلیون نفر خانه‌هایشان را ترک کردند. ۵۴ هزار نیروهای پلیس و ارتش و آتش‌نشانی برای کمک‌رسانی به مردم گرفتار شده در بیش از ۱۰۰ ناحیه مشغول شدند و علاوه بر آن، شمار نیروهای مدیریت بحران، دفاع مدنی، یگان‌های ساحلی، پلیس و آتش‌نشانی شرکت‌کننده در عملیات امداد به 75 هزار نفر رسیده و عملیات امداد و نجات با 80 بالگرد با سرعت زیادی انجام شد.

ژاپنی‌ها بعد از وقوع سیل چه کردند؟

پس از سیل در ژاپن یوشهیده سوگا، سخنگوی دولت ژاپن اعلام کرد که برای از بین بردن اثرات منفی ناشی از سیل کمیته ویژه ای تشکیل و بودجه 18 میلیون دلاری درنظر گرفته شده است.

آنها در سال‌های اخیر برای کاهش تلفات و خسارات ناشی از سیل، اقدامات مهمی در کشور ژاپن انجام و قوانین بخصوصی ایجاد شد:

-در ساختمان‌هایی که پس از زلزله‌ی کوبه در ژاپن ساخته می‌شوند، باید از بتون آرمه استفاده شود.

-پس از این سیل، دولت ژاپن به دلیل افزایش تأسیس مراکز نظارتی و مدیریتی مقابله با حوادث غیرمترقبه، در سال 2001 وزارت مدیریت ریسک را تأسیس کرد تا این مراکز به صورت یکپارچه تحت نظارت باشند.

-آموزش فراگیر جهت مقابله با حوادث طبیعی مثل سیل و زلزله.

-طراحی سامانه‌های اعلام هشدار که گاهی در شدیدترین وقایع طبیعی مانع از بروز تلفات انسانی شده‌اند.

-پس از سیلِ جولای 2018 نیز، دولت ژاپن در ماه نوامبر، برای کاهش اثرات تخریبی این حادثه طرحی را برنامه ریزی کرد که شامل اقداماتی از جمله جلوگیری از فروپاشی فرودگاه‌ها بود.

- علاوه بر این، طرح پیشنهادی شامل نتایج بازرسی‌های اورژانسی پس از حوادثی مانند لغزش زمین و طغیان رودخانه‌ها طی همین حادثه نیز بود.

- از جمله اقداماتی که به نظر حیاتی می‌آمدند، حفاظت منابع انرژی اضطراری در برابر سیل و افزایش ارتفاع دیواره رودها و اسکله‌ها بود.

-طبق پیش‌نویسی که از این مجموعه اقدامات تهیه شده، تمام موارد باید طی سه سال آینده اجرا شود.

همچنین براساس بازرسی‌های انجام شده، یکی از اولین اقداماتی که پس از این سیل انجام شد، نصب برق اضطراری فرودگاه‌ها در زیر زمین بود.

تفاوت سیل در ژاپن و ایران

در واقع آنچه که باعث ایجاد تفاوت میان مدیریت سیل در ایران و ژاپن می‌شوند، مربوط به ۲ نکته است. نکته اول اینکه در ژاپن با توجه به آموزش‌های اجتماعی مردم سیل زده مشارکت بالایی دارند. در این رابطه یکی از شهروندهای ایرانی در کشور ژاپن در این باره می‌گوید: خودم در اوساکا دیدم خونه‌هایی رو که اول قربانی زلزله و بعد سیل و طوفان شده بودن، ٦ ماه بعد هنوز سقفشون پلاستیک کشیده بود و آماده سکونت نبود. ژاپن کارگر شهرداری و رفتگر نداره و اگر محل شما بر اثر سیل و زلزله و طوفان و… کثیف بشه یا باید خودتون تمیز کنید یا توی نوبت باشین تا از شهرداری بیان؛ مثلاً مجتمع ما یک ماه و نیم توی نوبت بود تا بیان و درخت‌ها رو جمع کنن. نکته اصلی صبر و رفتار منطقی ژاپنی‌هاست‌.

او در ادامه می‌گوید: اینجا از انتقاد و هیاهو خبری نیست، بلایای طبیعی رو کاملاً طبیعی میدونن و سعی می‌کنن مدیریتش کنن. اینجا هم بلای طبیعی کشته و خسارت ایجاد می‌کنه ولی رفتار مردم در مقابل محیط زیست، کاملاً احترام‌آمیزه. مردم ژاپن هرگز تصاویر کشته‌ها و خرابی‌ها رو منتشر نمی‌کنن؛ حتی بدون حضور نیروهای کمکی و دولتی، در همون لحظات اولیه، نظم و مدیریت بین خود مردم ایجاد میشه و همه صبورانه و به دور از هیجان منتظر آرام‌شدن اوضاع باقی میمونن؛ اینها چیزهایی بود که خودم شاهدش بودم.

تخلیه یک و نیم میلیون نفر در ژاپن بر اثر سیل و یک نکته

اما نکته دوم درباره مقایسه سیل در ایران و ژاپن، مربوط به سیل سال ۲۰۱۸ ژاپن می‌شوند و تخلیه یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر در شهرهای در معرض خطر است. در سیل سال ۲۰۱۸ ژاپن به دستور مقامات محلی بیش از یک و نیم میلیون نفر خانه‌هایشان را ترک کردند. این در حالی است که شهروندان در ایران با مقاومت بسیار زیادی اقدام به ترک خانه‌ها و مناطق در معرض خطر می‌کنند و بخش زیادی از تلفات انسانی در سیل مربوط به همین مسإله است.

۴۲۴۲

کد خبر 1248468

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 21
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • احسان IR ۱۷:۱۰ - ۱۳۹۸/۰۱/۲۰
    0 0
    و البته مسئولان ما و ژاپن هم تفاوت اساسی دارند.
    • IR ۱۹:۲۵ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۲
      0 0
      بله دقیقا
    • IR ۱۹:۲۵ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۲
      0 0
      ممکنه
    • IR ۱۹:۲۵ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۲
      0 0
      درسته
    • IR ۱۹:۲۶ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۲
      0 0
      چی بگه ادم
  • نوید IR ۱۷:۴۸ - ۱۳۹۸/۰۱/۲۰
    0 0
    ببینید اینجا 2 مسئله کاملا واضخه 1-اونجا چون مدیران و کلا ارگان های کشور به درستی کارشون رو انجام میدن(چه موقع حادثه چه غیر از اون) مردم کاملا به مدیرانشون اعتماد دارن اما اینجا کاملا برعکسه و چون اکثر مدیران واسه نشون دادن خودشون کارهای مقطعی و پوپولیستی انجام میدن اعتماد مردم به شدت پایینه 2-اما واسه تخلیه منازل و شهر ها این مسئله خیلی مهمه که اونجا با توجه به سبک زندگی و ارزان بودن وسایل به نسبت درامد و همچنین امنیت بالا مردم به راحتی خانه ها رو تخلیه میکنن اما اینجا کسی نمیتونه به راحتی لوازم آسیب دیده رو جایگزین کنه و ضمنا به خاطر نبود امنیت بسیاری از خونه ها مورد سرقت قرار میگیره که در سیل اخیر شاهد اون بودیم ادمین حتما بچاپ
  • IR ۱۸:۰۷ - ۱۳۹۸/۰۱/۲۰
    1 0
    شهروند ایرانی تخلیه نمی کنه چرا ؟؟؟ چون می دونه اگر تخلیه کنه باید تا آخر عمرش گدایی کنه چون می دونه کسی نیست که کمکش کنه چون می دونه همه این وسایل و لوازمی که داره اگر تا اخر عمرش هم کار کنه نمی تونه سر جاش بزاره چون همین جوریش هم آینده ای نداره چه برسه به این که سیل خونه و زندگیشو ببره چون می دونه مسِیولین ایرانی مثل شخص نویسنده این مقاله پشیزی به انسانیت و کمک به همنوع قایل نیست و کسی نیست که بعد سیل دستشو بگیره.
  • سجاد IR ۱۸:۳۳ - ۱۳۹۸/۰۱/۲۰
    0 0
    یک مطلبی هس توی اینترنت با عنوان «درسهای اشتباه و درسهای صحیح از ژاپن». چیزای خوبی توش گفته شده.
  • IR ۲۲:۰۷ - ۱۳۹۸/۰۱/۲۰
    0 0
    وظیفه صدا وسیماست که قبل وقوع حوادث طبیعی مردم را آموزش بدهد ولی معلوم نیست چرا اینکارا نمیکند . صداوسیما پاسخ دهد.
  • NL ۲۳:۵۶ - ۱۳۹۸/۰۱/۲۰
    0 0
    یادمه در یکی از مصاحبه های کارگردان ایرانی "امیر نادری" گفت بر خلاف نظر اکثر مردم ما که ایتالیا و یا فرهنگ لاتین نزدیکتر به فرهنگ خودمون میدونن اما ژاپن از نظر ایشون نزدیکترین فرهنگ به فرهنگ ایرانی اسلامیه ماست.خیلیم جدی نمیدونم! اما ایشون چند ساله اونجا تدریس دانشگاهی داره. اما من حداقل تو اینکه منم از صمیم قلب میخوام در همچین مواقعی شبیه ژاپن باشم(هستم) شکی ندارم.
  • IR ۰۱:۳۲ - ۱۳۹۸/۰۱/۲۱
    0 0
    البته اونجا مسوولین به زور سیل رو به مزرعه مردم راهبری نمیکنن و به مخالفت مردم تیر اندازی مستقیم نمیکنن!
  • IR ۰۹:۳۱ - ۱۳۹۸/۰۱/۲۱
    0 0
    واقعا كه عبرتها زيادند و عبرت گير‌، كم
  • میثم IR ۱۲:۰۱ - ۱۳۹۸/۰۱/۲۱
    0 0
    بازهم تقصیر رو انداختید گردن مردم؟! ظاهرا دیدتون از دشمن داره به سمت خود مردم بر میگرده!
  • IR ۱۹:۲۴ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۲
    0 0
    مسئولان ژاپنی مگه داریم درس بگیریم
  • IR ۱۹:۲۶ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۲
    0 0
    درسته
  • IR ۱۹:۲۶ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۲
    0 0
    ای بابا
  • IR ۱۹:۲۷ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۲
    0 0
    ای باابا
  • IR ۱۹:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۲
    0 0
    همینطوره
  • IR ۱۹:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۲
    0 0
    اره خب
  • IR ۱۹:۲۹ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۲
    0 0
    ایران بهتره
  • IR ۱۹:۲۹ - ۱۳۹۸/۰۲/۰۲
    0 0
    اره خب

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین