با نزدیکشدن فصلهای سرد سال که همزمان با موسم مراسم حج است، از یک سو مفتی عربستان گفته است که رسانهها درباره شیوع آنفلوآنزای خوکی بزرگنمایی میکنند و از سوی دیگر رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیردار وزارت بهداشت هشدار داده است که ایران با احتمال شیوع آنفلوآنزای خوکی به مدت دو سال روبهرو است و در چنین مدتی، احتمالاً حدود 105 هزار تا 245هزار ایرانی جان خود را بر اثر این بیماری از دست میدهند. همچنین انگلیس پس از مرگ نخستین شهروندش بر اثر آنفلوآنزای خوکی، برای واکسیناسیون کل مردم این کشور آماده میشود.
به گزارش تلویزیون العربیه، مفتی عربستان شیخعبدالعزیز آلالشیخ گفته است رسانهها هستند که به نگرانیها درباره شیوع ویروس آنفلوآنزای خوکی دامن میزنند و این مسئله را بزرگ میکنند. اما در ایران، رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیردار وزارت بهداشت هشدار داده که با توجه به قرارگرفتن آنفلوآنزای خوکی در فاز 6 فراگیری، برآورد میشود این بیماری دستبالا تا پاییز به ایران میرسد و دوسال باقی میماند. دکتر محمدمهدی گویا پیشبینی میکند که احتمالاً حدود 10 میلیون و 500 هزار نفر تا 24 میلیون در کشورمان به این نوع آنفلوآنزا مبتلا شوند.
آمارهای این مقام وزارت بهداشت آنجا تلختر میشود که برآورد میکند از این تعداد، 525 هزار تا یک میلیون و 225 هزار نفر نیاز به بستری پیدا میکنند و ابراز نگرانی میکند که شاید حدود 105 هزار تا 245 هزار نفر جان خود را از دست بدهند. گویا میگوید: سرعت گسترش جغرافیایی آنفلوآنزای خوکی، چهار برابر همهگیری سال 1917 است.
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیردار وزارت بهداشت توضیح میدهد: آنفلوآنزای فصلی 5 تا 10 درصد مردم را مبتلا میکند. اما قدرت انتقال آنفلوآنزای خوکی 22 تا 33 درصد است و قدرت انتقال آن 2 تا 3 برابر آنفلوآنزای فصلی است.
دوسال دچار خواهیم بود
دکتر گویا با بیان اینکه در زمان همهگیری این بیماری حدود 98 درصد افراد بیمار خدمات بهداشتیدرمانی را خارج از بیمارستانها دریافت خواهند کرد، ادامه داد: پیشبینی میشود حدود 5 درصد مبتلایان نیاز به بستری داشته باشند همچنین حدود یک تا دو درصد کل افراد مبتلا فوت خواهند کرد. این در حالی است که این عدد بسته به شدت بیماری و ارائه خدمات متغیر خواهد بود. او زمان وقوع همهگیری آنفلوآنزای خوکی را در ایران غیرقابل پیشبینی دانسته و گفت: با این حال دلیلی ندارد برای وقوع همهگیری منتظر زمستان باشیم. در مجموع دیرترین زمان بروز همهگیری در پاییز خواهد بود.
دکتر گویا با بیان اینکه همهگیری موجهای مختلفی دارد و حداقل دو سال گرفتار آن خواهیم بود، ادامه داد: طی دو سال بروز همهگیری، موجهای مختلف آن بروز میکند و انتظار میرود شدت بیماری و همچنین تعداد مبتلایان در سال اول همهگیری بیشتر از سال دوم باشد.
اما دکتر حمید عمادی، متخصص بیماریهای عفونی و استادیار دانشگاه تهران هم با تأیید احتمالاتی که دکتر گویا مطرح کرده است، هشدار میدهد که با توجه به مشاهده 114 مورد ابتلا در عربستان، جا دارد درباره امکان شیوع این بیماری از طریق مراسم حج نگران باشیم.
دکتر عمادی یادآوری میکند که با توجه به تراکم جمعیتی زائران بهخصوص در موسم حج عمره و همچنین جمعیت فشرده سکنیدادهشده در هتلها، احتمال همهگیرشدن این بیماری در این مراسم بالاست. این استادیار دانشگاه تهران البته یادآوری میکند: در این قبیل موارد باید هزینهها را سنجید. باید دید که با تعطیلنکردن مراسم حج چه هزینههایی خواهیم داد و با تعطیلکردن آن چه هزینههایی. البته به نظر من هنوز قدرت این ویروس در حدی نیست که لازم باشد حج را بهکلی تعطیل کنیم. در حال حاضر که سازمان حج امکان اعمال محدودیت سنی برای اعزام حجاج را در دست بررسی دارد و به نظرم این اقدام، بجا است.
مهار، بیفایده است
دکتر گویا یادآوری کرد آنفلوآنزای خوکی در فاز شش همهگیری جهانی است و در این فاز، انتقال پایدار انسان به انسان، مداوم و روبهافزایش است. او توضیح داد: در این فاز عملیات مهار دیگر بیفایده است چون مهار زمانی مؤثر است که بیماری کانون مشخصی داشته باشد. این مقام وزارت بهداشت بر روشهای پیشگیری غیردارویی تأکید کرد و گفت: آموزش مردم و فاصلهگیری احتمالی در زمان همهگیری، بسیار لازم است. همچنین در سطح مراکز بهداشتی درمانی، موازین مهار عفونت جایگاه ویژهای پیدا میکند.
دکتر گویا ظرفیتسازی برای تولید داروی ضد ویروسی، ظرفیتسازی تولید واکسن آنفلوآنزا و ذخیرهسازی، افزایش ظرفیت تختهای بیمارستانی و افزایش ظرفیت تختهای ویژه را از فعالیتهای مهم استراتژیک عنوان کرده و گفت: در مورد تولید واکسن آنفلوآنزا اقدامات مؤثری در کشور واقع شده و مؤسسه رازی با توافق سازمان جهانی بهداشت بر آن شده که واکسن آنفلوآنزای فصلی را در داخل تولید کند. انستیتو پاستور نیز قدمهای مطلوبی در این رابطه برداشته است.
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیردار وزارت بهداشت همکاریهای بین بخشی را در زمان وقوع همهگیری بسیار مهم میداند و میگوید: به ویژه همکاریهای وزارت آموزش و پرورش در این زمینه بسیار مهم است و حتی لازم است از نیروهای داوطلب برای آموزش مردم استفاده شود. منابع مالی برنامههای لازم تا پایان دو سال زمان همهگیری پیشبینی شده که محاسبه این عوامل شش ماه زمان برده که چقدر این عوامل بودجه نیاز دارد. در این زمینه موافقتهای اولیه صورت گرفته و در صورت تصویب آن اقدامات اولیه آغاز خواهد شد.
تمهیدات شخصی
این مقام وزارت بهداشت میگوید شستوشوی مرتب دست و استفاده از دستمال بیشترین تأثیر را در جلوگیری از سرایت بیماری به دیگران دارد. افرادی که در مواجهه با بیماران مشکوک و یا قطعی آنفلوآنزای خوکی قرار دارند لازم است حداقل فاصله را رعایت کنند و از دو متر نزدیکتر نروند. مرتبا دستهای خود را شستوشو دهند و از بوسیدن و دست دادن با افراد مشکوک یا ناقل خودداری کنند.
گویا گفت: احتمال اینکه فرد مبتلا به آنفلوآنزای خوکی مجدداً به همین نوع ویروس مبتلا شود دیگر وجود ندارد اما احتمال این که به انواع دیگر آنفلوآنزا مبتلا شود وجود دارد.
دکتر عمادی نیز هشدار میدهد کسانی که ایمنی بدن آنها پایینتر از حد معمول است از جمله کسانی که پیوند عضو داشتهاند یا کسانی که بیماری مزمن قلبی و ریوی دارند، در برابر آنفلوآنزا آسیبپذیرتر هستند و امکان تلفات بین آنها بهمراتب بیشتر است. این متخصص بیماریهای عفونی توصیه میکند افراد برای پیشگیری از ابتلا، همان توصیههای بهداشتی معمول را جدیتر بگیرند؛ از جمله اگر بیمار شدند حتماً در خانه بمانند و از جمع افراد دوری کنند تا دیگران را مبتلا نکنند. همچنین افراد باید قبل از خوردن غذا و خوراکی یا دستزدن به چشم و بینی، دستها را با صابون بشویند.
با این حال این استادیار دانشگاه تهران تأکید میکند در هر مقطعی باید دید آنفلوآنزای خوکی چقدر قوی است و متناسب با شیوع و قدرت بیمارکنندگی آن، تمهیداتی اندیشیده شود.
نظر شما