۷ نفر
۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۲:۵۹
آیا تهاجم نظامی آمریکا به ایران جدی است؟

آیا تنش‌های کنونی در ایران ناشی از تعارضات فکری «اصول‌گرایان» و «اصلاح‌طلبان» یا «لیبرال‌ها» و «هواداران انحصار دولتی» است؟

به گزارش خبرآنلاین، عبدالله شهبازی نویسنده و تاریخ دان درباره احتمال رویارویی ایران و آمریکا در کانال تلگرامی خود نوشت:

این روزها تحولات ونزوئلا را با دقت دنبال می‌کنم زیرا مهم‌ترین مدلی است که می‌تواند اهداف و روش‌های دولت ترامپ را آشکار کند.

ابتدا توجه کنیم که ایالات متحده آمریکا و ونزوئلا دارای مرز دریایی هستند؛ فاصله جزایر پورتوریکو (اقلیم تحت حاکمیت آمریکا) تا خاک ونزوئلا حدود ۱۳۰۰ کیلومتر و فاصله پورتوریکو تا میامی (مرکز ایالت فلوریدا) ۱۶۰۰ کیلومتر است یعنی به سادگی امکان حملات موشکی و دریایی و انتقال نیروی نظامی آمریکایی ممکن است.

اگر وضع داخلی کنونی آمریکا اجازه مداخله نظامی می‌داد شک نکنیم که ترامپ علامتی همدلانه در موافقت با درخواست‌های ریک اسکات و مارکو روبیو، سناتورهای مهاجم و جنگ‌طلب فلوریدا (مأمن اصلی مافیای مقتدر شکل گرفته بر بنیاد مهاجرین کوبایی ضد کاسترو در دهه ۱۹۶۰ و سپس مهاجرین نیکاراگوئه و ونزوئلا و سایر کشورهای آمریکای لاتین) نشان می‌داد که از همان سه‌شنبه، روز کودتای نافرجام و مفتضح تیم بولتون- آبرامز در ونزوئلا، خواستار مداخله نظامی مستقیم آمریکا شدند. چنین نشد. پس از شکست سریع طرح کودتایی دولت ترامپ، فضا به حالت روزهای قبل بازگشت. رفتار دولت ترامپ در قبال ونزوئلا بار دیگر مبتنی شد بر جنگ روانی و فشار اقتصادی سنگین و تلاش برای دوشقه کردن جامعه ونزوئلا و سوق دادن این کشور به فروپاشی داخلی.

رفتار دولت ترامپ در قبال ایران از همین الگو پیروی می‌کند به اضافه تجارب دو تحول بزرگ تاریخ معاصر ایران که کانون‌های غربی شناخته شده در طراحی و اجرای آن، بر بنیاد بسترهای داخلی، سهم جدی داشتند: کودتای ۱۲۹۹ و استقرار دیکتاتوری رضا خان و دوران چهار ساله انحلال قاجاریه و استقرار سلطنت پهلوی (۱۳۰۴) و کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ که بر دوشقه کردن و تشدید تنش داخلی استوار بود و با عملیات ربودن و قتل سرتیپ افشارطوس، رئیس شهربانی دولت مصدق، در ۳۱ فروردین ۱۳۳۲ و جنگ تبلیغاتی سنگین و بحران شدید سیاسی ناشی از آن آغاز شد.

۲- مرسوم شده که برای تبیین تعارضات داخلی کنونی و رو به تشدید ایران از مفاهیم کلان و مبهم، یا «فراروایت‌ها» Metanarratives، چون نزاع دو جناح «اصول‌گرا» و «اصلاح‌طلب» یا تعارض دو نگاه «لیبرالی» و «دولت‌گرا» (شبه سوسیالیستی) به اقتصاد استفاده می‌کنند. این رویکرد به شدت گمراه‌کننده است. آنچه در ایران می‌گذرد، هرچند در خاستگاه و سیر تکوین خود در این تعارضات نظری نیز ریشه دارد، ولی اکنون بیش از هر چیز تکاپوی تخریبی کانون‌هایی است که تعبیر «مافیای ایرانی» زیبنده‌ترین عنوان برای آن است. این مافیایی است که از دوران جنگ هشت ساله با ورود به معاملات غیرقابل کنترل و فسادآور با خارج، بویژه قاچاق اسلحه و نفت، وارد پیوند و تعامل با مافیاهای مشابه، بویژه مافیای اسرائیل و اوکرائین، شد و سپس برای پول‌شویی و انتقال ثروت‌های کلان خود به تداوم و تعمیق این ارتباطات پرداخت. هسته اصلی اقداماتی که در جهت به ستوه آوردن و برانگیختن مردم به شورش و فروپاشی ایران از درون انجام می‌شود را باید در عملکرد این کلپتوکرات‌های عمیقاً فاسد جستجو کرد که به تعبیر ژنرال پادرینو لوپز، وزیر دفاع ونزوئلا، از هر گونه حس میهن‌دوستی بی‌بهره‌اند.

۳- گمراه‌کننده بودن کاربرد اینگونه مفاهیم کلان برای تبیین چالش‌های کنونی ایران در کامنت یکی از دوستان به خوبی بیان شده که عیناً نقل می‌کنم:

«نه این دولت نه هیچ دولتی در ج اسلامی لیبرال نیستند، هیچ اقتصادی دستوری‌تر از اقتصاد ما پیدا نمی‌کنید.
۱- مگر اقتصاد لیبرالی این همه مداخلات دولتی و مراجع اقتصادی اجرایی دولتی دارد؟
۲- مگر اقتصاد لیبرالی این همه مراجع مقررات‌گذار برای همه شئون اقتصادی کشور دارد؟
۳- مگر نه اینکه در اقتصاد لیبرال قوانین ضدانحصار جلوی ایجاد تراست‌ها و کارتل‌های منحصربفرد و حاکمیت آن‌ها بر بازار را می‌گیرد؟
۴- مگر نه در اقتصاد لیبرال رقابت در بازار آزاد است که قیمت‌ها را مشخص می‌کند؟
۵- مگر نه اینکه در اقتصاد لیبرال مالکیت خصوصی و حقوق مالکانه اشخاص محترم است؟
در عمل که دولت‌ها بر خلاف این مشی عمل کرده‌اند: مالکیت خصوصی مردم و اموال خصوصی آن‌ها را تباه کرده‌اند، در همه مسائل مقررات‌گذاری می‌کنند، خود انحصار می‌دهند و رقبا را با حمایت از انحصارگران درهم می‌شکنند. این اقتصاد لیبرال نیست، کمونیستی هم نیست، ملغمه‌ای پر از فساد است که کانون‌های نفوذ سود خود را در آن دنبال می‌کنند.»

310311

کد خبر 1256010

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 20
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۴:۰۰ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۳
    106 0
    اقای شهبازی زیباترین نکته صحبت شما در همین یک خلاصه شده " این اقتصاد لیبرال نیست، کمونیستی هم نیست، ملغمه‌ای پر از فساد است که کانون‌های نفوذ سود خود را در آن دنبال می‌کنند.»". این دوخط شما یعنی توضیح عبارت "اقتصاد مافیائی"
    • استوار مختاری IR ۱۳:۳۷ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۴
      6 6
      میدونی چرا اینطور شد؟ چون ما نصیحت راحل جماران را بهش توجهی نکردم. به ما گفت چه میان شما باشم و چه نباشم نگذارید این انقلاب دست نااهلان و نامحرمان بیفته. ما با بازیگوشی خود نصحیت او را نادیده گرفتیم و الان من غصه میخورم که کسانی مثل سردار سلیمانی اینقدر زحمت میکشن اما یک عده نا اهل و نامحرم دله دزد به اسم انقلابی زحمتهای امثال حاج قاسم را لوث میکنن. من ناراحتی شما را درک میکنم اما بدانید دیر یا زود ما پدر این جماعت نا اهل را درخواهیم آورد و گل لبخند را بر گوشه لبان شما می نشانیم.
  • حمید IR ۱۵:۰۲ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۳
    20 98
    جنگ مهم نیست ، مهم پیروزی حق است.
    • GB ۰۳:۱۱ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۴
      23 2
      در مسئله ایران و آمریکا حقی که وجود داشت لوث شده است.
  • IR ۱۵:۱۵ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۳
    97 10
    ونزوئلا رو با ایران مقایسه میکنید؟ ونزوئلا کجای دنیا چوب لای چرخ امریکا کرده؟ حضور ایران در سوریه عراق یمن لبنان ، سیاست های ضد اسرائیلی و مسئله موشکی ایران وجه تمایز بحران ایران و ونزوئلا با امریکاست..
    • IR ۱۸:۲۱ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۳
      27 15
      چرخ آمریکا در همه جای دنیا(خاور میانه) چیکار میکنه؟
    • ف . م IR ۲۰:۰۳ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۳
      14 1
      پس حالا برعکس شده این آمریکاست که چوب لای چرخ ونزوئلا گذاشته ، بنظر شما چرا ؟!!!!!
  • IR ۱۷:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۳
    5 40
    حمایت از مردم مظلوم آیا اشتباه است ؟
    • مهرداد ۱۰:۳۸ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۴
      21 1
      نتیجه مهم است. اگر حمایت ما منجر به این بشه که مظلئومان مظلوم باقی بمانند و خود ما هم به جمع مظلومین بپیوندیم بله اشتباه است!!! مسئولین ما قبل از اینکه در مورد مردم سایر کشورها مسئول باشند در مورد مردم کشور خودشون مسئولیت دارند!
    • IR ۱۲:۲۱ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۴
      2 21
      این حرف شما فقط برا شیعه معنی داره...امام حسین تسلیم نشد حتی به قیمت خون همه خانواده و اسارت بقیه خانواده...
  • IR ۱۷:۵۱ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۳
    16 20
    جنگ قطعی است بهتره دوستان خود را برای نبرد اماده کنند
  • IR ۱۹:۵۴ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۳
    2 21
    نه چون دولت مردان ما ترسو نیستن باهوش هستن و می خوان جنگ داخلی راه بندازن به نفع آمریکا وگرنه 40 ساله می خواد جنگ کنه، کرده؟ نه پس ایران رو با کمترین هزینه می خواد نه جنگی ک به نفعش هم نیست
  • IR ۲۲:۵۴ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۳
    49 1
    وضعیت جاری ایران برای آمریکا بهترین است!!! به همه دنیا نشان میدهد که ببینید اگر انقلاب کنید و علیه ما شوید چنین وضعیت فاسد و داغونی میشوید!!
  • رهگذر IR ۰۱:۳۱ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۴
    26 23
    حمله به ایران یعنی افزایش نجومی قیمت نفت ناشی از بمباران چاه های نفتی عربستان، بحرین و امارات و اخلال در تردد نفتکش ها در هرمز و باب المندب... حمله به ایران یعنی موشک باران پایگاه ها و تجهیزات نظامی آمریکا و شهرها و پایگاه های نظامی و سایت هسته ای اسرائیل و ده ها هزار کشته از هر دو طرف... شاید آمریکا روی کاغذ و تئوری قادر به شکست ایران باشد ولی بازنده اصلی این جنگ خواهد بود چراکه با بار اقتصادی وارده، جایگاه اول ابرقدرتی در اقتصاد را تسلیم چین خواهد کرد. دقیقا به همین دلیل آمریکایی ها تا الان دست به چنین حماقتی نزده اند وگرنه عاشق چشم و ابروی ما نیستند.
  • رهگذر IR ۰۱:۳۲ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۴
    15 27
    حمله به ایران یعنی افزایش نجومی قیمت نفت ناشی از بمباران چاه های نفتی عربستان، بحرین و امارات و اخلال در تردد نفتکش ها در هرمز و باب المندب... حمله به ایران یعنی موشک باران پایگاه ها و تجهیزات نظامی آمریکا و شهرها و پایگاه های نظامی و سایت هسته ای اسرائیل و ده ها هزار کشته از هر دو طرف... شاید آمریکا روی کاغذ و تئوری قادر به شکست ایران باشد ولی بازنده اصلی این جنگ خواهد بود چراکه با بار اقتصادی وارده، جایگاه اول ابرقدرتی در اقتصاد را تسلیم چین خواهد کرد. دقیقا به همین دلیل آمریکایی ها تا الان دست به چنین حماقتی نزده اند وگرنه عاشق چشم و ابروی ما نیستند.
  • IR ۱۰:۳۳ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۴
    22 1
    انشالله که نزديک باشه ما که از بقيه گزينه ها قطع اميد کرديم
  • سیاووشگرد IR ۱۰:۴۴ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۴
    5 0
    توصیه اکیدم به ایشان این است که عقل و فهم و در نتیجه قضاوت ما از رویدادهای تاریخی در صورتی منصفانه و مقرون به حقیقت است که با مختصات زمان مکانی تاریخی پدیده مورد بحت همساخت همگون و هم فاز شوم اغلب روشنفکران با نوع و سطوح و عمق فهم و درک عصری قرن بیست و یکمی خود پدیده های کهن تر و ترایخی را به قضاوت می نشینند که نه منصفانه است نه به نتایجی درست منتهی می شود.بخش اقتصادی تحلیل ایشان مقرون به صواب و حقیقت است ...
  • IR ۱۱:۴۸ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۴
    28 3
    من هر شرايطي و هر اربابي را به وضع موجود ترجيح ميدم جان به لب شدم از دست دغل كاران فعلي
  • عباس IR ۱۳:۰۹ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۶
    1 0
    سلام،امریکا درحملاتش بسیار حسابگر است وبدلیل اینکه حمله به ایران از نظراقتصادی ونظامی برایش زیان آور است به هیچ وجه وارد مقوله حمله نمی شود .گزینه تحریم اقتصادی برایش کم هزینه وبدون ریسک است لذا تحریمها را مرحله به مرحله بیشتر وحلقه فشار اقتصادی خود را تنگ تر می کند.
  • IR ۰۸:۴۷ - ۱۳۹۸/۰۲/۱۷
    0 1
    نه جدی نیست قبل از مرگ از ترس مرگ نمیریم به نقشه های قدیمی ایران نگاه کنید ما امپراطوری داشتیم که کشور چین و از دست دشمنانشون نجات دادیم ایران اگه قرار بود به این سادگیها نابود بشه حداقل 7000 سال تمدن نداشت آمریکا اگه میتونست شک نکنید به ایران تا حالا حمله کرده بود بولتون هم به خاطر سیبیلهاش که ان رو هم از لرهای ایران یاد گرفته فکر می کنه گنده شده مفت حرف میزنه .

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین